Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Postprzez czarek0402 niedziela, 23 lutego 2014, 16:33

Wychodzi, że sword sam musisz sobie sprowadzić za granicy, sam widzisz wtedy, co kupujesz, ile władujesz i czym będziesz jeździł potem, nie czekaj na okazję u handlarza :?
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez sword niedziela, 23 lutego 2014, 22:43

Nie nie, od handlarza to na pewno nie kupię.
Z zachodu się też już nie opłaca ciągnąć, bo tam w dobrym stanie takie auto kosztuje drożej niż u nas, a gdzie tam jeszcze opłaty itd?
Po cichu liczę że z PL salonu się trafi ;)

Zobaczymy

PS
Ten co rano o nim pisałem, widzę że już nieaktywny :mrgreen:
Kangoo 1 ph1 2001r 1,2 8V D7F
sword
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Raafiii wtorek, 25 lutego 2014, 08:55

sword napisał(a):A taką rzecz mi powiedzcie, czy w 1,2 16v i 1,4 pocenie/wycieki spod klawiatury, głowicy, kolektora to nie jest czasem standard?

Bo może to normalka, a ja szukam igły w stogu?

Ma ktoś z Was taką benzynę z suchym silnikiem?

Dopiero zaczynam przygodę z kangurem, więc nie chciałbym się na temat 1,2 16v wypowiadać. Ale w przypadku jego poprzednika Expressa z silnikiem 1,2 6V, sprawa miała się identycznie. Wycieki- wypocenia były od 60 tyś. Jednak to nie wpływało na stan oleju. Od wymiany do wymiany wychodziło mi około 15 tyś. Obecnie ten egzemplarz ma 300 tyś i jeździ dalej, uszczelki nigdy nie były wymieniane.
Raafiii
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sword wtorek, 25 lutego 2014, 10:31

Raafiii a w tym nowym nabytku masz jakieś zapocenia spod uszczelek?
Z jakim przebiegiem go kupiłeś?
I jak to nie tajemnica, ile dałeś i co było do zrobienia przy oględzinach i co wyszło później?

Będę miał jakieś porównanie do tego co szukam, bo może mam za wysokie wymagania ;)

Gdzieś czytałem że jak ten 1,2 16V jest mokry na tej blaszanej osłonie kolektora wylotowego, to może być wyciek spod głowicy, ale też może być ukręcona szpilka mocująca kolektor do głowicy i tam puszcza olej.
Miał ktoś taki przypadek?
Kangoo 1 ph1 2001r 1,2 8V D7F
sword
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez skawina wtorek, 25 lutego 2014, 12:07

Ja tak miałem, tyle że 1.4. Poprzedni właściciel zmieniał kolektor i tak poskładali, że ciekło. Ale to płyn będzie wychodził. No i nie wszystkie mają wejście w kanał wody.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Raafiii wtorek, 25 lutego 2014, 19:27

sword napisał(a):Raafiii a w tym nowym nabytku masz jakieś zapocenia spod uszczelek?
Z jakim przebiegiem go kupiłeś?
I jak to nie tajemnica, ile dałeś i co było do zrobienia przy oględzinach i co wyszło później?

Będę miał jakieś porównanie do tego co szukam, bo może mam za wysokie wymagania ;)

U mnie jest 112 tyś km. Silnik o dziwo jest suchy, bo we wszystkich wcześniej sprawdzonych był mokry lub lekko zapocony. Być może to u mnie to dzięki nieco gęstszemu olejowi, gdyż poprzedni (drugi) właściciel przeszedł na 10W 40 zamiast 5W40. Co ciekawe, pierwsza właścicielka prawdopodobnie omijała jakiekolwiek przeglądy i aż do 50 tyś olej mógł być w ogóle nie zmieniany. W każdy bądź razie w ASO nic na ten temat nie ma.

Rozrząd wraz z osprzętem, poprzedni właściciel wymienił wg wpisu przy 87 tyś. Nie mniej jednak wkrótce zamierzam zrobić to żeby spać spokojnie.

U mnie po zakupie odbyła się zmiana oleju i filtrów, w tym olejowy dostałem od poprzedniego właściciela. Od ostatniej wymiany końcówek i tulei minęło- wg wpisu 23 tyś km. Wprawdzie pierwsza inspekcja wykazała, że te elementy były wymieniane i pojazd prawidłowo się prowadzi, hamuje kierownica też nie ściąga, ale podczas zjeżdżania z krawężników i krótkich nierówności słychać było stuknięcia z przodu. Po kontroli na stacji zostały wymienione obydwa sworznie, łaczniki stabilizatora, końcówki i silentblock wahacza ( koszt części około 300zł) .
Wcześnej również szukałem kangusia 1,2 w przedziale 10-12,5tyś , niestety nawet jeśli egemplarz był bezwypadkowy to zazwyczaj taka "igła" wymagała znacznego doinwestowania około 3-3,5 tyś zł. Dlatego zdecydowałem się szukać wyżej, co i tak okazało się nie takie proste bo i tu trafiały się "bezwypadkowe egzemlarze". W końcu się trafił ten za 16 tyś. To rzeczywiście coś w tym jest, że w miarę dobre egzemplarze nie wiszą w gołoszeniach długo.
Raafiii
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez justarrived środa, 2 kwietnia 2014, 10:12

Szukajać używanego dostawczaka ogladalem różne samochody i zdecydowałem się na Kangoo. Jestem na etapie poszukiwań auta i mimo że nie jestem zainteresowany zakupem u handlarza to trafiłem na stronę komisu który sprowadza te auta hurtowo. Chciałbym usłyszeć czy macie jakieś opinie o nim i co sadzicie o takim poleasingowym aucie z francji za ok. 10tyś. Jestem skłonny dopłacić jeżeli znajde lepszy egzemplarz i przeżyje ten zółty kolor.

http://kangoor.pl/index.php/pl/component/djcatalog/categories/default/0/0/price?limitstart=0
justarrived
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez slay środa, 2 kwietnia 2014, 11:11

Kiedyś szeroki "reklamowaliśmy" ......firmę Kangoor z Bydgoszczy mającą adres internetowy http://www.kangoor.pl .......... :lol:
Może coś się zmieniło.
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez MiGo poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 14:39

justarrived napisał(a):Szukajać używanego dostawczaka ogladalem różne samochody i zdecydowałem się na Kangoo. Jestem na etapie poszukiwań auta i mimo że nie jestem zainteresowany zakupem u handlarza to trafiłem na stronę komisu który sprowadza te auta hurtowo. Chciałbym usłyszeć czy macie jakieś opinie o nim i co sadzicie o takim poleasingowym aucie z francji za ok. 10tyś. Jestem skłonny dopłacić jeżeli znajde lepszy egzemplarz i przeżyje ten zółty kolor.

http://kangoor.pl/index.php/pl/component/djcatalog/categories/default/0/0/price?limitstart=0

We Francji Kangur to taki wół roboczy do wożenia gruzu. Większość Kangurów jaki widziałem na ulicach Paryża to właśnie takie "taczki budowlane" (usyfione i poobijane), a nie auta rodzinne o które się choć trochę dba, i osobiście nie kupiłbym tego typu auta z zagranicy.
Niedawno szukałem nowego Renault i wszystkie 1.5 DCI jakie "przerabiałem" (przebiegi 150-200 tys) miały już pierwsze symptomy nadciągających wydatków: kiepski zapłon, "sprężynki" po rozgrzaniu, przedmuch na pierścieniach, "ciemny kopeć" z tyłu.

Szukaj dalej, nie sugeruj się marką bo na Renault świat się nie kończy.

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

klima w blaszaku

Postprzez grzesiek1933 niedziela, 27 kwietnia 2014, 14:54

witam
mam zamiar kupić kangoo albo combo w wersji dwuosobowej express, serce mówi za kangoo bo kiedyś miałem osobowego i było ok. Mój budżet to 7 tysięcy złotych, co daje max. rocznik 2002, ale czy z tego rocznika znajdę coś z klimą ? zależy mi na niej bo jak wychodze w lato z auta spocony i zapachem przypominam capa to nie czuję się najlepiej :D
szukałem danych technicznych w necie i nic nie trafiłem, podpowiedzcie mi od kiedy w dwuosobowych montowali klimatyzację ?
grzesiek1933
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam