przez Rafal_B czwartek, 20 stycznia 2005, 20:58
No, dobra! Byłem dzisiaj w ASO Renault w Lesznie i wymieniłem klocki. Faktycznie, były już na wykończeniu. Nowe (ozn. 77 01 208 142) kosztowały 193,55 zł + 48,64 zł wymiana (po uwzględnieniu rabatu dla stałego klienta). Tanio to nie jest. Ale... No, własnie. Ogólnie jestem zadowolony. Z czego? Załatwiono mnie szybko, rzeczowo i (jak zawsze) bardzo uprzejmie. Poza wymianą klocków, panowie w warsztacie pokazali mi miarkę oleju, której nie mogłem odszukać (i nic dziwnego gdyby nie elektronika, to nie wiem jakby można było z jej pomocą kontolować poziom oleju). Przy okazji zobaczyliśmy, że olej wyglada jak olej a nie bezpostaciowa maź - ważna informacja. Sprawdzono też stan osłon na przegubach - jest O.K. Poza tym zlokalizowano usterkę (pisałem o tym w innym poście) blokady lewych drzwi przesuwnych po wyjęciu korka wlewu paliwa. Okazało się, że zawiesił się magnes w czujniku (we wlewie paliwa) i konieczna będzie (jeśli ma to działać) wymiana tegoż. Problem polega na tym, że oryginalnie całość jest w sprzedaży pod numerem 77 00 345 362 i nazwą "wiązka elektryczna z magnesem" za jedyne 397,- zł btutto, co już mniej mnie cieszy. Wymianie jednak podlega sam magnes, bo nawet w ASO nikt nie ma ochoty wyciągać całej "tapicerki" aby zmieniać kable, które wymiany nie wymagają. Nie mniej te wszystkie informacje uzyskałem w ASO i uważam je za wyczerpujące. Poza tym umówiłem się z serwisantami, że o ile uda mi się wygrzebać tańszy (sam) magnes to go wymienią. Z czystym sumieniem zatem mogę polecić tę firmę:
SMEKTAŁA Sp. z o. o.
ul. Poznanska 6
64-100 Leszno
+48 65 529 59 50/529 43 35
i osobę pana Rafała Rybackiego, który z reguły przyjmuje auta na warsztat.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy