Szalejący centralny :)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Szalejący centralny :)

Postprzez pavca piątek, 28 grudnia 2007, 18:55

W momencie kiedy kupowałem autko nie działał centralny zamek w tylnych drzwiach od strony kierowcy. Wszystko było jasne - zamek zamknięty i basta :( Ale z nadejściem pierwszych mrozów zamek zaczął działać. Otwierał sie i zamykał jak należy :) aż do wczoraj. Podchodząc do samochodu usłyszałem stukanie. Patrzę na "dzyndzelek" w tych właśnie drzwiach i widzę jak jest wciągany całkiem do środka, a następnie wraca do pozycji zamknięte. Po otwarciu centralnego sytuacja się powtarza z tym że z pozycji otwarte do zamknięte. Na razie podłożyłem kawałek kartonika pod styki i mam cisze :( ale nie wiem co może być przyczyną jego nagłego ożycia ? Miał ktoś podobną sytuację ? I jeszcze pytanko ? Jak się zdejmuje tapicerkę na drzwiach tylnych ?
Kangoo Alize 1.5 dCi 82kM - Pierwszy i nie ostatni :)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi !
pavca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass sobota, 29 grudnia 2007, 08:33

Tapicerkę zdejmuje się "siłowo" po wcześniejszym odkręceniu klamki. O ile pamiętam jest na zatrzaskach.
Ale zacząłbym od sprawdzenia styków na module sterującym centralnym. Moduł jest pod plastikiem lewego tylnego boczku w bagażniku. Ewentualnie coś się dzieje z czujnikiem we wlewie paliwa.
Zerknij TUTAJ
9.d
:)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez sw sobota, 29 grudnia 2007, 08:47

Standardowy problem, którego przyczyna leży pół metra za drzwiami. :-) Otóż skobel jest wciskany do końca, gdy otwierasz korek wlewu paliwa.
Zdejmij nie tapicerkę drzwi, lecz tapicerkę w bagażniku. Jest tam małe czarne pudełeczko odpowiedzialne za cały problem. O ile dobrze pamiętam, to trzeba odpiąć biały przewód po stronie drzwi, ale głowy nie dam - sprawdź doświadczalnie.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mkk sobota, 29 grudnia 2007, 20:42

Mialem to samo, nie ja jeden.
Na poczatek zamiast kawalka tekturki dalem kawalek tasmy izolacyjnej na styki. Ma to zalete, ze jednak mozna recznie drzwi otworzyc, a potem zamknac i tekturka nie spada.
No a potem to pudeleczko "pol metra za drzwiami". Tylko zamiast odlaczac bialy kabel, otworzylem to pudeleczko i podmuchalem na styki przekaznikow. No, w zasadzie to dmuchal mechanik, ale nie musze sie przyznawac :D
Dziala do dzis.
A skoro juz temat wyplynal, to znalezlem sposob na zdjecie tapicerki (silowy), ale na sile nie chce sie chwycic zatrzaskow i od czasu do czasu mi spada. :evil:
kangoor morski, DCI 1,5, 80km

A computer, like air-conditioning, works correctly until you open windows.
mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw niedziela, 30 grudnia 2007, 07:07

Zatrzaski są dwuczęściowe, gdy zrywasz tapicerkę (he, he, w sumie to kawałek plastiku, a nie tapicerka :-) ), jedna część zostaje w blasze. Trzeba ją wyjąc, dołączyć do drugiej (tej w tapicerce). Następnie można wepchnąć całość.
Niestety z drzwiami przesuwnymi jest najtrudniej, bo dziury na zatrzaski są dokładnie na końcówkach blachy. Te miejsca pod naciskiem lubią się elastycznie wyginać, więc trudno jest wepchnąć zatrzask (czego pewnie doświadczyłeś).
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mkk środa, 2 stycznia 2008, 14:13

A potem slysze mile dla ucha "tik" i ktorys z zatrzaskow znowu sie rozdzielil. Najbardziej lubia rozdzielac sie te najbardziej z tylu drzwi. Przekladanie zatrzaskow nic nie daje, nadal rozdzielaja sie na tej samej pozycji. :evil:
No i mila zabawa z wyciaganiem tej czesci co zostaje w drzwiach. :twisted:
kangoor morski, DCI 1,5, 80km

A computer, like air-conditioning, works correctly until you open windows.
mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam