Polecam CB w Kangurze

Pytania i porady dotyczące audio, CB i nawigacji satelitarnej i tel. komórkowych w naszych samochodach

Postprzez sw środa, 22 czerwca 2005, 08:28

PanKot napisał(a):Mam bardzo złe doznania z pierwszych jazd (trasa Warszawa-Poznań-Warszawa) z radyjkiem CB:
- straszne szumy, po 10 minutach miałem dość,
- pasażerowie nie mogą spać jak działa radio,
- słyszałem tylko urywane rozmowy po rusku,
- jeden raz usłyszałem rozmowę z Kutna - ktoś szukał jakiejś ulicy w Kutnie (do Kutna miałem 4 km więc to pewnie jest taki zasięg radyjka),
- nikt na trasie nie ostrzegał przed radarami, gdyby nie błyśnięcie światłami to bym się wpakował pod suszarkę - radyjko na nic się zdało.

1) jak podłączyłeś antenę (szczególnie jak zrobiona jest wtyczka i czy jest masa). To decyduje w dużej mierze o zasięgu.
2) jeśli masz tak duże szumy i zasięg do 4km, to przełącz się w modulację AM
3) nikt Cie nie bedzie ostrzegal przed radarami, bo nie jesteś TIRem. Sam musisz spytać.
4) rozmowy w innych językach są wynikiem rozchodzenia się fali - czasem można i francuzów czy włochów posłuchać.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot środa, 22 czerwca 2005, 08:37

sw:
ad1. wtyczka jest fabryczna, antena jest magnetyczn więc nie ma podłaczenia do masy, radio ma minus z masy.
ad2. nie mam przełączka modulacji, to proste radio Cobra 20 plus, ma tylko: potencjometr głośności i sql, przełaczkiki kanału - w dół (40-1) i w górę (1-40).
ad3. pytałem - żadnego odzewu
ad4. na trasie było dużo ukrainców i białorusinów ale nawet ich nie słyszałem wyraźnie, skrzecząco, poprzesz straszny szum
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw środa, 22 czerwca 2005, 11:24

sprawdź zestrojenie anteny. Czy jestes pewien, ze radio ma wobec tego modulacje AM a nie FM? Nie znam cobry, wiec sam nie wiem.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot środa, 22 czerwca 2005, 12:21

sw napisał(a):sprawdź zestrojenie anteny. Czy jestes pewien, ze radio ma wobec tego modulacje AM a nie FM? Nie znam cobry, wiec sam nie wiem.

No, tak mi powiedział sprzedający.
A antenkę przestawiłem o jakieś 20cm do przodu i jest o wiele lepiej.
Robiłem rózne próby ustawienia jej na dachu i znalazłem optymalne miejsce. Może to nie jest jeszcze wszystko - podjadę do stoiciela.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal środa, 22 czerwca 2005, 13:13

witam,
mam pytanko, co z CB poza unia europejska?? Wybieram sie do bulgarii na wakacje i niechcialbym miec problemow ani tam ani podrodze (rumunia)???!!!???
Rafal
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez Crash środa, 22 czerwca 2005, 16:59

sw napisał(a):sprawdź zestrojenie anteny. Czy jestes pewien, ze radio ma wobec tego modulacje AM a nie FM? Nie znam cobry, wiec sam nie wiem.

Cobra 20+ ma tylko AM

PanKot napisał(a):No, tak mi powiedział sprzedający.
A antenkę przestawiłem o jakieś 20cm do przodu i jest o wiele lepiej.
Robiłem rózne próby ustawienia jej na dachu i znalazłem optymalne miejsce. Może to nie jest jeszcze wszystko - podjadę do stoiciela.

A stroił ci ktoś tą antenę SWR? Jeśli nie to możesz bardzo szybko spalić końcówkę mocy w radyjku. Jeszcze jedno radio może być trochę rozjechane na cewce czyli może bardziej nadawać w 5 niż w zerach. Spróbuj zapuścić hasło " Ogólny7 mobilki sprawdzam radyjko jak mnie słychać " na #19 Jak się ktoś odezwie to zapytaj gdzie jest żeby sprawdzić zasięg
Pozdrawiam

-=Crash=-
1.4i RN 2001 6 drzwi ;) PMS Edition CB-Radio
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot środa, 22 czerwca 2005, 17:11

Crash napisał(a):A stroił ci ktoś tą antenę SWR? Jeśli nie to możesz bardzo szybko spalić końcówkę mocy w radyjku. Jeszcze jedno radio może być trochę rozjechane na cewce czyli może bardziej nadawać w 5 niż w zerach. Spróbuj zapuścić hasło " Ogólny7 mobilki sprawdzam radyjko jak mnie słychać " na #19 Jak się ktoś odezwie to zapytaj gdzie jest żeby sprawdzić zasięg

