Radość o zachodzie słońca

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez KiK piątek, 19 maja 2006, 06:57

Brada napisał(a):Kto wie, może Allianz okarze się dla Ciebie łaskawy

No więc ripostuję. Allianz nie okarze sie łaskawy. Rozmawiałem z moim znajomym agentem z tej właśnie firmy - Allianz może okazać się łaskawy i naprawić uszkodzony samochód na nowych częściach ... nawet 10 letni ale jeżeli poszkodowany jest też z Allianza ... w innym przypadku du...a. Zachowują się tak samo jak większość ubezpieczycieli. Licza i tną bezprawnie koszty tzw. amortyzacji. :evil: :evil:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez _ONE_ piątek, 19 maja 2006, 14:48

Są już pierwsze postępy... odezwał się rzeczoznawca (długo po wyznaczonym terminie) i umówiłem się na wstępne oględziny w poniedziałek. A jutro pojadę sprawdzić zbieżność i kąty tylnego zawieszenia. Na wszystko biorę oczywiście rachunek i Allianz odda kasę... mam nadzieję :?
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK piątek, 19 maja 2006, 14:50

Nie musisz mieć nadzieii - każde towarzystwo ma obowiązek zwrócić Ci za to pieniądze.

Kuba
Granatowy C8 2,2 '03
KiK

Postprzez _ONE_ piątek, 19 maja 2006, 15:03

Obowiązki obowiązkami, ale dochodzenie swoich praw w tym kraju nie jest rzeczą łatwą.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kangoo_vip piątek, 19 maja 2006, 21:40

NO NIE
kangoo_vip
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Masaccio sobota, 20 maja 2006, 18:32

We mnie też wjechał koleś ubezpieczony w tej firmie, problemów nie było, choć przy wycenie liczą ceny zmienników !! Blacharz mi pomógł rozbierając auto przy gościu z ubezpieczalni, wyszedłem na swoje :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ poniedziałek, 22 maja 2006, 17:48

Trochę się rozpiszę, ale może komuś się tfuuuuuu :x :x :x kiedyś przyda.
No więc sprawdziłem geometrię zawieszenia i przód jest oczywiście ok a oś tylna...
:arrow: pochylenie ponad -1st :(
:arrow: zbieżność l:+0,4mm p: -3,7mm :x
pomiar był robiony na fajnym sprzęcie firmy Beissbarth.

Na dokładkę dostałem opinię zakładu, że w wyniku uderzenia doszło do skrzywienia tylnej belki w stopniu zagrażającym bezpieczeństwu i należy wymienić belkę oraz łożysko koła... dla mnie bomba - jeden kłopot z głowy.

Dzisiaj rano zjawił się rzeczoznawca i do wymiany mamy wstępnie...

:arrow: belka 1413zł
:arrow: łożysko koła 97zł
:arrow: zderzak tył. 345zł
:arrow: kołpak 29zł
:arrow: listwa ozd. drzwi 45zł
:arrow: robocizna + malowanie

Jak niektórzy pewnie zauważyli ceny są jakieś takie dziwne :?
Żeby było ciekawiej, to w w/w kosztorysie wszystkie pozycje mają numer OE renault, czyli można je zakupić w serwisie ASO... i tak:

:arrow: belka ok 2800zł :D
:arrow: łożysko koła ok 190zł :D
:arrow: zderzak tył. ok 830zł :D
:arrow: kołpak ok 64zł :D
:arrow: listwa ozd. drzwi ok 90zł :D

Co do belki to nie jestem pewny bo ASO podało mi też kwotę 3800zł 8O i sami nie wiedzą, która cena jest aktualna :lol: :lol: :lol: Dodatkowo ASO nie wie czy cena belki jest z drążkami czy bez :D :D :D

