Licznik - wyswietlacz

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Licznik - wyswietlacz

Postprzez greycat sobota, 9 czerwca 2007, 08:15

Witam.

Posiadam Kangoorka 1.4 z 98roku. Posiadam w nim licznik wygladajacy tak: od lewej wzkaznik temp, na srodku predkosciomierz (pod nim wyswietlacz LCD), po prawej wskaznik paliwa. Uszkodzil mi sie wyswietlacz (wskazujacy przebieg + czas). Poszukuje wlasnie takiego wyswietlacza (lcd+tasma+plytka elektroniki). Moze ktos ma odsprzedac? :) ... a moze ktos orientuje sie czy podejdzie mi wyswietlacz z innego rodzaju licznika (3 -zegarowego)? Albo chodziaz numer katalogowy tego elementu, zeby moc gdzies dokupic?
Za wszelka pomoc dziekuje z gory.
Pozdrawiam.
greycat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sw sobota, 9 czerwca 2007, 09:14

Jedź na szrot i wymień sobie cały. Nie ma co grzebać.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Masaccio sobota, 9 czerwca 2007, 09:46

Dokładnie, szukaj całego bo samego wyświetlacza pewnie nie znajdziesz.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass sobota, 9 czerwca 2007, 10:26

Spokojnie!
Co to znaczy uszkodził się? Bo jeżeli nie ma uszkodzenia mechanicznego a tylko nie wyświetla poprawnie czyli pokazują się "robaczki", a nie widzisz żadnej przyczyny (tzn nie masz nic na sumieniu :wink: ) to może wystarczy poprawić styk wyświetlacza z płytką drukowaną.

A co do kupienia samego wyświetlacza - zapomnij! Zegary to wg instrukcji element nierozbieralny, więc podlegający tylko wymianie w całości :(
Cena na allegro 150-300 zł w zależności od stanu.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez sw sobota, 9 czerwca 2007, 10:55

Nierozbieralny... he he he, Wszystko jest rozbieralne, nawet atomy można rozebrać z elektronów. :-) Po prostu pewnych rzeczy nie potrafią potem złożyć do kupy. No ale to takie off-topic na temat dzisiejszej techniki jednorazowego użytku. :-)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez greycat sobota, 9 czerwca 2007, 15:11

mam wrazenie ze jest jakas przerwa na tasmie laczacej wyswietlacz lcd z plytka elektroniki. Sprawa raczej "utopiona" Probowalem przelutowac - ale nie dalo rady. Przy przycisnieciu "robaczki" o ktorych piszecie znikaja, ale nie pomaga podklejanie, usztywnianie. Trzeba chyba wymienic.
A powiedzcie - moze ktos wie, podejdzie inny licznik?
Tzn tak jak pisalem, posiadam taki z jednym zegarem na srodku. Na allegro widzialem ze sa tez inne, ale nie wiem, jakie sa gniazda pod spodem. Jest mozliwosc podpiecia innego ...np takiego z obrotomierzem?
greycat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dominik sobota, 9 czerwca 2007, 15:34

Możesz szukać kangoo, ale można założyć od clio musi mieć z tyłu cztery wtyczki (mam na zbyciu od kangoo mojego), modyfikowałem, założony od clio z obrotomierzem, mogę wstawić fotki dla ciekawych :)
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Downunder sobota, 9 czerwca 2007, 17:11

dominik napisał(a):Możesz szukać kangoo, ale można założyć od clio musi mieć z tyłu cztery wtyczki (mam na zbyciu od kangoo mojego), modyfikowałem, założony od clio z obrotomierzem, mogę wstawić fotki dla ciekawych :)

zdjęcia jak najbardziej pożądane , nawet zalecane :)
Renault Kangoo 1.2 RNA 2000r 8V D7F 60KM żółty dziewczynka

Down under

Obrazek
Downunder
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass sobota, 9 czerwca 2007, 19:56

Wyświetlacz (tzn jego styki) jest zamocowany do płytki dwoma wkręcikami. To one powodują, że styk jest albo nie. Jeżeli tak jak piszesz robaczki znikają po dociśnięciu to na 90% to będzie przyczyną. Nie wiem jak w starej desce ale u mnie w modelu z obrotkiem (`2003) wygląda to tak (zdjęcie do góry nogami :wink:)
Obrazek
Sprawdź dokręcenie wkrętów u siebie.
Daj znać czy pomogło :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez greycat sobota, 9 czerwca 2007, 21:13

moj licznik jest calkiem inny od spodu. Nie mam za bardzo mozliwosci zrobienia zdjecia (choc dla upartych moge jutro wrzucic :)). Moj licznik ma 4 szerokie gniazda - dwa u gory i dwa u dolu. Po wyjeciu ich, mozna wyjac licznik, a pozniej to tylko odkrecanie zaroweczek, 6 lub 8 srubek i odcisniecie 4ch zaczepow. Wewnatrz jest duuuuza plytka elektroniki i gniazdo (4 pin) do ktorego wchodzi plytka elektroniki od wyswietlacza (na niej jest jakis scalak)i jest polaczona z wyswietlaczem elastyczna tasma (ktora ma wlasnie jakies przerwy i ona jest przyczyna usterki). Odnosnie gniazda 4-pin, to jest on przymocowany (przylutowany) do glownej elektroniki i tam wlasnie na poczatku znalazlem przerwy (zimne luty, widac, ze cyna sie jakby przerwala i gniazdo troche latalo) - i na 99% bylem pewny, ze to jest powod robaczkow. Niestety. Po przelutowaniu i przymocowaniu do kangoorka robaczki ciagle brykaly po moim wyswietlaczu. Odciagnalem wtedy lekko tasme (naprezylem ja) i przez chwile wszystko wrocilo do normy. Niestety tylko na chwile :(
Pozniej to juz tylko usztywnianie ... i t d ... a teraz robaczki sie zawiesily i juz sie nie ruszaja (czyt. chyba cos spartolilem bo naprezanie tasmy juz nie pomaga.). :?
greycat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam