Klapa czy drzwi?????

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Rafal piątek, 16 stycznia 2004, 18:53

wydawało mi się ż eto koniec tematu, klapa lepsza, aż tu Arek rzuca nowe światło na sprawę!!!
Trzeba pomyśleć....
To zamykanie nogą wbrew pozorom ma bardzo dużą przyszłość (choć osobiście nie polecam kopania naszych torbaczy).
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez atrus sobota, 17 stycznia 2004, 20:06

Jedyne w co kopałem to klucz do odkręcania kół. Strasznie złośliwy :). Wole chyba porządny odlany klucz, a nie łamny wynalazek.

Chodzi mi o szturchnęcie kolanem, biodrem, łokciem (spora liczba ciosów :) )

Mogę pocieszyć, że drzwi asymetryczne, daja lepszą widoczność od symetrycznych (jak u psa)

Dam znać, jak coś wpadani do głowy
Trzymajta się!
Arek 1,9D express->os
atrus
Kangoorzątko
Kangoorzątko

eeeeeee tam....

Postprzez ryplay wtorek, 20 stycznia 2004, 11:50

miałem przez 3 lata klapę :D ale to była wersja osobowa, nie miałem kratki, więc wrzucenie czegokolwiek na półkę z tyłu nie było problemem. A większość podróży odbywaliśmy kompletną rodzinką - miejsca na fotelach na kurtki czy torby brak!!.
Teraz jednak jezdziłem z kratką (i - na szczęście - drzwiami). Nie wyobrażam sobie otwierania klapy z taką częstotliwością by włożyć kurtke, wyjąć rękawiczki itd, itp... np. na stacji benzynowej.... Niby nic, niby jest wiele innych miejsc - ale to zależy od przyzwyczajeń. I ilości pasażerów :wink:
Uważam że do auta z kratką lepsze są drzwi. Mają swoje wady, ale nie ma tu rozwiązań bez wad. Z pewnością (moją) do codziennych, praktycznych zastosowań lepsze są drzwi.... Ale bezpieczniejsza jest klapa....
i bądź tu mądry!! :roll:
pozdrawiam
ryplay
ryplay
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez jon104 środa, 21 stycznia 2004, 09:29

:lol: No i znowu okazuje się, że ilu użytkowników tyle punktów widzenia. I bardzo dobrze bo po to nam Bozia wolną wolę dała, a firma Renault wybór opcji, abysmy z tego korzystali i wybierali to co dla każdego w jego sytuacji jest korzystne, a uniwersalnego rozwiazania nie ma bo to co jest dbre dla wszytkich to tak na prawdę jest do .... .
:mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

klapa

Postprzez Jaro_Krakow poniedziałek, 9 lutego 2004, 14:25

ja jestem za drzwiczkami ; na wakacje pojechalismy moim kangorkiem z dzwiczkami i peugotem partnerem z klapą; złozylem polke zamknolem prawe drzwiczki i napakowalem pod syfit a przy klapie jak ? wszystko by pospadalo weszło mi wiecej szpejow niz do peugota z klapa bo im na 2/3 wysokosci no chyba ze nie ma kraty to mozna z zewnatrz zapakowac po zamknieciu klamy ale rozladowywac tez bo po otwarciu klapy wszystko wyleci a w drzwiczkach najpierw lewe a pozniej prawe.
Jaro_Krakow 1.5 dCi 80KM
Jaro_Krakow
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez pentower niedziela, 15 lutego 2004, 14:59

[quote="jon104"]: "po to nam Bozia wolną wolę dała, a firma Renault wybór opcji, abysmy z tego korzystali i wybierali to co dla każdego w jego sytuacji jest korzystne"

I ja z tym stwierdzeniem się w pełni zgadzam.
Dlatego też wybrałem klapę :lol: Według mnie lepiej wsółgra z pozostałą częścią nadwozia, czytaj, lepiej mi się podoba. Jedynym minusem jest rzeczywiście potrzeba sporej ilości miejsca celem jej otworzenia ale parafrazując słowa piosenki " miłość do Kangurka wszystko wybaczy"
Pozdrawiam
:lol:
pentower
_______
EXPRESSION 1,6 16V (zniewalający czerwień wiśni)
pentower
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: klapa

Postprzez korabl środa, 18 lutego 2004, 21:38

:arrow: Mój poprzedni Kangur posiadał drzwi dzielone, może brzydsze, ale zdecydowanie bardziej praktyczne. Wszystkie wymienione wcześniej zalety ( mała konieczna ilość miejsca na parkingu, ładowanie po dach przy zamkniętej 1/3 prawej, a zwłaszcza możliwość zamknięcia muśnięciem [ podreślam ! ] nogą ) mają swoje zalety.
Nowy Kanguś nie dał mi wyboru bo posiadał już klapę, bez wątpienia ładniejszą i ze świetną widocznością. A wypadające przy otwieraniu bagaże ?... Cóż, od czego wymieniona wcześniej noga?
Co do dzielonych drzwi to w wypadku 4x4 mogą mieć potencjalnie jeszcze jedno przeznaczenie- możliwość umieszczenia na nich koła zapasowego ! Normalnie jest niestety w kufrze. Ale do niedawna 4x4 było tylko z klapą, bez możliwości wyboru :?
Korabl 4x4
korabl
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Mona niedziela, 9 maja 2004, 20:15

U mnie było to tak:
Kombinowałem sobie pod czaszką wszystkie za i przeciw, i wyszła mi klapa (lepsza widoczność, mniej zawiasów itp.) ale w saloonie okazało się że na Kangoorka z klapą musiałbym czekać o miesiąc dłużej :evil: , więc cóż było robić? Biorę drzwi. Po tym wyborze, pełen niepewności, wpadłem dopiero na to forum i okazuje się że dokonałem chyba słusznego wyboru.Użytkownicy Kangoorka z drzwiami przekonali mnie do swoich racji, których można doświadczyć dopiero przy dłuższej eksploatacji.

Pozdrawiam
Paweł
--------------------
Kangoo Kaleido 1,5dci
--------------------
Mona
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Klapa czy drzwi?????

Postprzez kriskomp niedziela, 16 maja 2004, 14:27

Ja mam drzwi i jestem zadowolony :)
Krzysztof
kriskomp
Kangoojunior
Kangoojunior

Klapa czy drzwi?

Postprzez MK piątek, 28 maja 2004, 07:45

Cześć!!!

Ja tak jak inni, którzy kupowali starszego Torbacza nie miałem wyboru, gdyż o zakupie decydowały: (żona :!: ), względy stanu technicznego, ceny i koloru.
O zaletach drzwi i klapy napisano już wszystko więc nie będę się powielał. Dla mnie decydującymi zaletami drzwi są:
* mało miejsca na otwieranie;
*dzielone drzwi;
*to co napisał Jaro_Kraków - zamykasz prawą połowę i ładujesz po dach, a z żonami i dziećmi to wiadomo - jedziemy do Rodziców na dwa dni i Kangur pełny;
*zamykanie innymi częściami ciała niż ręce - to już wyszło w praktyce;
*klamka na pewno jest mniej upaprana niż w klapie.
Jedyną wadą do której się przyznaję to trzaskanie na dziurach.To wynika z wieku mojego autka i intensywnej eksploatacji.Jak dotąd pomimo próby regulacji zaczepu dalej trzaskają i może ktoś ma na to sposób :!:
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam