Chcesz być łosiem?

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez jon104 czwartek, 12 maja 2005, 19:23

rajder napisał(a):Z tym pokazywaniem palców to niedawno odkryłem jak sobie radzić z drogowymi niezdarami,zamiast pokazywać palec środkowy zacząłem pokazywać kciuk (OK) szeroko sie uśmiechać i mówić dość wyraźnie słowo ŚWIETNIE (...)

Dobre :D Ja mam jeszcze jeden podobny sposób, który parę razy wypróbowałem i działa identycznie, tyle że niestety trzeba oderwać obie dłonie od kierownicy i zrobić piękne BRAWO, oczywiście z obowiązkowym przechyłem głowy i uśmiechem :lol:
Efekt taki jak opisujesz :P
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MK piątek, 13 maja 2005, 06:26

Ja także czasem stosuję powyższy sposób :arrow: efekt jak wyżej :D
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Mona sobota, 14 maja 2005, 10:26

MK napisał(a):
Mona napisał(a):......nie cierpię wszystkich akcji ograniczających moją wolność - a to polowanie na łosie nosi znamiona ograniczenia swobód obywatelskich ;)

nie se łosie parkują jak chcą 8)

Czyżby: "podpisano klępa". :roll: 8O :wink: :D

:evil: :evil: bo ci zaraz brawo zrobię :lol: :lol: :lol:
Mona i Paweł--------------------Kaleido dCi 80KM--------------------
Mona
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez loocky sobota, 14 maja 2005, 10:40

loocky napisał(a):Tak wogóle to przyznam, że są trzy rzeczy na drogach co mnie irytują:[/i][/color]

Zapomniałem. Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie denerwuje.
Są to kierowcy na podwójnym gazie. Nie mam litości dla takich ludzi.
loocky
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mkk środa, 26 października 2005, 10:14

zuwik napisał(a):Mnie najbardziej irytują kierowcy, którzy nie wiedzą, że migacze są dla innych. (...) Albo jak ktoś wali po hamulcach na dwupasie, schodzi do 30 i wtedy wrzuca migacz.

Pamiętajcie: najpierw myśl, potem wrzuć migacz, a na koncu hamuj. Przynajmniej nie wjadę Ci w.... bagażnik :idea:

Kangurka mam od niedawna i w obecnej chwili przejechane samodzielnie ok. 500 km. Innymi slowy jestem zielony tak samo, jak kangurek jest niebieski.Na karsie na prawko, tym formalnym kilka lat temu i podczas wszystkich dodatkowych godzin wykupionych, gdy juz mialem samochod, zaden z instruktorow nie zwrocil mi na to uwagi. Za to zdarzaly sie uwagi przeciwne: za wczesnie pan wlacza kierunki, pomysla ze chce pan skrecic w ten wjazd na parking (wjazd jest 15 m przed skrzyzowaniem, duzo wczesniej zaczynaja sie strzalki na pasie). Wiem, ze z kazdym kkm bedzie latwiej unikac pewnych bledow, nieporozumien sygnalizacyjnych itp. Obecnie ciesze sie z kazdej podpowiedzi, jaka moge znalezc gdzies w swiecie.
Sytuacja nr 2. Jade sobie spokojna warszawska ulica, niewielki ruch, po jednym szerokim pasie w kazda strone. Ulice znam tylko z za "kolka" rowerowego. Wiem, ze za chwile bede skrecal w lewo, w podporzadkowana, tylko ze ona jest bardzo zle widoczna, a po lewej stronie co chwila jakis podjazd do garazu, na podworko itp. Widze znak skrzyzowanie z podporzadkowana z lewej strony, zwalniam do okolo 40 i wlaczam kierunek. Rownoczesnie :!: . Ale gosc za mna siedzi mi na zderzaku. Przed soba widze szeroka ulice w prawo i kolejne podworko po lewej. Niestety okazuje sie, ze to nie tak, to po prawej to tylko parking, wiec nie uwzglednili go na znaku, a po lewej moja uliczka. Tylko ze gosc za mna jest tak blisko, ze po prostu boje sie jeszcze bardziej hamowac, aby w nia skrecic... :cry: Moj wlaczony kierunkowskaz niewiele tu pomogl...
mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kerry środa, 26 października 2005, 10:25

To może lepiej nie słuchaj instruktorów którzy mówią, że "kierunek za wcześnie włączony" i włączaj go wcześniej, z myślą o tym, że jadący ZA tobą będzie WCZEŚNIEJ wiedział, że PLANUJESZ taki manewr, niż ma zobaczyć na raz Twoje stopy i kierunkowskaz - wtedy nie ma czasu na inny manewr i się wk.... denerwuje... :x
Siedem latek na karku (razem czternaście)...:)))
ObrazekObrazek
Czerwone RN 2000 drzwi rulez! :)
kerry
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez sw środa, 26 października 2005, 10:35

mkk napisał(a):przeciwne: za wczesnie pan wlacza kierunki, pomysla ze chce pan skrecic w ten wjazd na parking (wjazd jest 15 m przed skrzyzowaniem, duzo wczesniej zaczynaja sie strzalki na pasie).

To gdzie chcesz skręcić da się poznać po sposobie i sile hamowania. Jeżeli chcę skręcić w małą przecznicę, słabo widoczną dla innych uzytkowników ruchu, staram sie wczesniej wyraźnie hamować, aby kierowcy za mną włączyła się w głowie lampka "coś nie tak".

lewej moja uliczka. Tylko ze gosc za mna jest tak blisko, ze po prostu boje sie jeszcze bardziej hamowac, aby w nia skrecic... :cry: Moj wlaczony kierunkowskaz niewiele tu pomogl...

Sprawdzony sposób na jezdzacych na zderzaku: lekko przyspieszyc i zaswiecic swiatla STOP (wcisnac pedał 1-2 cm). No chyba, ze jezdzisz starą ładą, wtedy hamulec do oporu. :twisted:
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik środa, 26 października 2005, 10:50

Ew. bardzo krótkie a konkretne depnięcie, po czym gaz (w razie gdyby facet zaspał na dobre). Jest też opcja bardziej pokojowa: jak ktoś Ci siedzi na zderzaku, wciśnij lekko hamulec (za wczasu) tak, żeby światła się zaświeciły, ale żebyś prędkości nie tracił za bardzo. Facet się oddali - wciskasz mocniej. Możesz również walić awaryjne, migacz lewo-prawo, mrugać przeciwmgielnym, facet tak zdębieje, że stwierdzi, że lepiej się odsunąć :lol:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Inne