Kupiłem Kangoo i proszę o pomoc

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kupiłem Kangoo i proszę o pomoc

Postprzez radlin środa, 9 marca 2011, 20:00

Witam ,
Kupiłem Kangoo 1,2 16v 2004r w dość okazyjnej cenie .Niestety już na 2 dzień zaczęły wychodzić usterki .Na razie stwierdziłem ich parę i proszę o pomoc i jakies rady .
i tak :
- przy skręcie w prawo coś puka z lewej strony w części dolnej samochodu , przy małym promieniu skrętu i płynnej jeździe nie słychać tego
- na kole kierownicy jest wyczuwalny luz i stuk przy bardzo delikatnym poruszaniu w lewo w prawo na wyłączonym silniku , natomiast zauważyłem że jeżeli kierownicę mocno przyciągnę do siebie tego stuku nie ma , również podczas jazdy po nierównościach jakby pod zegarami słychać stuki

proszę o rady :)
radlin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kupiłem Kangoo i proszę o pomoc

Postprzez czarek0402 środa, 9 marca 2011, 20:10

Tak na szybkiego,czy był jakikolwiek kanał/przegląd/diagnostyka przed zakupem/po zakupie Kangurka?W ASO 180zł z kompem...raczej powinno wyjść co nie teges.
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass środa, 9 marca 2011, 20:13

1. Klasyka. Przegub do wymiany najprawdopodobniej lewy, ale prawy pewnie też zaraz się posypie.
2. końcówki drążków kierowniczych do wymiany (prawdopodobnie) lub w wersji pesymistycznej przekładnia kierownicza do roboty. Ale jeżeli to są takie bardzo ciche stuki i tylko na wyłączonym silniku, to bym się nie przejmował. Mam tak samo. No tylko, że nie mam luzów i przeglądy przechodzę bez uwag.

Generalnie jeśli chcesz się czegoś konkretnego dowiedzieć, to jedź na szarpaki. Bo stuki przez neta ciężko zdiagnozować ;) :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez radlin środa, 9 marca 2011, 20:30

nie byłem właśnie na przeglądzie ....niestety uwierzyłem gościowi który sprzedawał - w sumie krajówka 1 właściciel,serwisowany Przy 139 tys miała duży przegląd z wymianą rozrządu ,przynajmniej tak pisze na fv .Bardzo był mi potrzebny to łyknąłem . Teraz ma 144tys .
Drążki kierownicze są chyba ok ponieważ w zawieszeniu nie słychać stuków , tylko przy tej kierownicy.Mam wrażenie jakby ktoś ściągał koło kierownicy i czegoś tam nie dokręcił ...
Jeszcze takie pytanie , czy przegub jest osobno czy trzeba całą półoś ?
radlin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak środa, 9 marca 2011, 22:22

radlin napisał(a):niestety uwierzyłem gościowi który sprzedawał

Ja już nie ufam nawet sobie jeśli chodzi o samochód ;)
radlin napisał(a):Drążki kierownicze są chyba ok ponieważ w zawieszeniu nie słychać stuków , tylko przy tej kierownicy

Ale drążki kierownicze nie mają nic wspólnego z zawieszeniem. Podjedź do (zaufanego) mechanika i niech oceni co jeszcze do wymiany się kwalifikuje.
radlin napisał(a):Jeszcze takie pytanie , czy przegub jest osobno czy trzeba całą półoś ?

Cała półoś. Branio sprzeda Ci po atrakcyjnej cenie, którą ciężko uzyskać gdzie indziej. Napisz do niego.
Ja wymieniałem obie za jednym razem, wyszło mi taniej niż jedna półoś zamówiona w miejscowym warsztacie.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez MiGo środa, 9 marca 2011, 22:37

radlin napisał(a):Drążki kierownicze są chyba ok ponieważ w zawieszeniu nie słychać stuków , tylko przy tej kierownicy.Mam wrażenie jakby ktoś ściągał koło kierownicy i czegoś tam nie dokręcił ...
Jeszcze takie pytanie , czy przegub jest osobno czy trzeba całą półoś ?

Oprócz drążków jest coś takiego jak wahacz i trzpień na którym opiera się zwrotnica i cała kolumna McPersona. Trzpień siedzi sobie w gumie i jak ona jest wyrobiona, to się rusza i daje złudzenie luzów, stukania, strzelania.
Zanim zaczniesz wymieniać elementy wahacza, to sprawdź cenę nowego kompletnego - w moim przypadku wyszło taniej niż wymiana elementów stalowo-gumowych, które się albo wprasowuje (tuleje) albo przykręca (trzpień zwrotnicy).
Sprawdź jeszcze kardany na wale/kolumnie kierowniczej: jeśli krzyżaki są wytłuczone, to możesz mieć taki luz, ale to wolę nie myśleć ile to auto mogło przejechać by wytłuc tą część.
Przeguby wewnętrzne są wymienialne, ale te nie psują się tak często jak te zewnętrzne. Szykuj się na wymianę całych półosi, tylko przy wymianie żądaj oddania starej, to może uda Ci się ją zregenerować i będzie na potem.

Pozdrawiam

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Masaccio czwartek, 10 marca 2011, 02:50

To stukanie pod zegarami, to krzyżak kolumny kierowniczej.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez radlin czwartek, 10 marca 2011, 09:12

Dzięki za rady i podpowiedzi . Może ma ktoś z was jakiegoś pewnego mechanika z okolic Katowic ,Sosnowiec ? Zastanawia mnie faktycznie ten przebieg.... ale książka jest z przeglądami , i ostatnia fv z serwisu gdzie wpisany jest przebieg samochodu .
Boję się że się wpakowałem ...
Czy silnik 1,2 16v faktycznie pali ok 10 jak piszą?
radlin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak czwartek, 10 marca 2011, 09:53

radlin napisał(a):Boję się że się wpakowałem ...

Nigdy nie masz pewności. Ja przy swoim też musiałem spooooro zrobić.
radlin napisał(a):Czy silnik 1,2 16v faktycznie pali ok 10 jak piszą?

Jak masz ciężką nogę to pali 10... gazu. Benzyna powinna zamknąć się w 8l przy normalnej jeździe po mieście. Minimalnie na mieście palił mi 6,5 ale trzeba było się bardzo starać.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Masaccio czwartek, 10 marca 2011, 10:40

Nie martw się, te naprawy nie powinny być jakoś strasznie kosztowne.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam