Podlaczenie zegara kolo predkosciomierza

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Podlaczenie zegara kolo predkosciomierza

Postprzez Humve niedziela, 1 czerwca 2008, 18:35

Mam pytanie mam autko bez takiego zegara co jest kolo predkosciomierza, kupilem sobie taki zegar(tam tez wyswietla stacje od radia). I mam do was pytanie czy jest wyscie gdzies z wiazki kabli kostka co sie wpina do kostek z tego zegara, mam diw kostki co sie wpina w zegar a tam jest potem 1 zolta kostka i 1 siwa. I nie wiem czy ja mam gdzis wyprowazone te kostki. Prosze opomoc z gory dziekuje.
Humve
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Podlaczenie zegara kolo predkosciomierza

Postprzez L-irek niedziela, 1 czerwca 2008, 20:03

Sprawa nie jest specjalnie skomplikowana tzn: do podłączenia zegara(całego modułu wyświetlacza ) służą dwie 15 pinowe kostki - szara i pomarańczowa ( tak jest przynajmniej u mnie - są różne moduły) . Żółta kwadratowa 6-pinowa( no może kwadrato-podobna ) jest do wpięcia do radia przystosowanego do tej kostki ( np. na allegro dość rzadko są te typy ) , a druga jaka jest do podłączenia w radio jest 8 pinowa , ale koloru nie pamiętam . Jeżeli masz taką wiązkę to na jednym z jej końców musi jeszcze występować sterownik , który przykręca się nad wajchą od wycieraczek i nim steruje radio .Ale to wszystko pod warunkiem ,że jest ta wiązka .

==================================================================================
1,9dTi,2001r,osobowy,zielony metalik,klima,4jaśki,podgrzewane dupki itd.
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 czerwca 2008, 07:44

Tyle, że jeśli jest to (a zakładam, że tak) oryginalny wyświetlacz do radia fabrycznego to sam, tzn bez podłączenia do radia, działał raczej nie będzie. A to przy nie fabrycznym radiu wymaga przejściówki. Nie jestem pewny jak z funkcją zegara. Radio jest tu głównym "dawcą sygnału".
Jeżeli będziesz w środę w Katowicach, możemy to oblookać ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez LewY poniedziałek, 2 czerwca 2008, 08:31

Tu masz w miare czytelnie opisane : http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/rendisp.htm
Jak nie miałeś wyswietlacza w desce, to nie sądze żeby kochana fabryka dała wiązki. Z tego co pamiętam (o dziwo) te wiązki nie są drogie, coś poniżej 100zł więc może warto zainwestować albo przejechać się na szrota ;) Jak chcesz podłączyć radio do wyświetlacza musisz wziąść pod uwagę, że nie każdy wyświetlacz pasuje do każdego radia firmowanego przez Renault - masz serie "philipsowską", później tunerlist oraz updatelist, możliwe że dwie ostatnie są kompatybilne.
Mini Kangoo S ;)
LewY
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez L-irek poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:58

Co do kompatybilności sądzę , że należy kierować się rozmiarem kostki podłączonej do sterowania radia ( zółta 6 pinowa pasuje do tunerlist, do philipsów jest 8pinowa płaska )Podany wyżej link powinien dużo Ci podpowiedzieć ( sam zresztą z niego korzystałem przy podłączeniu termometru do swojego wyświetlacza) Zegar na pewno chodzi ( termometr zresztą też ) bez podłączonego radia . Pozdrowionka

================================================================================
1,9dTi,2001r,osobowy samczyk,zielony metalik,klima,4jaśki,podgrzewane dupki itd.
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez LewY poniedziałek, 2 czerwca 2008, 19:07

Sprawdzałem w folderach i interfejs do soniaków do podłączenia wyświetlacza jest tylko do tunerlista, więc chyba nie są kompatybilne tuner i update :?:
Mini Kangoo S ;)
LewY
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 czerwca 2008, 20:08

Tuner i Update na pewno nie mają kompatybilnych wyświetlaczy.
Jak zbierałem się do zakupu radia robiłem pod tym kątem rozeznanie.
Update miał z tego co pamiętam wyświetlanych więcej funkcji stąd pewnie inne połączenia.
Ale jest jeszcze jeden szczegół. Podświetlenie samego wyświetlacza. Nie wiem jak w Update ale w Tuner List do zasilania jest osobna kostka, taka biała, wpinana po prawej stronie wyświetlacza do końcówki wiązki wystającej z kokpitu. Jeżeli nie masz jej w samochodzie to też trzeba będzie kombinować, bo bez podświetlenia wyświetlacz co prawda będzie działał tylko, że nie będzie tego widać :P
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez L-irek wtorek, 3 czerwca 2008, 00:24

Tą mała białą (jasno szarą ) wtyczką bym się specjalnie nie przejmował , bo to tylko i wyłącznie sygnał do wskaźnika niedomkniętych drzwi i niezapiętego pasa - niezależne od wyświetlacza .
================================================================================
1,9dTi,2001r,osobowy samczyk,zielony metalik,klima,4jaśki,podgrzewane dupki itd.
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 3 czerwca 2008, 12:46

L-irek napisał(a):Tą mała białą (jasno szarą ) wtyczką bym się specjalnie nie przejmował , bo to tylko i wyłącznie sygnał do wskaźnika niedomkniętych drzwi i niezapiętego pasa - niezależne od wyświetlacza .

:shock: :?:
Jesteś pewny?
A co ma wyświetlacz radia do tych funkcji?
A wyświetlacz jest do tej kostki podpięty.
U mnie ewidentnie po wyciągnięciu tej właśnie wtyczki zgasło podświetlenie (żarówki) i wyświetlacz pozornie zmarł.
Być może w wersjach bez wyświetlacza zewn, faktycznie była tam zamocowana kostka do innego urządzenia ale tego co było u mnie to jestem pewny :ugeek: .
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez L-irek wtorek, 3 czerwca 2008, 15:40

Jak wspomniałem wyżej są różne wersje wyświetlacza , więc i my też możemy mieć różnie , a każdy z nas ocenia według swojego. W moim przypadku cała konsola wyświetlacza , która przykręcona jest 4 śrubami zasilana jest trzema kostkami czyli : 2x15pinowa szara i pomarańczowa i jasnoszara 3pinowa do kontrolek drzwi i pasa.Oczywiście , że radio nie ma nic do tych kontrolek , ale wyjęcie tej wtyczki nic nie zmienia w działaniu wyświetlacza ( co zresztą potwierdza schemat mojego modela )
Reasumując : najlepiej kupić wyświetlacz razem z wiązką do niego , bo kupując osobno można trafić na dwa nie kompatybilne ze sobą elementy . Pozdrawiam
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam