ponownie kntrolka świec

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

ponownie kntrolka świec

Postprzez smi3szny czwartek, 9 lutego 2012, 19:03

Witajcie,

Na wstępie przepraszam za powtórke... Nie znam się na tym, ale już mnie szlak dziś trafił. Po dwóch tygodniach odebrałem samochód od mechanika....Jak się okazało wymienili tysiąc zupełnie niepotrzebnych nikomu części, a nie zrobili najważniejszego... ale nie o to mi chodzi.... Napewno wymienili świece żarowe, bo w tym momencie byłem u nich w serwisie kiedy to robili... I wszystko bylo dobrze przez kilka dni. Jezdziłem po mieście kilka razy zapalałem auto i kontrolka świec się zapałała po czym gasła jak się świece nagrzały... Na chwile obecną kontrolka nie gaśnie.... Może ktoś miał identyczną przygodę? Co zrobić? Na co zwrócić uwagę? Jestem już skłonny zadzwonić do dealera i umówić się u nich na wizytę na podczepienie się pod komputerek i wydruk wszystkich błędów. Nie chce jechać do tamtego serwisu bo 1. to znajomy serwis mojego szefa i szef placi za wszystkie naprawy; 2. gdybym już do tego serwisu przyjechał to bym im ten warsztat zmiótł z powierzchni ziemi..... Koledzy, pomóżcie mi....

Pozdrawiam
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: ponownie kntrolka świec

Postprzez aleksandra czwartek, 9 lutego 2012, 22:17

Pewnie wypowie się tutaj ktoś kto ma większą wiedzę niż ja... ale u mnie zdarzało się , że kontrolka świec zapalała się i nie gasła -ale zdarzało się to podczas jazdy i kiedy naciskany był pedał gazu ...potrafiło mi to świecić chwilę potem nie....parę dni był spokój i znowu...potem 3 miesiące spokój i znowu... do dzisiaj nie wiem co to było i oby się już nie zdarzyło(elektryk wyczyścił styki pedału itd itd i był spokój na 2 miesiące ale potem kiedyś znowu się zapaliła)...po 1. był powód aby w jedno miejsce przedostawała się woda (dodam , że przeważnie po deszczu lub w czasie deszczu mi się to zapalało) więc na to zwaliłam winę ale po 2. jest tam słynna kostka koło pedału i może coś tam nie łączyć itd...-była już o tym mowa na forum ... Jednak przyczyną twojego problemu ewidentnie może być ta wymiana świec, może jakiś bezpiecznik gdzieś, elektryka ... poczekajmy na konkretne pomysły ;) pozdrawiam
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass piątek, 10 lutego 2012, 16:00

No właśnie. Dowcip polega na tym, że ta kontrolka w nowszych skoczkach pełni rolę podwójną. Kontrolki świec i kontrolki awarii elektroniki
kontrolka.jpg
kontrolka.jpg (9.48 KiB) Przeglądane 650 razy

Jeżeli ona się zapala i nie gaśnie, to stawiałbym na usterkę elektroniki nie mającą nic wspólnego ze świecami.
A tutaj to już wróżenie z fusów. Najczęstsza przyczyna to nieszczęsna kostka nad pedałami, ale czy tu też...?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez smi3szny sobota, 11 lutego 2012, 07:54

Lucass

Jak się fachowo ta kostka nazywa? Zaryzykowałbym i ją wymienił... Czy są to duże koszta?
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra sobota, 11 lutego 2012, 10:01

viewtopic.php?f=78&t=9133&p=109552&hilit=kostka#p109552 odsyłam do tego linku ;D tam była mowa o kostkach i jest nawet zdjęcie..z tym że chodzi chyba w twoim przypadku o tą zieloną kostkę hmm
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 11 lutego 2012, 12:33

Tak, to ta zielona kostka. Wymiana jest nieopłacalna, ale nie ze względów finansowych. Samej kostki raczej nie kupisz, a jeżeli już, to szrotową. Ale przede wszystkim najprościej jest ją po prostu wywalić, a kable polutować. Nawet wymieniona kostka będzie miała te same tendencje. Ja swoją przeniosłem po prostu wyżej i przypiąłem trytką poza zasięgiem butów. Bo podejrzewam, że to kopanie po niej daje najgorsze efekty. Do czasu przeniesienia jej, gdzieś raz na miesiąc kontrolka się zapalała. Odkąd kostkę przeniosłem (ponad rok) mam spokój.
U mnie efekt dodatkowy zapalenia kontrolki była taki, że silnik przestawał w ogóle reagować na pedał gazu.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez smi3szny sobota, 11 lutego 2012, 13:02

Suuper dziękuje za link :D Teraz tylko odnaleźć tą kostkę muszę ;) Dziś już nie zdążę ale jutro postaram się kostke wywalić, i polutować kostki...
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra wtorek, 13 marca 2012, 23:51

Wracając do tej kostki ;D..ostatnio jadę sobie z 15 km już i zapaliła mi się kontrolka świec...po czym zgasła =przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu się zapalała przy odpuszczeniu gasła i tak parę km około 5 potem spokój ... także nie wiem sporadycznie raz na 3 miesiące jak na razie mnie drażni ta kontrolka i nie wiem czy to na pewno ta kostka..butem o nią nie zaczepiam nie ma opcji czy na jakiś nie równościach się tam coś poruszyło -no ale jednak dość rzadko to świeci a po nie równościach się często jeździ ;D...oglądałam jak to tam wygląda i widzę tą kostkę zieloną-turkusową nazywaj jak chcesz..po bokach ma jakby ucięte cieniutki kabelki a bliżej środka po obu stronach wychodzą jakieś sploty kabli i są obklejone taśmą izolacyjną :lol:
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass środa, 14 marca 2012, 09:03

Zawór EGR do kontroli.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez aleksandra środa, 14 marca 2012, 16:43

ooo nie dobrze...na kompie nie wyszedł jak na razie..to ten zawór recyrkulacji spalin ?! idzie go samemu wyczyścić jak się ma trochę wiedzy w tym zakresie jak się nie myle ;)
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam