Akumulator 71AH czy nie za duży

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Akumulator 71AH czy nie za duży

Postprzez kufel1963 wtorek, 11 grudnia 2007, 22:44

Mam od niedawna kangoo i jestem laikiem i mam w nim akumulator 44AH,puki co mam też forda i w nim 71AH.Zastanawiam się czy nie przełożyć go do Kangura tylko nie wiem czy alternator w Kangoo będzie ten 71AH w stanie naładować bo słyszałem,że nie wszystkie auta są w stanie w pełni naładować większe akumulatory i po czasie takie niedoładowywane całkim padają.Dlatego proszę o podpowiedź i z góry za nie dziękuję.
kufel1963
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 12 grudnia 2007, 13:07

A bieguny na klemach są tak samo rozmieszczone?
Co do pojemności aku, wszystko zależy jaki masz alternator tzn jaki prąd ładowania daje.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Zbycho środa, 12 grudnia 2007, 18:43

Iks lat temu, jeździłem R9 z silnikiem 1,4. Miałem w nim akumulator o pojemności 36Ah. Sąsiad w maluchu miał 45Ah i zastanawiał się nad zmianą na większy. Ja całą zimę (parkując pod chmurką) jeździłem zapalając rano bez problemów, on garażował i wiele razy nie mógł zapalić z powodu akumulatora.
Moim zdaniem nie ma sensu zakładanie dużo większego niż jest montowany fabrycznie.

Pozdrawiam
Zbycho
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Arkadek czwartek, 13 grudnia 2007, 20:04

Rozumiem, ze masz diesla, jesli chcesz zakladac 70Ah ale najlepiej sprawdzic jaki byl fabryczny, tak jak ktos tu juz pisal. Ja mialem 43Ah i ciagle mi go gotowalo, okazalo sie, ze ma byc 70Ah, ktos wlozyl tzw. "sztuke" Alternator u mnie jest 75A wiec akurat do 70Ah, jedna wazna rzecz to prad rozruchu, na to zwroc uwage przy wyborze.
Arkadek

Fajowa Renata 1.9D, 1998
Arkadek
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam