Alternatywny sposób montażu anteny CB w Kangoorku :-)

Pytania i porady dotyczące audio, CB i nawigacji satelitarnej i tel. komórkowych w naszych samochodach

Postprzez kavka poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 21:19

Na rogu bardziej czuć kierunkowość anteny ale nie jest tak źle jak myślałem . Bardziej uciążliwie było jak była z przodu bo potrafiłem gadać z moją bazą na odległość 20 km a gdy tylko zmieniłem kierunek jazdy do przodu sygnał spadał czasami do zera . Wiadomo że najlepszym miejscem jest środek dachu ale jeśli używasz radia tylko "na drodze" to nie odczujesz zbytniej róznicy zwłaszcza w odbiorze . Jak dla mnie to lepsza magnesówka z tyłu dachu bo z przodu jest jedna , jak dla mnie , zasadnicza wada ... Nikt nie widzi że masz CB a czasami przydaje się zwołanie kolegi w ostatniej chwili że misiaki stoją przed Tobą ... Może jakby wsadzić tam zwykła dolnocewkową antene to byłoby lepiej ale po pierwsze brzydko by to wyglądało a po drugie co ze zwykłm radiem ...

Pozdrawiam :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Masaccio poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 21:31

Najlepiej wiercić dziurę, ale jak nie chcesz, to magnes na środku dachu. Musisz też brać pod uwagę, że magnes niszczy lakier jeśli go odpowiednio nie zabezpieczysz.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez slay poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 21:43

Dzięki pozostaje mi teraz decyzja –mało rzucająca się w oczy antena której nie musze ciągle ściągać albo widoczna dla wszystkich z wygodnym uchwytem lub magnesem którą będę co wieczór chował do’’ torby’’ :D
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez Masaccio poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 21:52

Z kangura ciężko jest ściągnąć antenę, bo jest wysoki. Ja muszę otworzyć z tyłu drzwi i stanąć na progu, dopiero wtedy sięgam :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 21:58

Ja teraz specjalnie na próbe nie ściągałem mojej Indiany choć da się ją ściągnąc bez wychodzenia na koło i narazie jeszcze jest . Plusem jej jest to że jest czarna i się nie świeci i z daleka jej nie widać ... Jak jest w miejscu radiówki to nawet na myśl mi nie przyszło żeby ją odręcać bo dojście jest tam tak utrudnione że nawet złodziej by się zniechęcił :lol: :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez slay poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 22:05

kavka napisał(a):Jak jest w miejscu radiówki to nawet na myśl mi nie przyszło żeby ją odręcać bo dojście jest tam tak utrudnione że nawet złodziej by się zniechęcił :lol: :wink:
Właśnie dlatego byłem zdecydowany na 90% na Indiane i właśnie to miejsce, ale teraz nie wiem już nic. Musze się chyba jeszcze przespać z tą decyzją. :wink:
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez sw poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 22:21

e tam, ja mam antene w zasiegu ręki i od 4 lat parkuję z nią pod blokiem. Tyle że zakręciłem na 2 śrubki, a nie motylka. Po co komu antena. Jeszcze jakby łatwo było odkręcić, to owszem - do zabawy.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka wtorek, 8 sierpnia 2006, 08:07

Właśnie dlatego byłem zdecydowany na 90% na Indiane i właśnie to miejsce, ale teraz nie wiem już nic. Musze się chyba jeszcze przespać z tą decyzją. Wink

Powiem tak : Jak zależy Ci na dyskretności to to dobry montaż i ogólni ewarto moim zdaniem troche się uniewidocznić :wink: Dziura w dachu to same plusy
-ładny wygląd,
-nieskorodowane połączenia w stopce anteny,
-bardzo dobra sprawność anteny nawet na pochyleniu dachu .
Ja na tej Indianie w miejscu radiówki swobodnie rozmawiałem na odległości 18,5 km z bazą z tym że sygnał był już słaby , ale rozmawiac się dało .
e tam, ja mam antene w zasiegu ręki i od 4 lat parkuję z nią pod blokiem. Tyle że zakręciłem na 2 śrubki, a nie motylka. Po co komu antena. Jeszcze jakby łatwo było odkręcić, to owszem - do zabawy.

Teraz jest coraz większy popyt na kradziony sprzęt CB bo to ma zejście ...
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 8 sierpnia 2006, 08:30

IMHO coraz większe znaczenie ma dyskretny montaż i to nie ze wzgledu na złodzieja. Nie chciałbym usłyszeć jak nasz klubowy kolega "I co panie kierowco, radyjko nie pomogło :?: :lol: " dla wielu policjantów autko z CB = pirat.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez sw wtorek, 8 sierpnia 2006, 11:45

"Panie władzo, jaki pirat? W ciężarówce? To co, jak DAFem czy MANem jeździ to też pirat? Przecież to Magnum, tylko trochę mniejsze." :)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio, CB, nawigacja, mobile