Klimatyzacja - osuszanie gazu i wymiana oleju

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Klimatyzacja - osuszanie gazu i wymiana oleju

Postprzez janusz99 poniedziałek, 31 marca 2008, 10:32

Będzie już wkrótce lato więc trzeba się zajać klimą . Mam problem do rozważenia : wymieniać olej i osuszyć gaz czy tylko sprawdzić poziom i uzupełnić . Zawsze trochę więcej kasy zostanie w kieszeni . Przeglądałem forum i tylko Morning twierdzi że wymiana czynnika to zwykłe naciąganie serwisów . Kangurek ma już 6 lat i do tej pory raz tylko kontrolowałem poziom czynnika i oczywiście raz w roku wymieniałem filtr kabiny . Klimatyzacja działa normalnie . Co robić pomocy !!!
janusz99
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Klimatyzacja - osuszanie gazu i wymiana oleju

Postprzez zuwik poniedziałek, 31 marca 2008, 10:47

Nie ma możliwości kontroli poziomu gazu. Można jedynie skontrolować ciśnienia w układzie i na tej podstawie wnioskować, czy klimatyzacja jest szczelna, a gdy jest - po kontroli temperatury wnioskować czy wydajność jest zadowalająca czy nie. Każdy samochód ma inne ciśnienia w układzie, więc nie jest to dobra metoda oceny ilości gazu.

Z tego powodu, aby mieć pewność, że gazu jest odpowiednia ilość (zarówno niedobór jak i nadmiar nie są korzystne) układ się opróżnia odzyskując gaz, po czym napełnia odpowiednią jego ilością. Przy okazji, po opróżnieniu, wytwarza się próżnię w układzie w celu wyciągnięcia wilgoci.

Oleju się nie wymienia ani nie uzupełnia. Olej pozostaje w sprężarce. Olejem się napełnia po wymianie lub regeneracji sprężarki. Jedynie przy wymianie gazu ile oleju się odessie, tyle się zadaje z powrotem.

Polecam za to nabicie z kontrastem, w razie pojawienia się kiedyś nieszczelności łatwo będzie ją odszukać.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: Klimatyzacja - osuszanie gazu i wymiana oleju

Postprzez AdiK poniedziałek, 31 marca 2008, 19:30

W sprężarce nie ma oleju tylko podczas napelniania ukladu przefiltrowanym gazem dodaje się do niego olej ktory ją smaruje.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Powrót do Pytam