Tłumiki w modelu 1.2 16V

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Tłumiki w modelu 1.2 16V

Postprzez andami czwartek, 3 kwietnia 2008, 18:01

Witam. Mam do wymiany oba tłumiki w moim kangurze 1.2 16 V,tzn. tłumik końcowy (ten jest już pusty i dziurawy} oraz środkowy (wygląda dobrze, ale na kanale powiedzieli mi że też jest już pusty w środku i lepiej go wymienić, żeby nie zapaskudził nowego tłumika końcowego) Problem jest taki, że o ile tłumik końcowy można kupić w różnych przedziałach cenowych (od 130,00 za Płuciennika do 250,00 za Bosala) o tyle ten nieszczęsny środkowy robi tylko Bosal za ok. 200,00. Moje pytanie, brać komplet od Bosala (najdroższa wersja), czy też środek Bosala i tanią końcówkę Płuciennika, albo też tanią końcówkę i tani środek dopasowany od innej wersji silnikowej? Czy ma ktoś na forum może podobne doświadczenia? Będę wdzięczny za wszelkie rady ułatwiające midokonanie wyboru. Dodam tylko, że jest to pierwsza wymiana tłumików w moim wozidełku - 6 lat, 85 tyś. km.
Pozdrawiam
Damian z Łodzi
Silver Oasis 1.2 16V
andami
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Tłumiki w modelu 1.2 16V

Postprzez dominik czwartek, 3 kwietnia 2008, 19:44

Te oglądałeś :?:
link
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez branio czwartek, 3 kwietnia 2008, 20:13

Końcowy Bosal 200-259 koszt 180
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez andami środa, 16 kwietnia 2008, 08:18

Witam. Zamontowałem tłumiki Bosala, końcowy i środkowy. Koszt wraz z montażem, wieszakami i obejmami 400,00. W sumie nie najgorzej, zwłaszcza że oryginalne tłumiki były identyczne, również od Bosala. Niestety to nie koniec moich wydatków związanych z układem wydechowym. Musiałem również wymienić złączkę elastyczną pomiędzy kolaktorem wylotowy a katalizatorem za 160,00. Ale co najgorsze czeka mnie również wymiana katalizatora, który posypał mi się prawdopodobnie na skutek nieszczelności układu wydechowego przed katalizatorem. Owa nieszczęsna złączka mogła być przyczyną, że do katalizatora przedostała się np. zimna woda z kałuży. Ale o tym napiszę już osobno.
Pozdrawiam
Damian z Łodzi
Silver Oasis 1.2 16V
andami
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam