POMOCY: najpierw była utrata mocy, teraz kangoor sie dusi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

POMOCY: najpierw była utrata mocy, teraz kangoor sie dusi

Postprzez robson środa, 2 lipca 2008, 09:56

Kangoo I, 2000 r., 1,2 benzyna, 105 000 km. Oto mój problem: po wymianie filtru oleju, oleju (Elf competition 10 w 40), rozrządu, przedmuchaniu filtru paliwa i innych drobnych części eksploatacyjnych zaczęły się dziać z moim kangoorem dziwne rzeczy. Przez pierwsze dwa - trzy tygodnie był jak nowy; zbierał się rewelacyjnie, silnik pracował równo, spalanie na poziomie 8 l na mieście. Potem zaczął tracić moc - początkowo myślałem że jestem po prostu przewrażliwiony i wszystko jest ok - niestety nie było; silnik na zimno pracował super, po przejechaniu 40 - 50 km zaczynał wyraźnie tracić moc. Znajomy mechanik nic jednak nie znalazł (sprawdził kompresje, popatrzył czy jakaś uszczelka gdzieś nie poszła, itp). Jeździłem tak jeszcze przez tydzień, na trasie ok 80 km, jadąc z mniej - więcej stałą prędkością silnik nagle zgasł. Po ostygnięciu jakoś dojechałem do domu (przy prędkości 50 - 60 km/h trzeba było wbić już 5-tkę żeby dojechać) i od tej pory draaaamaat. Byłem w 3 serwisach i u różnych znachorów, czarodziei i innych takich... Nic nie znaleźli; po odpaleniu silnik pracuje jak w traktorze, o normalnej jeździe nie ma mowy, po rozgrzaniu dusi się i gaśnie, ale nie sposób znaleźć żadnej ewidentnej usterki (!) silnikowo - ok! Ktoś mi podszepnął żeby wymienić przepustnice; nic to nie dało, ktoś inny powiedział że to wina komputera; nieodpowiednie dawkowanie paliwa - raz leje za mało, raz za dużo, a poza tym kolejni mechanicy rozkładają ręce... Co robić? gdzie jechać? Przyznam że nie byłem w ASO; słyszałem niepochlebne opinie nt serwisu renault w moim mieście, czy powinienem jednak spróbować? Proszę o radę, może ktoś miał podobny problem? Dzięki.
robson
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: POMOCY: najpierw była utrata mocy, teraz kangoor sie dusi

Postprzez Haku środa, 2 lipca 2008, 10:26

Obrazek
1,5 dCi, Alize, Gwiezdny pył, '03, CB-Radio
Telefony GSM - Serwis < - - > Code Radio < - - > Navi
Haku
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: POMOCY: najpierw była utrata mocy, teraz kangoor sie dusi

Postprzez Lucass środa, 2 lipca 2008, 10:38

Prawdopodobnie przestawił się rozrząd lub źle są wyregulowane zawory :)
Ale biorąc pod uwagę "historię napraw" to raczej rozrząd...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Powrót do Pytam