Tak, jak kupiłem antenę to mi coś podłączali pomiędzy radio a kabel antenowy. Nie zwróciłem jednak wtedy uwagi gdzie stała na dachu antena a podobno to ma duże znaczenie. Na wieczór zdemontowałem wszystko a od rana zaczęły się problemy z odbiorem.
Pytałem na #19 jak mnie słychać ale nikt mi nie odpowiadał. Po moich przestawianiach anteny troszkę słyszę jak inni gadają ale mnie chyba nikt nie słyszy.
Do Ciebie Crash mam chyba za daleko i nie odpowiesz na moje wołanie :D
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Crash środa, 22 czerwca 2005, 21:12

PanKot napisał(a):Tak, jak kupiłem antenę to mi coś podłączali pomiędzy radio a kabel antenowy. Nie zwróciłem jednak wtedy uwagi gdzie stała na dachu antena a podobno to ma duże znaczenie. Na wieczór zdemontowałem wszystko a od rana zaczęły się problemy z odbiorem.
Pytałem na #19 jak mnie słychać ale nikt mi nie odpowiadał. Po moich przestawianiach anteny troszkę słyszę jak inni gadają ale mnie chyba nikt nie słyszy.
Do Ciebie Crash mam chyba za daleko i nie odpowiesz na moje wołanie :D

A to radyjko nie ma gdzieś z boku lub z tyłu wyprowadzonego dodatkowego przełącznika :?: Jeżeli jest to jest to pewnie przełącznik na 0 z 5. Bo większość radyjek jest robiona na 5 tylko w Polsce tak nawymyślali z tymi zerami :) Jeżeli nic nie pomaga to pozostaje u kogoś innego w mobilu sprawdzić radyjko albo podjechać do jakiegoś serwisu cb czy radio trzyma częstotliwość i z jaką mocą nadaje.
Pozdrawiam

-=Crash=-
1.4i RN 2001 6 drzwi ;) PMS Edition CB-Radio
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sw poniedziałek, 27 czerwca 2005, 18:12

No więc tak, przeczytałem podane linki i włos mi się na głowie zjeżył. Dobrze, że jeszcze mi nikt młotkiem radia nie rozbił. Wiedza policji jest zabójcza w tym temacie, ale ja na szczęście mam pozwolenie URTiP w aucie. JEżeli ktoś ma problemy z zasięgiem, to polecem te artykuły - jest tam bardzo dokładnie wyjaśnienie dlaczego zamiast wysyłać sygnał w świat, ogrzewacie ziemię. Pouczające i bardzo przystępne (skoro nawet ja zrozumiałem).

Jeśli chodzi o Austrię - ja przejechałem czechy, słowację, austrię, włochy i francję z anteną na dachu. Nikt się nie czepiał, ale to oczywiście nic nie znaczy. Natomiast na pewno słyszałem włoskich TIRowców we włoszech i austrii. Nasi też antenek nie zdejmowali. Więc wygląda na to, że da się żyć. Poza tym tam policja nie zajmuje sie ściganiem antenek.
Podejrzewam, że mogą mieć takie uprawnienia, ale stosować je wówczas, gdy ktoś używa radia nie do komunikacji, tylko "przyspieszania podrózy" i generuje zwiększone zagrożenie w ruchu.

Jeśli ktoś ma wiedzę o przepisach w innych krajach, proszę o napisanie o tym na forum. Ja ze swojej strony, spróbuję podpytać TIRowców na trasie, bo przecież oni wiedzą najlepiej. Wy też spróbujcie i dajcie znać.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot czwartek, 30 czerwca 2005, 14:38

Już koniec moich problemów z CB. Teraz jestem zadowolony. Mam wszystko zestojone i jest OK.
Znacznie poprawił się odbiór jak zainstalowalem radyjko na stałe a nie taka prowizorka na siedzeniu.
Radyjko zamocowałem na górnej półce w konstrukcji blaszanej (mojego pomysłu) tak aby przedni panel radia był na równo z krawędzią półki. Mikrofon podwieszam na wieszaku (na zatrzasku biurowym) na górnej półce. Kabel wrzucam na pólkę.
Przez boczne szyby w zasadzie go nie widać.
Zasilanie podprowadziłem od lampy sufitowej za osłonami i pod tapicerką dachową aż do pólki nad głową.
Kabel antenowy puściłem pod krawędziami podsufitki do tynych drzwi.
Dalej lekko zwisa. Ponieważ mam antenę z mocowaniem magnetycznym więc kabel "przycięty" jest drzwiami do uszczelki i dalej już lużno do podstawy antenowej.
Magnes podobno wytrzymuje prędkości do 200km/h.
Ot, i cała filozofia.
Na razie jestem zadowolony z tego zestawu. Już dwukrotnie zostałem ostrzeżony przed Policją więc wszystkie koszty się zwróciły.
Jak już się tym nacieszę to zapewne zmienię radyjko na nowszy model ale na teraz, na początek jest wystarczające.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio, CB, nawigacja, mobile