Polecam CB w Kangurze

Pytania i porady dotyczące audio, CB i nawigacji satelitarnej i tel. komórkowych w naszych samochodach

Postprzez Rafal czwartek, 28 lipca 2005, 16:38

moje 3 grosze po wycieczce do bulgarii.
Jechalismy w 2 kangoory wiec cb bylo nam caly czas potrzebne zeby nie zasnac z nudow za kierownicami (nasze towarzyszki podrozy spaly). Jesli chodzi o innych kierowcow to: slowacja, wegry,rumunia,bulgaria- nie ma obyczaju uzywania CB, czasami mozna spotkac rodaka z "batem", ale prawopodobnie ma on wylaczone radio (poza granicami PL, polacy urzeduja na 29).
Jesli chodzi o legalnosc, to radio z homologacja (np alan 100) jest dozwolone w United Europe bez łaski. Jak jest w rumuni i bulgarii nie wiem, rumunski policjant pytal co to pokazujac na CB, ale jak mu powiedzialem ze do komunikacji z kolega to sie odczepil (myslal ze to wykrywacz radaru-nie widzial gruszki). Chcial coprawda 30 euro "kompromisu" ale to inna historia.
podsumowujac: trza jezdzic i gadac i gadac i jedzic....
acha... cikawostka: przejscia graniczne dla osobowek bywaja wymiaru dla osobowki, takze mozna batem strącic świetlówke z sufitu...
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez kavka czwartek, 28 lipca 2005, 20:22

Właśnie dzisiaj zamontowałem antenke do CB w moim torbaczu :wink:
(Alan PC6 , około 150 bata , uchyt klapowy tzw. "dzwonek") , a jutro czekam na mojego Unidena 510 XL z allegro :) . Jak wszystko zmontuje to pokaże fotki i powiem jakie osiągi .
Szerokości :wink:

poza granicami PL, polacy urzeduja na 29

Dziwne ja słyszałęm ze Polacy za granicą siedzą na 28 :?
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot piątek, 29 lipca 2005, 20:20

Wróciłem z urlopu ze Słowacj. Na CB słyszałem tylko cyganów. Raz słyszałem Polaków jadących na dwa smochdy z Popradu - gadali ze sobą, ustalali dalszą trasę.
Miałem wypad z Bratysławy do Wiednia i do Budapesztu. Nikogo nie było słychać. No może jakieś przebicia z innych częstotliwości po rosyjsku
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka niedziela, 31 lipca 2005, 20:48

...Jak wszystko zmontuje to pokaże fotki...

Tak jak obiecałem daje fotki :wink:
Zestaw:
Radyjko Uniden 510 XL + Antena Alan PC6 + uchyt klapowy
Dopiero dziś doszedłem z nim do ładu . Bo miałem strasznie słaby zasięg . Okazało sie że nie ma masy i na to uczulam wszystkich kto chce uchyt klapowy . No i tak dziś wymyśliłem że mase wezme z.....kratki (ah ta homologacja :wink: ) . Bo najpierw chciałem skrobać lakier ale zauważyłem że fachowcy ze Skalika (polecam firme :wink: ) podłączyli mase ze wzmacniacza właśnie pod kratke . No i tak teraz cb śmiga :lol:
O osiągach narazie nie jestem wstanie powiedzieć bo gadałem tylko z jednym gostkiem oddalonym tak na oko jakieś 10 km .
Dobra koniec pitolenia , tutaj fotki :wink:

http://www.kavka.republika.pl/100_7042.JPG
http://www.kavka.republika.pl/100_7043.JPG
http://www.kavka.republika.pl/100_7045.JPG
http://www.kavka.republika.pl/100_7044.JPG
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 06:44

Prezydenta nakleiłeś a klubowej nie :!: :!: :?: :?:
Oj,chyba zostaniesz łyknięty na śniadanie :!: :lol: :lol:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 07:58

Mam antenkę w tym samym miejscu (inny uchwyt, ale Twój lepszy). Mam mase w tym miejscu. PO prostu uchwyt mocuje sie na ostro zakonczonych srubkach i one same sie wdzierają pod lakier. Nie trzeba bylo skrobać.
Zwróć uwagę na odległość od uchwytu do słupka. Jak będziesz zamykał klapę to po jakimś czasie może zacząć Ci odchodzić lakier ze słupka, jeśli odległość jest zbyt mała. Ja miałem ok. 1mm, ale teraz zwiekszylem do 2-3 mm, bo wlasnie w jednym miejscu lakier zaczął odchodzić. Teoretycznie nie dotykało, ale okazuje się, że klapa zamykając się może mieć jakieś odchyły.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 16:15

Prezydenta nakleiłeś a klubowej nie
Oj,chyba zostaniesz łyknięty na śniadanie

Tak jak napisałem już w innym temacie napisałem do skarbnika żeby podał koszty przesyłki no ale odzewu nie ma :cry: szkoda . No ale moze jest zapracowany :wink:

Mam antenkę w tym samym miejscu (inny uchwyt, ale Twój lepszy). Mam mase w tym miejscu. PO prostu uchwyt mocuje sie na ostro zakonczonych srubkach i one same sie wdzierają pod lakier. Nie trzeba bylo skrobać.
Zwróć uwagę na odległość od uchwytu do słupka. Jak będziesz zamykał klapę to po jakimś czasie może zacząć Ci odchodzić lakier ze słupka, jeśli odległość jest zbyt mała. Ja miałem ok. 1mm, ale teraz zwiekszylem do 2-3 mm, bo wlasnie w jednym miejscu lakier zaczął odchodzić. Teoretycznie nie dotykało, ale okazuje się, że klapa zamykając się może mieć jakieś odchyły.

No tylko jak te śrubki wejdą w lakier to mozę sie wdać korozja czego bym nie chciał . Dlatego pociągnołem mase od kratki i jest gytara :wink:
Dzisiaj śmigałem sobie na Radomsko i juz zarobiłem pare stówek bo dowiedziałęm sie gdzie misie stoją . A jeśli chodzi o zamykanie klapy to mam na tyle luzu że klapa sie zamyk abez obdzierania lakieru . Wkażdym razie za wszelką pomoc wielkie dzięki .
Szerokości Bajo

EDIT:
Jaki byście polecili kabel do połączenia masy (chodzi o grubość) ??
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 20:28

No i tak po wielkich trudach i długim czekaniu mam już wreszcie spokój z uchytem anteny . Poprzedni uchwyt typu "dzwonek" to poprostu tanie badziewie . Naprawde niepolecam nikomu , no chyba że ma się antenke maks 1 metr . Ja mam 1,5 i to jeszcze z dość ciężkim mocowaniem ( to z regulacją ) no i niestety musiałem go wywalić , poniważ jak robujałem antene na boki to uchwyt wychylał się dość znacznie . Wkurzyłem się i po skonsultowaniu tegoż problemu z userem sw ( któremu wielkie i serdeczne dzięki za porade :wink: ) postanowiłem kupić taki uchwyt jak ma sw . Długo go musiałem szukać . Napisałem do firmy Sonar żeby mi tak owy przysłali , no ale echo . Wkońcu pewnego dnia wchodze na allegro patrze a tu uchwycik wystawiony za 25 pln-ów :D . No to ciach kupiłem . Wczoraj był montaż , no i ściągam poprzedni uchwyt patrze a tu na klapie niemiła rysa :cry: . Bardzo mnie to zdenerwowało . No ale cóż zamontowałem dobry uchwycik no i kurde teraz to sie wiszać na nim moge :lol: . Naprawde najlepsze rozwiązanie uważam . No ale pamiątka kure pozostała . Teraz tylko musze przelecieć to zapraweczką (już kupiłem na allegro :wink: ) no i polerowanko :wink: . Zobaczymy co z tego wyjdzie . Łoh ale zem sie rozpisał :lol: :wink: :D

A tutaj zdjęcia poglądowe :wink:

http://www.kavka.republika.pl/100_7420.JPG
http://www.kavka.republika.pl/100_7421.JPG

A tutaj nieszczęsna rysa :?

http://www.kavka.republika.pl/100_74211.JPG

Jeszcze raz odradzam uchwyty typu dzwonek :evil:

Pozdrawiam radiowców :wink: Szer. Baj .
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez xyz poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 21:34

Pomysł z oznaczeniem miejsca, w którym znajduje się rysa i jego wykonanie wraz z dołączonym komentarzem :arrow: super. :D
Renault Kangoo -> Stworzony by cieszyć. :D
xyz
KangooróFka
KangooróFka

Postprzez sw wtorek, 30 sierpnia 2005, 07:26

To jest bardzo dobry uchwyt. No i nie ma problemów z masą.
Mam nadzieje kavka, ze wyciales troche tej gumy ze srodka, zeby przy waleniu klapą lakieru ze slupka nie starło.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio, CB, nawigacja, mobile