Zabezpieczenia Kangura - problem pytanie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Zabezpieczenia Kangura - problem pytanie

Postprzez Crash niedziela, 16 stycznia 2005, 18:10

Witam wszystkich jako nowy właściciel Kangoo oczywiście bardzo zadowolony z autka. Pierwsze co zrobiłem to przeczytałem całe archiwum aby sie jak najwięcej o tym samochodziku dowiedzieć, jednak mam pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż jest w samochodzie zainstalowany oryginalny centralny z guzikiem w kluczyku i chyba alarm o czym świadczy dodatkowa dioda w desce rozdzielczej. Mój problem dotyczy tego, iż przy każdym otwarciu drzwi włącza się jakby dodatkowe zabezpieczenie polegające na włączeniu świateł awaryjnych. Można to wyłączyć tylko przez guzik centralnego na konsoli. Czy można się tego pozbyć bo nie chce mi się wchodzić do samochodu aby nacisnąć sobie guzik jak muszę wyciągnąc coś np. z bagażnika. I jeszcze jedno ile razy mrugają awaryjne przy zamykaniu i otwieraniu samochodu bo u mnie 1 przy otwieraniu i aż 6 przy zamykaniu (trochę dużo może to jakiś sygnał). Jakoś też nie udało mi się uruchomić alarmu może syrena nie jest podłączona muszę to sprawdzić. Nie działa też klakson może to ma jakiś wpływ na to. Samochód był lekko puknięty z przodu pewnie to ma jakiś wpływ. Coś go słabo naprawili przed sprzedażą ;)

Pozdrawiam
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez jon104 niedziela, 16 stycznia 2005, 19:08

Witaj Crash :lol:
Cieszymy się z nowego klubowicza, ale napisz coś o sobie w "Jestem nowy" :oops:
Co Twoich problemów to na pewno masz alarm ponieważ normalnie centralny (nie piszesz jednak czy Twój jest sterowany na podczerwień czy radiowo) zamek nie ma kontrolki poza awaryjnymi (2x na zamknięcie i 1x na otwarcie). Cała reszta to sprawka alarmu. A tu sie pewno bez wizyty u elektryka nie obejdzie :cry:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Crash niedziela, 16 stycznia 2005, 19:28

Zaraz się poprawię i napiszę o sobie :oops: Sterowanie mam radiowe bo działa nawet z kieszeni kurtki :D Chyba rzeczywiście bez wizyty u elektryka sie nie obejdzie bo to zabezpieczenie mnie trochę denewuje.

Pozdrawiam
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Juri poniedziałek, 17 stycznia 2005, 19:51

Witaj Crash! Miałem w swoim kangurze też po zakupie problem z alarmem. Jak się okazało , to padnięta była syrenka. Mam alarm cobra. Po wizycie u elektryka i wymianie syrenki alarm działa. Trochę musiałem czekać na tą syrenkę , bo dopiero ją sprowadzali z Warszawy , bo w Zielonej Górze niestety nie było w żadnym serwisie. Nawet serwis Renaulta też mi nie usunął tej usterki. Być może , że Twój autoalarm jest w tej chwli w trybie awaryjnym i trzeba go dopiero uruchomić. Myślę , że nie obejdzie się bez wizyty u fachowca od alarmów. Napisz jak sobie poradziłeś z problemem. Pozdrawiam JURI.
Juri
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Crash poniedziałek, 17 stycznia 2005, 22:12

No właśnie dzisiaj bawiąc się alarmem zauważyłem że po otwarciu drzwi z kluczyka załącza się alarm tzn mrugają kierunki ale nie ma sygnału. I oprócz tego dioda od alarmu pokazuje kod 8 mrugnięć co wg książki o alarmie dołączonej do samochodu wskazuje "błąd porozumienia z syreną seryjną" Tylko pytanie właśnie jakiej firmy to alarm.
mam jeszcze pytanie czy wy też dostaliście z samochodem EMERGENCY KEY CARD bo tak jest napisane w instrukcji a ja nic nie dostałem. Może ktoś wie do czego to służy i co z tym robić.
A i jeszcze jedno zauważyłem że mam padnięty zapasowy kluczyk ani nie odblokowuje immobilizera ani centralny nie działa pomimo że bateria jest ok. Czytałem że dorobienie takiego klucza kosztuje z 600 zł. Na razie jeden musi mi wystarczyć :)

Pozdrawiam
Pozdrawiam

-=Crash=-
1.4i RN 2001 6 drzwi ;) PMS Edition CB-Radio
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bocze wtorek, 18 stycznia 2005, 10:46

Mam chyba ten sam alarm co ty w moim kangurze. A więc tak karta o której mówisz zawiera unikalny kod który służy do aktywacji i odblokowywania alarmu. Kiedyś raz miałem taki przypadek, że pojechaliśmy z żoną na całonocną imprezę do restauracji samochód pozostał na ciemnym parkingu za knajpą, w środku głośna muzyka i tak do samego rana. Po wszystkim żona próbuje otworzyć torbacza, ale alarm nie chce się wyłączyć, bateria OK. Dopiero karta która niestety znajdowała się 50 km od tego miejsca czyli na półce w domu poskutkowała. Podejzewam, że tej nocy "ktoś" próbował "pożyczyć" sobie moje autko, ale dzięki Bogu mu się nie udało. :lol:
Bocze
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Crash wtorek, 18 stycznia 2005, 21:05

Mam pytanie czy każdy właściciel Kangura na taką kartę bo poprzedni właściciel twierdzi że nie ma nic takiego. A z ciekawości jak ją się stosuje co trzeba zrobić żeby odblokować samochód

Pozdrawiam
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lukasz_Kangoo wtorek, 18 stycznia 2005, 21:16

Nie za bardzo pamiętam co należy zrobić, żeby włączyć funkcję odblokowywania alarmu, ale potem masz kod (chyba 4 cyfrowy). I tak żeby np wprowadzić cyfrę 4 należy 4 razy na krótko przekręcić kluczyk w stacyjce tak żeby zaświeciły się kontrolki itd. Po tej procedurze alarm powinien zostać odblokowany.

A co do kodu, to ja np dostałem od poprzedniego właściciela razem z książką serwisową.
Lukasz Stawiarski
KANGOO 1.4 (K7J) CB
Warszawa #GG - 2535619
K.A.N.G.O.O.: Kinetic Artificial Neohuman Generated for Online Observation
Lukasz_Kangoo
Ojciec Założyciel
Ojciec Założyciel

Postprzez Crash piątek, 21 stycznia 2005, 18:40

W poniedziałek jadę na założenie syreny. Rzeczywiście okazało się że nie ma jej w samochodzie. Alarm jest firmy Cobra specjalna syrenka do niego kosztuje 190 zł + 30-40 montaż. Ten alarm na syrenę cyfrową więc nie można założyć pierwszej lepszej.

Juri mam pytanie czy jak miałeś uwaloną syrenę to alarm mrugał inaczej kierunkami bo u mnie mruga 6 razy przy załączaniu a jon104 pisze że powinien 2x

Pozdrawiam
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Crash piątek, 21 stycznia 2005, 18:44

Lukasz pytanie
czy ten kod ma 4 cyfry i jest wydrukowany na naklejce z numerem VIN bo coś takiego mam ale nie wiem czy to jest to :?:

Pozdro
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam