Mały wirusek w DCi

czyli wszystko na temat tuningu mechanicznego i optycznego

Postprzez zuwik wtorek, 23 maja 2006, 21:33

Panie GT1 - się czyta, sie wie ;) Jak przeczytasz trochę więcej w tym temacie to zrozumiesz co to za wykres ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Wız wtorek, 20 czerwca 2006, 15:58

Kolega Skarb sıe wreszcıe ujawnı ı opısze swoje wrazenıa :)
Wız

Postprzez skarb wtorek, 20 czerwca 2006, 16:31

Ogłaszam wszem i wobec.

Też mam to co Bullitt, Kavka i Wizz.

Wizz- swoją drogą to Ty daleko musisz być, bo jakieś dziwne krzaczki wychodzą - ale to tak na marginesie. Miłego opalanka.

Soft z Vtechu, cena jak wszędzie. Nie napiszę, że wgrane w ASO w Łodzi bo ASO w Łodzi nie wgrywa softu !!! (jakby się ktoś pytał).

Hamowni nie zrobiłęm - bo po poczytaniu wiadomej dyskusji - nie widzę potrzeby - pan co mi wgrywał soft powiedział, że jakbym miał jakiekolwiek życzenia, że coś jest nie tak to mi mogą dodać lub ująć - ogólnie bardzo miło.

Autko zaczęło jeździć zadowalająco. Przedewszystkim nie trzeba tak mieszać biegami - zdecydowanie lepszy komfort jazdy. Brak dziury w gazie.

Wrażenia - cytując "nic tak humoru nie poprawia jak oplastikowany golf na śniadanie" - i to jest święta prawda (mnie się akurat jakaś Alfa dzisiaj nawinęła) tyle, że jak potem zatankowałem to mi wyszło 8,8/100 i to było tylko pół baku na nowym sofcie zrobione a drugie pół jeszcze na starym - ale może to wina klimy bo ciepło jest (hehe). Ciekawe czy uda mi się dojść do 10/100.

Dobrze, że ostatnio zmieniłem styl jazdy na spokojniejszy bo słucham muzyki poważniej w autku i się uduchawiam.

Aż się nie mogę wyjazdu nad morze doczekać - 500 km w piątek - to będzie jazda.

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kavka wtorek, 20 czerwca 2006, 16:50

Fajnie że jesteś zadowolony :wink:

Przedewszystkim nie trzeba tak mieszać biegami - zdecydowanie lepszy komfort jazdy.

Tylko pamiętaj żeby nie butować na niskich obrotach bo to też daje w dupe :wink:
Brak dziury w gazie.

Zobaczysz jeszcze przyjdą takie czasy że zacznie brakować :wink:
e jak potem zatankowałem to mi wyszło 8,8/100

To wcale nie jest źle jeśli sobie pozwalałeś :wink: Jak będzie często walił w podłoge to 10 jak nic :lol: :wink: Ale warto :wink:
Dobrze, że ostatnio zmieniłem styl jazdy na spokojniejszy bo słucham muzyki poważniej w autku i się uduchawiam.

I bardzo dobrze :wink: Pamiętaj żeby za często nie wykorzystywać dobrodziejstw softu :wink: Silnik też człowiek i chce żyć :lol: :wink:
Aż się nie mogę wyjazdu nad morze doczekać - 500 km w piątek - to będzie jazda.

Szerokiej drogi :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb wtorek, 20 czerwca 2006, 17:06

Kavka - ale ja sobie tylko delikanie pozwalałem - czyli widzę 10 jest realne (jak techniawkę włącze).

Z drugiej strony - faktycznie nie ma się co bać o silnik (oczywiście przy mądrej eksploatacji) - bo przyrost nie jest aż tak duży coby się miało coś spitolić.

Ogólnie miło i sympatycznie. Warto było kasiorę wydać.

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kavka wtorek, 20 czerwca 2006, 17:15

czyli widzę 10 jest realne (jak techniawkę włącze).

No przy techniawce to jak nic "dyszka" :lol: :lol: :wink:
Z drugiej strony - faktycznie nie ma się co bać o silnik (oczywiście przy mądrej eksploatacji) - bo przyrost nie jest aż tak duży coby się miało coś spitolić.

Pewnie ale lepiej na zimne dmuchać . Najważniejsze jest paliwko , żeby jakieś oranżadki nie wlać :wink:

Pozdrawiam
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Wız wtorek, 20 czerwca 2006, 18:14

skarb napisał(a):Wizz- swoj± drog± to Ty daleko musisz byæ, bo jakie¶ dziwne krzaczki wychodz± - ale to tak na marginesie. Mi³ego opalanka.

Troszke do domu mam ale nıe narzekam :) Tak daleko ze nawet zalogowac sıe nıe moge

skarb napisał(a):Wra¿enia - cytuj±c "nic tak humoru nie poprawia jak oplastikowany golf na ¶niadanie"...

wıedzıelm ze to Cı sıe spodoba :)
Wız

Postprzez AdiK wtorek, 20 czerwca 2006, 19:18

Gratuluje.
skarb napisał(a):Hamowni nie zrobiłęm - bo po poczytaniu wiadomej dyskusji - nie widzę potrzeby - pan co mi wgrywał soft powiedział, że jakbym miał jakiekolwiek życzenia, że coś jest nie tak to mi mogą dodać lub ująć - ogólnie bardzo miło.

Ale skąd pan bez hamowni wie ile dodać a ile ując i czy moment masz na górze czy na dole co grozi wcześniejszym wysraniem sprzęgła.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez skarb wtorek, 20 czerwca 2006, 19:46

Adik ;

Ja to nie wiem...

.... ale jak się przyciśnie paru panów co zajmują się tzw. chipami czyli zmianą softu i z nimi pogada to w pewnym momencie możesz od nich usłyszeć zdanie "hamownia jest głównie dla klienta" - jak ma ładny wykres - to mu od razu samochód lepiej jeździ.

Nie chcę pójść aż tak daleko i opowiadać, że hamownia jest dla naiwnych klientów i w 99 procent kangoo program jest taki sam bo sie na tym nie znam - ale takie zdania słyszałem. Jak do pana przyjechałem to się pytam ile będzie coby było bezpiecznie - pan na to 237 nm i 100 ps. To ja rob pan i zrobil.

Poza tym pan robiący Ci pomiar na hamowni ma wpływ na wynik pomiaru - przed i po (mówiąc oględnie).

Nie znam się na tym - to co piszę to piszę jedynie na podstawie kilkukrotnych telefonów do różnych panów - ciągnięcia ich za język i dyskusji na forach tuningowych.Ponieważ z regóły różne sztuczki socjotechniczne wychodziły mi dobrze to uważam, że panów ciągnołem za język dość skutecznie.

Równie dobrze mogę pisać głupoty.

Tyle, że gdzieś naprzykład przeczytałem "kupiło się hamownię to teraz się musi amortyzować".

Nie mówię, że jest ona niepotrzebna w przypadku autka po przeróbkach - typu większa trubina czy modyfikacja wydechu + program, ale w samochodach i silnikach które są na rynku ileśtam lat podobno więcej się nie wymyśli.

pozdro
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez AdiK wtorek, 20 czerwca 2006, 20:25

Jaką masz pewność że masz te 100ps a nie 95ps :?:
Miales robiony program czy poprostu wgrany gotowy soft :?:
Kazdy silnik przed ma inną moc czasami mniejszą od serii a czasami większą.
I najważniejsze jest wiedzieć gdzie masz max moment bo to bardzo się przydaje podczas jazdy i oszczędzania sprzęgła.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tuning