Polecam CB w Kangurze

Pytania i porady dotyczące audio, CB i nawigacji satelitarnej i tel. komórkowych w naszych samochodach

Postprzez sw środa, 5 stycznia 2005, 08:33

Rafal napisał(a):I jeszcze jedna sprawa, na kanale np 3 mam zasieg 10km po miescie, ale na 19 juz tylko kilka km. A to ze wzgledu na to ze bardzo duzo osob nadaje i jedni

To też zależy trochę od tego jak masz przyciętą antenę. Jeżeli była przycinana do kanału 1 to lepiej będzie pracować na niższych kanałach (ja tak mam). Optymalnie jest przyciąć do kanału 19, wtedy masz najlepszą pracę na 19, a na pozostałych calkiem dobrą. Choć prawde mówiąc wpływ tego przycięcia na zasięg jest znikomy w porównaniu np. z deszczem.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot środa, 5 stycznia 2005, 08:38

a co kupiłeś?
jak i gdzie zamontowałeś?
czy sam montowałeś?
ile zapłaciłeś?
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez atr7 wtorek, 11 stycznia 2005, 11:18

Gdzie macie zamontowane anteny cb i jakiej długości?Ja mam 1,5m w miejsce oryginalnej anteny radiowej i nie jestem zchwycony jakością ;-(.Jak poprawić odbiór z cb?
atr7
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sw wtorek, 11 stycznia 2005, 21:17

atr7 napisał(a):Gdzie macie zamontowane anteny cb i jakiej długości?Ja mam 1,5m w miejsce oryginalnej anteny radiowej i nie jestem zchwycony jakością ;-(.Jak poprawić odbiór z cb?

Ja nie chciałem jeździć jednorożcem, więc doświadczony poprzednią instalacją założyłem na klapie (jeśli masz drzwi, to jeszcze lepiej). Mam taki uchwyt, który łapie po lewej stronie na wysokości górnej krawędzi okna. Antenka 1,5 metra oczywiście. Zasięg przy dobrej pogodzie 15-18km. I jeszcze jedna zaleta - jak wjeżdzam na niski parking, to wystarczy przekręcić antenę o 90 stopni lub poluzować motylka i skierować ją w dół.
Zakłócenia są tylko z wycieraczki tylnej.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal czwartek, 13 stycznia 2005, 19:33

Ja tez ma na uchwycie, tylko ze na klapie z tylu. mam tez zaklucenia z tylnej wycieraczki ktora nie czesto wlaczam, wiec mi to nie przeszkadza.
Radio kosztowalo 240 pln (alan 100+) z allegro (nowka sztuka z gwarancja) no i 150 na antene. Zasieg tez ok 20km.
ALE TERAZ PRAWDZIWA BOMBA:
Wczoraj bylem w katowicach 1200km w jeden dzien i pierszy raz bylem na dalekiej trasie z CB. I jest jeszcze lepiej niz myslalem. Po prostu rewelacja, najlepiej zainwestowane pieniadze w moim zyciu. Zaczne od tego ze jak sie dowiedzialem ze np na odcinku 100km nie ma policji to zupelnie inaczej sie prowadzi, zaczalem patrzec na zagrozenia na drodze a nie w krzaki poszukujac susszarki. Ponadto to zupelnie inne wrazenie, nie jedziesz sam tylko dookola jest pelno "kolegow" ktorzy Ci pomagaja wyprzedzac, ...... i nie zasnac za kierownica (wiele razy rozesmialem sie do lez, jak tirowcy zaczeli gadac "ze otwieram peleton..." No a na koniec to znam katowice jak wlasna kieszen (hihihi) ale do terz bym z tego labiryntu nie wyjechal gdyby nie "ogolny".
powodzenia, szerokosci i bajo, koledzy
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez sw czwartek, 13 stycznia 2005, 20:18

Moja najdłuższa przygoda z CB to podróż do Francji - 1800 km w 30 godzin (planowaliśmy 18, ale niestety tunel nam zasypało). Dwie noce przegadane na CB, o zasypanym tunelu dowiedzieliśmy się z CB (i oszczędziliśmy sporo czasu), wyprzedzanie na alpejskich serpentynach bez żadnej widoczności dzięki kumplowi, który jechał 1km przede mną i mówił co jedzie. Aha - no i jeszcze jeden francuz chcial nam pokazać jak sie jezdzi we Francji. Biedny po chwili nie wiedzial co sie dookola niego dzieje, bo dzieki CB moglismy zgrac swoje manewry w czasie.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Crash czwartek, 3 lutego 2005, 09:17

Od 2 dni także jestem posiadaczem radyjka w kangoorku. U ojca w garażu znalazłem starą Cobrę 20+ i bacik 1,5m. Gościu na trasie założył mi to za 30zł mi się nie chciało bawić. Zrobił to bardzo ciekawie otóż do jednej dziury na reling z tyłu wkręcił uchwyt do anteny który trzyma się na wkręconej śrubie i przyssawce. Kabelki gościu sprytnie schował pod podsufitką prąd wziął z lampki (teoretycznie lepiej z aku ) i radyjko zamontował na półce. Wszystko działa gicio na trasie to jest nieocenione
"Mobilki jak wygląda dróżka na Poznań" i wszystko wiadomo :D
Ciężko u mnie ze zdjęciami żeby pokazać zamontowanie antenki bo nie mam cyfrówki chyba że fotki z telefonu jakości VGA zrobię jakby ktoś chciał.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

-=Crash=-
1.4i RN 2001 6 drzwi ;) PMS Edition CB-Radio
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Rafal piątek, 4 lutego 2005, 15:27

No to witamy nowego mobilka!!!
szerokości...
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez Crash piątek, 4 lutego 2005, 16:06

Niestety na wybrzeże bardzo rzadko się wybieram przeważnie trasa Poznań-Warszawa więc się raczej na kanale nie usłyszymy chyba że będą anomalia pogodowe :D

Pozdrawiam
73
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Crash czwartek, 10 lutego 2005, 23:13

Chciałem też się podzielić malutką przeróbką cb jaką dzisiaj zrobiłem. Wiadomo że nasze kangoorki robią się trochę głośne w środku przy prędkościach 110 i więcej km/h ( mówię o jeździe na autostradzie żebyście mnie za pirata drogowego nie brali :D ) Otóż moje stare poczciwe radyjko Cobra ma dodatkowe wyjście na Speaker pod które podłączyłem głośnik od zestawu głośnomówiącego (taki głośniczek można kupić na Allegro za kilkanaście zł) I jest wypas :D Radyjko mam zamontowane na półce i dlatego dźwięk z głośnika oryginalnego jest bardzo przytłumiony a dodatkowy głośnik rozwiązuje wszystkie problemy. Oczywiście trzeba sprawdzić czyradyjko do którego chcecie założyć dodatkowy głośnik ma takie wyjście.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio, CB, nawigacja, mobile