Wymiana przekładni kierownicy.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wymiana przekładni kierownicy.

Postprzez czubcia sobota, 6 września 2008, 22:36

Przekładnia zachowywała sie ok.
Żadnych luzów, stuków, nic kompletnie.
Aż tu dziś, siedzę w skoczku czekając na kobitę. Kobita jak kobita, zawsze się spóźnia.
Z tego czekania odbiła mi głupawka i zacząłem dość energicznie szarpać kierownicą lewo – prawo.
Słychać stuki.

Rozumiem ze przekładnia kierownicy dogorywa.
Pytanie do znawców – brać się za to czy dać sobie spokój?
Jeśli się brać to czy regenerować, kupić z demobilu czy jednak szarpnąć się i kupić nową ?
Pozdrawiam
Czubcia
--------------
1,9D65; 2001
biały blaszak z gepardem na bokach

Obrazek
czubcia
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Wymiana przekładni kierownicy.

Postprzez bogdan02 niedziela, 7 września 2008, 00:29

Zanim zadzwoisz do elektrowni sprawdz bezpieczniki :!: :!: ;)
Końcówki drążków pomacaj, lub drążki, one też mają przeguby.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez tomekg niedziela, 7 września 2008, 07:33

bogdan02 napisał(a):Końcówki drążków pomacaj, lub drążki, one też mają przeguby.

No zacząłbym od końcówek i drążków, ja przy przebiegu 50 kkm już wymieniłem jeden drążek i jedną końcówkę, a stuki były już słyszalne w czasie jazdy po dziurach.
Pozdrawiam Tomek
Kangoo 1.4 ' 98 biały
Kangoo 1.5 dci '05 Privilege wiśniowy-już go niema
poczuj troszkę luksusu
tomekg
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lam3r niedziela, 7 września 2008, 12:25

Dokładnie, ja też zauważyłem taki efekt, a do tego małe luzy podczas ruszania kołem na boki. Byłem u mechaniora, który po wymacaniu kangooraka:-) zawyrokował, że to końcówki drążków.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czubcia poniedziałek, 8 września 2008, 10:26

Byłem z ciekawości na wytrzęsarce.
Zawieszenie OK. Diagności stwierdzili że nie ma czego sie czepić. Aż dziwne, po 35 tysiacach po wrocławskich dziurach.
Drążki, przeguby zużyte ponoć w stopniu bardzo niewielkim.

Diagności potwierdzili że stuki dochodza z przekładni kierownicy i generalnie z tym nie powinni mnie wypuścić.

35 tysiecy po wrocławkich dziurach i kostce - niewielkie zużycie zawieszenia, jestem w szoku. Myslałem że w najblizszym czasie bedzie mnie czekać wymiana całosci zawieszenia.
Pozdrawiam
Czubcia
--------------
1,9D65; 2001
biały blaszak z gepardem na bokach

Obrazek
czubcia
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lam3r poniedziałek, 8 września 2008, 15:51

czubcia napisał(a):35 tysiecy po wrocławkich dziurach i kostce - niewielkie zużycie zawieszenia, jestem w szoku. Myslałem że w najblizszym czasie bedzie mnie czekać wymiana całosci zawieszenia.

Akurat zawieszenie w Kangoo się sprawdza. Ja dopiero przy 60k miałem wymieniony jeden sworzeń. Mam nadzieję, że u mnie skończy się na drążkach:-)
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r wtorek, 9 września 2008, 15:25

No i też jestem po trzepaku... a raczej kangoo:-) Pierwsza reakcja to: "no i co tu niby Panu stuka?" Ze trzy razy właził pod auto i jedyne co stwieredził to, że luzy które mam nie są luzami i żebym się nie czepiał. Amortyzatory mają sprawność 80 i 79%. Jedyne co nadaje się do ewentualnej wymiany, to poduszki amortyzatorów. Reszty kazał nie ruszać. To nie będę:-D
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Masaccio wtorek, 23 września 2008, 08:37

lam3r napisał(a):No i też jestem po trzepaku... a raczej kangoo:-) Pierwsza reakcja to: "no i co tu niby Panu stuka?" Ze trzy razy właził pod auto i jedyne co stwieredził to, że luzy które mam nie są luzami i żebym się nie czepiał. Amortyzatory mają sprawność 80 i 79%. Jedyne co nadaje się do ewentualnej wymiany, to poduszki amortyzatorów. Reszty kazał nie ruszać. To nie będę:-D

Tobie to zawsze coś będzie stukało ;) To jest kangoo, tak ma być ;)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r wtorek, 23 września 2008, 09:37

Masaccio napisał(a):Tobie to zawsze coś będzie stukało ;) To jest kangoo, tak ma być ;)

Ja tam swoje wiem i nikomu już nie ufam. Jakieś 8 miesięcy temu ewidentnie czułem, że coś się kolebie podczas skręcania na kostce. Pojechałem do kolegi mechaniora... "nic tu sie nie dzieje". Nie poddałem się i pojechałem do drugiego... swożeń do wymiany. Pokazał mi go, luz miał chyba z 5 mm! Cała operacja 100 zł brutto i święty spokój... no dobra, jeszcze zbiezność:-).
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez docent161 niedziela, 28 września 2008, 09:04

Czy pasuje przekładnia kierownicza z clio 1,9 D do 1,4 2000 r ?
docent161
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam