Kosmetyka

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez zuwik czwartek, 11 maja 2006, 21:55

A jak miałeś wyłączony nawiew to nie było czuć?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot czwartek, 11 maja 2006, 22:25

W naszych zwierzakach nie da się wyłączyć nawiewu. Nawiew jest zawsze. Można tylko nie włączyć dmuchawy.
Bez włączania dmuchawy czuć smrodek nieznacznie. Po włączeniu, już daje się wyczuć wyraźnie.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MK piątek, 12 maja 2006, 06:22

Grzesiek trzymaj sie :D stoję tuż za tobą murem. :D
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK piątek, 12 maja 2006, 08:07

MK napisał(a):Grzesiek trzymaj sie :D stoję tuż za tobą murem. :D

i ty MK przeciw nam :?: :lol: :wink: :lol: :wink:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez zuwik piątek, 12 maja 2006, 08:24

Zbyszku nie mówię, że jest szczelna jak lodówka, taki intensywny zapach może przechodzi. Ale równie dobrze może przechodzić uszczelkami w drzwiach, szyba odsuwana (masz taką?) jest całkiem nieszczelna. A nawet jeśli naprawdę leci przez tą uszczelkę, to jednak znacznie się różni od zapachu zaschniętych kropel oleju na bloku silnika ;) przede wszystkim intensywnością ;) A zapachu z odpowietrzania poprzez mycie silnika chyba nie zlikwidujesz :roll :lol: ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK piątek, 12 maja 2006, 08:29

Nie jestem Zbyszkiem, ale odpiszę :)

Najbardziej czuć "zapachy" silnikowe jak stanę w "koreczku" i chwilkę się tak pogrzeję. Nie sposób nie włączyć nawiewu, a wtedy to już pełna paleta olejowa dostępna.

Żuwik, jak nie wierzysz to na zlocie dam Ci się sztachnąć :lol: :lol:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez PanKot piątek, 12 maja 2006, 13:11

O, o, o właśnie.
Może mój kangoorek jest tak skonstruowany felrenie, że łapie do środka wszystkie zapachy, nie wiem?
W każdym bądź razie, jak umyty mam silniczek to mam mniej smrodku i ładnie to wygląda jak jest pod maską czyściutko.
Wzorm dla mnie był mój chrzestny, który w latach 70-tych miał Mercedesa 190 (czy 180, nie pamietam) i pod maską miał jak w .... .
No nie wiem gdzie, ale miał czyściutko i błyszcząco. Wszystko, co było metalowe było poniklowane, resta malowana na czarno. Tam białą chusteczką można było przecierać wszystko i nigdzie się nie pobrudziła.
To był GOŚĆ.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czerja piątek, 12 maja 2006, 20:32

czyli wychodzi na to że mycie silnika ani nie szkodzi ani nie jest niezbędne ale jak ktoś lubi czysto to troszkę popucuje...
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez PanKot środa, 17 maja 2006, 13:53

Zuwik,
widziałem Twój silniczek na zlocie. Jest cały pokryty kurzem. Czy to dobrze, czy źle nie będę tego oceniał bo można tak, i mozna tak.
W każdym bądź razie u Ciebie jest tylko kurz i on nie śmiedzi.
U mnie było kilka usterek, które spowodowały, że sinlnik był również zaolejony. Z jednej strony walnęła mi poduszka pod silnikiem i wylała się z niej cała zawartość opd maskę. Przyklejał się do tego kurz i nie wyglądało to ładnie. Jeszcze wtedy smrodku nie czułem gdyż nie parowało to świństwo ale gdy z powodu nieszczelności uszczelki pod pokrywą zaworów olej wyciekał na na ścianu silnika oraz na portki wydechu to już zaczynało śmierdzieć. Poza tym jak robiłem kombinacje z podlączeniem filtra stożkowego to odłaczyłem odmę otpowietrzania sinika i wtedy wywalało mi z niej coś co nazwałem "majonezem". Toto zafajdało mi cały radiator komputera i obudowę skrzyni biegów oraz zbiorniczek wyrównawczy płynu od chłodnicy. Ponadto w Twoim regionie chyba bardzier sypią piaskiem niż solą w przeciwieństwie do Warszawy.
Więc jeśli dodasz sobie kurz, sól i te wszystkie smarki olejowe to chyba możesz sobie wyobrazić co było pod maską. A jeszcze jak to wszystko się nagrzało to.... smrodek był uroczy.
Mimo, że Renault nie zaleca mycia silnika, postanowiłem to wszystko i tak umyć a jak już mam czysto to chciałbym to tak utrzymać jak najdłużej, bo mi sie tak podoba. Prznajmniej będę miał jedno miesce w samochodzie gdzie będzie nienaganny porządek. W bagażniku jakoś nie potrafię utrzymać czystości.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik środa, 17 maja 2006, 18:33

PanKot napisał(a):Ponadto w Twoim regionie chyba bardzier sypią piaskiem niż solą w przeciwieństwie do Warszawy.
Z tym jednym się ABSOLUTNIE nie zgodzę, bo gdyby u nas nie solili, połowa moich sąsiadów nie wróciła by do domu :) Wpadnij kiedyś na piękne podbeskidzie, sam się przekonasz ;) Mi kurz nie przeszkada, silniczkowi jak widać też. Za to żre ramę pod silnikiem (bo w naszym rejonie na pewno bardziej sypią solą ;) ) i tym wolę się zająć ;)

Kurczaki nie pokazałeś mi stożka :( Właśnie się przymierzam i jak miałbyś jakieś foto byłbym :arrow: :D .
Pozdrawiam :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Inne