Przekłamanie licznika kilometrów i chyba prędkości.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Przekłamanie licznika kilometrów i chyba prędkości.

Postprzez paclaw piątek, 4 listopada 2005, 07:25

Kangurek 1,9 turbo diesel 2002 2xair bag bez ABS. Mam problem z licznikiem kilometrów, tzn wszystko wskazuje, że zaniża ilość kilometrów i prędkość. W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób obliczana jest ilość kilometrów, gdzie są odpowiedzialne za to czujniki i wogóle wszystko na ten temat. Test tablicy wskaźników (z obrotomierzem) zrobiłem i wydaje się być wszystko w porządku.
Proszę o jakieś wskazówki i pozdrawiam.
paclaw
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sw piątek, 4 listopada 2005, 07:30

Po czym poznałeś, że zaniża prędkość? No i na początek: jakie masz opony?
Kangury do 2003(?) roku zawyżały prędkość (poruszane wielokrotnie na forum).
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość piątek, 4 listopada 2005, 18:38

Opony - rozmiar jak w oryginale, co do zani¿ania prêdko¶ci odczucie raczej subiektywne ale co do ilo¶ci kilometrów mam pewno¶æ. Od pewnego czasu (jakie¶ dwa miesi±ce, opony te same) trasa, któr± przebywam codziennie raz ma 33,4 km (tak jak od kilku lat) innym razem 27...30 km. No i zu¿ycie paliwa (liczone kalkulatorem) wzros³o o oko³o 15%. St±d moje pytanie - na pocz±tek sam chcia³bym troche posprawdzaæ zanim dam zarobiæ serwisowi.
Gość

Postprzez rustyred piątek, 4 listopada 2005, 19:21

Anonymous napisał(a):Opony - rozmiar jak w oryginale, co do zaniżania prędkości odczucie raczej subiektywne ale co do ilości kilometrów mam pewność. Od pewnego czasu (jakieś dwa miesiące, opony te same) trasa, którą przebywam codziennie raz ma 33,4 km (tak jak od kilku lat) innym razem 27...30 km. No i zużycie paliwa (liczone kalkulatorem) wzrosło o około 15%. Stąd moje pytanie - na początek sam chciałbym troche posprawdzać zanim dam zarobić serwisowi.

Przy większości dróg krajowych są takie specjalne słupki, dośc dokładnie wkopane co 100m, a te co 1km opisane. Najlepsza metoda z powszechnie dostępnych, oczywiście na jakomś sensownym dystansie (nie 100m:))
rustyred - Radek
(kiedyś miał Kangura)
rustyred
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez rustyred piątek, 4 listopada 2005, 19:27

Zapomniałem dodać, że używając słupków kilometrowych i stopera można też zweryfikować prędkośc, bo np przy wsksazaniu 60km/h powinieneś pokonać pełny kilometr w 60,0 sekund. W razie odchyleń, Latwo policzyć, o ile.

Wielki Kangur życzy Ci miłych pomiarów i prosi, żebyś nie zagapił się na stoper.
rustyred - Radek
(kiedyś miał Kangura)
rustyred
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Gość sobota, 5 listopada 2005, 17:54

Przek³amania licznika kilometrów i prêdko¶ciomierza s± mniejwiêcej jednakowe, tzn. s± zani¿ane o okolo 10...15%.
Czy Kto¶ z forum mo¿e mi opisaæ w jaki sposób realizowane s± oba pomiary w moim kangurze i gdzie szukaæ odpowiadaj±cych za to elementów. Mo¿e wystarczy przeczy¶ciæ jakie¶ z³±cza lub co¶ w tym rodzaju.
Pozdrawiam Paclaw
Gość

Powrót do Pytam