<b> JEŻELI </b> jest tak jak zapewniał rzeczoznawca, to mogę wszystko zakupić w ASO :!: i po przedstawieniu rachunków dostanę dopłatę różnicy do wcześniejszego kosztorysu - BOMBA :!: o ile tak rzeczywiście jest :?
Dowiem się dokładnie dopiero, gdy moje papiery trafią do odpowiedniego działu w Allianzie. W tej chwili czekam na kasę z kosztorysu i będę sie zastanawiał co dalej :D
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK poniedziałek, 22 maja 2006, 19:59

Filip ... mam nadzieję, że będziesz miał więcej szczęścia niż ja. Otóż przy wycenie szkody mojego Clio też podali nr części Renufek - odpowiedź jest jednak zawsze taka, że to ato nie jest nowe, więc nie dadza mi nowych częsci. A że nie ma zamienników to podają nr części oryginalnych. Kiedy osobiście poszedłem wykłucać się do TU [jeden jedyny raz - później tylko pisma] to "mądry" pan za biurkiem powiedział, że szroty pełne są takich częsci :evil: :evil: :evil: szkoda, że był ze mną kolega to mnie trzymał - inaczej ten deb....l wyleciałby z drugiego piętra razem ze swoim biurkiem.

Mówiłem ci jaką informację uzyskałem od gościa z Allianza ... policzą amortyzację - czy tego chcesz czy nie.

Wiem, że sprowadzam Ci na ziemie, ale może choć odrobinę uda Ci się nie zawieść.

Kuba
Granatowy C8 2,2 '03
KiK

Postprzez MK wtorek, 23 maja 2006, 06:59

Słuchajcie Panowie :!:
Jeżeli _ONE_ nie jest sprawcą (nie jest), sprawca jest ubezpieczony (OC) to poszkodowanemu przysługuje "naprawienie szkody w pełnej wysokości".
To oznacza BEZWARUNKOWE POKRYCIE PONIESIONYCH KOSZTÓW NAPRAWY POJAZDU.
Wszelkie "sugestie", "pewniackie" mówienie likwidatora, agenta czy kogokolwiek, że potrącą amortyzację czy jakiekolwiek inne "koszty" jest NIEUPRAWNIONE.
Dodam jeszcze,że jak przyjdzie do wypłaty to pomimo "gróźb" wypowiadanych w czasie załatwiania całego odszkodowania w 99% wypłacają wszystko (na co dasz im rachunki a było we wstępnej i ewentualnej dodatkowej- po rozbiórce- ocenie szkód). (1% pozostawiam na nie wiem co - o wiem na przyczynienie się poszkodowanego do szkody - współwina i powiększenie szkody - nie zabespieczenie po zdarzeniu,....i takie tam).

PS.
1) Powyższe uwagi nie dotyczą naprawy z AC!
2) Aaaaa, jeszcze - to,że tam rzeczoznawca na wycenie wpisał takie tam ceny to ....niech se wpisał. Muszą wypłacić wg rachunków jakie przyniosłeś, lub dajesz do warsztatu i bezgotówkowo (np. ASO - 0 komplikacji).
Gdy wybierzesz opcję likwidacji szkody przez wycenę i wypłatę gotówki do kieszeni a Ty robisz na własną rękę to nie przejmuj się niską wycena szkody.Jak sie zmieścisz w tej kasie CI zostanie :arrow: Twój zysk.
Jak sie nie zmieścisz to MUSZĄ CI wypłacic wyrównanie do wysokości przedstawionych rachunków (FAKTÓRY VAT!!!)

WIEM SAM ĆWICZYŁEM I Z NIMI TYLKO Z BUTA :!: :!: :!:
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ wtorek, 23 maja 2006, 07:15

KiK wg rzeczoznawcy nie ma różnic w traktowaniu osób ubezpieczonych nie w Allianz i podobno nie ma czegoś takiego jak amortyzacja czzęści mechanicznych... wyjątek stanowią amortyzatory, akumulator i chyba opony.
Wszystko wyjaśni się w najbliższym czasie, jak porozmawiam z likwidatorem :D
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne