SKRZYNIA BIEGÓW - HELP

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

SKRZYNIA BIEGÓW - HELP

Postprzez wegorz11 czwartek, 22 marca 2007, 11:34

Witam wszystkich. Od niedaawna jestem posiadaczem kangoo 1.5 dci 2002 rok i mam problem ze skrdzynia biegów, tzn nie mam biegu wstecznego nie da się wkleszczyć. Ustawiony jest na drążku prawidłowo. Auto zakupiłem z tą przypadłościa, poprzedni właściciel powiedział, że wystarczy wyregulowac na drązku, ale chyba kłamał... A i nie działa predkościomierz. proszeo jakaś wskazówke co może być, czy to cos poważnego , czy nie wiem co jeszcze, nigdy nie miałem kangoo. Dziękuje za wszystkim za pomoc i pozdrawiam...
wegorz11
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez siwy261976 piątek, 23 marca 2007, 08:25

trzeba by sprawdizc czy buda nie jest przekoszona, czy dobrze silnik stoi na poduszkach może któraś jest zerwana, ja mam jeną nadszarpniętą i czasem brak 1 biegu ale ma na to sposób, a z prędościomierzem to niech powiedza posiadacze tego modelu silnika bo ja mam benzynkę
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio piątek, 23 marca 2007, 08:54

Spróbuj jeszcze raz ustwwić na drążku(wsteczny).

Sprawdź połączenie przy skrzyni i desce(predkościomierz).
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass piątek, 23 marca 2007, 08:55

Trzeba byłoby wejść pod samochód i spróbować włożyć wsteczny samym wybierakiem po wcześniejszym poluzowaniu śruby na drążku. Jak nie wejdzie to skrzynia, a jak wejdzie to drążek (wzajemne niepasowanie drążka i skrzyni może być spowodowane "przestawieniem" ale to musiałoby być spore przestawienie)
Co do prędkościomierza powodów może być kilka. Od czujnika poprzez przewody na samym zegarze kończąc. Zacząłbym od czujnika i styków.

A co do usterek, hmmm... widziały gały co brały :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez wegorz11 sobota, 24 marca 2007, 05:03

Dziękuję za wskazówki. Skrzynia sprawdzona na drążku, odczepiłem drązek i próbowałem wkleszczyc bezpośrednio na skrzyni kicha, nic nie dało coś klinuje w skrzyni, prawdopodobnie nie ominie mnie zaglądnięcie do środka, i tu pytanie czy da sie ja wyciągnać , że tak powiem na ulicy, ponieważ koszt u warsztacie zwalił mnie z nóg( mieszkam w anglii). mam pojęcie o mechenice i nie raz robiłem takie rzeczy, ale nigdy w kangoo. A prędkościomierz tak jak by reaguje na złączenie zapłonu ustawia sie w pozycji zerowej, podeejrzewam czunik w skrzyni , ale gdzie on się dokładnie znajduje? Przegladałem silnik i znalazłem czujnik na górze od strony skrzyni, prawdopodobnie czujnik połozenia wału (tak mi się wydaje). Jakiekolwiek uwagi nile widziane, dziekuje z góry. I autko super tak na marginesie, nie wyobrażam sie przesiąść na coś innego.( mam jeszcze astre z 99 roku - tam nie ma miejsca na nic :), dla mojej pani akurat hehe). Pozdrawiam wszystkich.
wegorz11
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio sobota, 24 marca 2007, 08:32

Szarp wybierakiem na wciśniętym sprzęgle :idea:
Skrzyni nie wyciągniesz na ulicy :!:
A skoro pytasz o czujnik predkościomierza(od strony kierowcy nad poduszką ósemką) to nie polecan Ci samemu robić tego.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam