Jak zdemontowac korek paliwa?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Jak zdemontowac korek paliwa?

Postprzez oceanman poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 12:02

Witajcie
Mój kangurek 2001 poleasingowy ma niestety problem z rdzą, pomijam czy to wina jego złego traktowania zanim trafił w moje ręce czy tego że nie jest garażowany itd. Często robię zaprawki w różnych miejscach głównie na tylnich drzwiach za plastikami.

Ostatnio największym dla mnie zmartwieniem jest rdza pod korkiem, wychodzą spore purchle i rdza wychodząca podczas deszczu zabarwia mi (biały) lakier, włazi głęboko pod plastik pod korkiem, chciałem to wyczyścić i zamalować w związku z tym mam pytanka do tych którzy być może to przerabiali:

1 Jak zdemontować plastik pod korkiem? 2 śruby mogę odkręcić ale problemem są 3 nity (kurcze naprawdę tak ciężko było przykręcić to na śruby?) czy nity dadzą się siłowo wyciągnąć czy może lepszym rozwiązaniem jest je rozwiercić małym wiertełkiem? A co po robocie? Zanitować to czy może śruby jakieś typu blachowkręty?

2 jaką farbą to pociągnąć? hammereit odpada, ciągle wyłazi mi po nim rdza, myślałem o farbie wekla co podobno wiąże rdzę, ewentualnie jest jakiś tani polski podkład wiązący rdzę - cortanin f - polecacie to?

Z góry dziękuję za podpowiedzi
oceanman
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Jak zdemontowac korek paliwa?

Postprzez Balbinoss wtorek, 21 kwietnia 2009, 00:21

oceanman napisał(a):czy nity dadzą się siłowo wyciągnąć

Na pewno nie. Tylko rozwiercać, ale nie 3-4, ale delikatnie główkę nitu potraktować np. 8-ką. Nie na wylot ;)

oceanman napisał(a):jaką farbą to pociągnąć?

Nie idź na łatwiznę. Papier ścierny + odtłuszczenie + odrdzewiacz + podkład antykorozyjny + lakier samochodowy.

Jest jeszcze ciekawy wynalazek -

http://www.farbgama.pl/index.php?produc ... ontent=150

jest super przyczepna, po wyschnięciu lekko elastyczna ( w przeciwieństwie do szpachli) i ma super dodatki antykorozyjne - można na gołe spawy lub blachę kłaść !!

Testowałem osobiście na mocno spawanym Suzuki Samuraiu z '87 - nie da sie tego szlifować, ale do niewidocznych miejsc polecam ...
Rodzinny 1,9D '01
Balbinoss
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sliz niedziela, 26 kwietnia 2009, 10:07

oceanman napisał(a):cortanin f - polecacie to?

testowany na kilku samochodach i sprawdza sie ;) Najlepiej malowac na sucha blache, wyskrobana oczywiscie ze rdzy i postawic potem auto na sloncu zeby dobrze przyschlo. Ja drugiego dnia powtarzam zabieg dla pewnosci
srebrzysty Alize 2004 80km
Obrazek
sliz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez oceanman poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 20:16

Dzięki serdeczne za porady, w majówkę zabieram się za samochodzik przeraziła mnie tylko ta 8ka do rozwiercania ;)
oceanman
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam