Zacinajacy sie szyberdach - Prosze o rade

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Zacinajacy sie szyberdach - Prosze o rade

Postprzez spajk wtorek, 27 czerwca 2006, 10:39

Witam wszystkich. Mam od niedawna Renault Kangoo w wersji Disneyland z 2001 roku. Od niedawna tzn od dwoch dni mam problem z elektrycznym szyberdachem. Dokladnie polega to na tym iz albo otwiera sie on czesciowo i staje i nie pomaga kilkakrotne naciskanie przycisku bo po prostu nie reaguje aby po kilkunastu sekundach wreszcie znow zaskozcyc i otworzyc sie do konca. To samo z zamykaniem. Dach przy zamykaniu potrafi stanac w polowie i dopiero po kilkunastu sekundach i wielokrotnym naciskaniu przyciska idzie dalej. W czm tkwi problem ? Moze ktos z was mial podobna awarie i wie gdzie nalezy szukac przyczyny lub jak to mozna samemu naprawic. Bardzo prosze o pomoc gdyz jestem kompletnym laikiem a niechcialbym aby w stacji obslugi naciagnieto mnie na jakies wielkie koszty z powodu mojej niewiedzy.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Tomek
spajk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Gavel wtorek, 27 czerwca 2006, 10:53

Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa szyberdachu bo nigdy na żywo w Kangoo takiego nie widziałem ale spróbuje coś pomóc.
Powiedz czy w tym momencie jak Ci sie zacina i jak naciskasz przycisk to słychać jak chodzi silniczek? Bo jak silniczek wtedy nie chodzi i zaskakuje po chwili to chyba gdzieś prąd się "gubi" :) Popatrz czy gdzieś kable nie są przetarte albo np. gdzieś jest jakaś kostka - może nie styka itp.
Jeśli natomiast silniczek chodzi a szyber nie działa to jakaś sprawa mechaniczna - może zjechane jest kółko zębate przy silniczku o ile wogule w Kangoo występuje :)
Kangoo 1,5 dCi, 80 KM, wiśnia, klapa

Mandaryna by Gavel
Gavel
Vice Kangoomistrz 2009
Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez spajk wtorek, 27 czerwca 2006, 10:59

Gavel napisał(a):Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa szyberdachu bo nigdy na żywo w Kangoo takiego nie widziałem ale spróbuje coś pomóc.
Powiedz czy w tym momencie jak Ci sie zacina i jak naciskasz przycisk to słychać jak chodzi silniczek? Bo jak silniczek wtedy nie chodzi i zaskakuje po chwili to chyba gdzieś prąd się "gubi" :) Popatrz czy gdzieś kable nie są przetarte albo np. gdzieś jest jakaś kostka - może nie styka itp.
Jeśli natomiast silniczek chodzi a szyber nie działa to jakaś sprawa mechaniczna - może zjechane jest kółko zębate przy silniczku o ile wogule w Kangoo występuje :)
Wlasnie dobrze to okresliles wyglada na to ze prad sie "gubi" bo dach staje w miejscu i silniczek przestaje chodzic. Pozniej przyciskam kilkakrotnie przycisk i dopiero po jakims czasie tak jakby znowu dochodzil prad i silniczek zaczyna pracowac. Jesli otworze dach na cala dlugosc potrafi tak czasm stanac trzy cztery razy nawet na 2 - 3 cm przed koncem. Wydaje mie sie moim laickim okiem ze to tak jakgdyby poprostu nie zawsze dochodzil prad. Wiesz problem w tym ze jestem teraz czasowo za granica a niechcialbym aby mnie skaksowali na grube euro za moja niewiedze wiec jesli mozesz mi jakos pomoc bylbym wdzieczny za rade.
Pozdrawiam
spajk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Gavel wtorek, 27 czerwca 2006, 11:25

Przykro mi ale ja Ci więcej nie pomoge bo tak jak pisałem nie widziałem na żywo Kangoo z szyberkiem więc moje porady mogłyby opierać się tylko i wyłącznie na domysłach co, jak i gdzie może się znajdować :(
Kangoo 1,5 dCi, 80 KM, wiśnia, klapa

Mandaryna by Gavel
Gavel
Vice Kangoomistrz 2009
Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez KiK wtorek, 27 czerwca 2006, 12:34

jak odsówasz daszek, to musisz trzymać przycisk cały czas ... czy tylko krótkie "kliknięcie" klawiszem :?: :?: A masz może elektryczne szyby :?: :?: Jeżeli podczas otwierania musisz otrzymać przycisk otwierania/zamykania cały czas to może być problem przełącznika :D Podobnie jest z przełącznikami właśnie w elektrycznych szybach.
Wystarczy wjąć i przeczyścić ... :)

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez spajk wtorek, 27 czerwca 2006, 13:08

musze trzymac caly czas. Gdzie znajduje sie ten przelacznik i jak go moge zlokalizowac ?
spajk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez KiK wtorek, 27 czerwca 2006, 13:38

spajk przełącznik to tam gdzie trzymasz ... :D

Kuba

PS: "przełącznik" = "przycisk"
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez spajk wtorek, 27 czerwca 2006, 13:47

sorrki za chwilowe zacmienie :lol: :lol: :lol: Postaram sie rozkrecic te plastiki i wyczyscic przelacznik. Napisze jutro jakie przynioslo efekty. :D :D
spajk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Bullitt wtorek, 27 czerwca 2006, 17:49

Nie znam szyberdachu w Kangoo, ale to chyba Webasto. A niektóre z nich trzeba zaprogramowac, zeby prawidlowo chodzily.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez branio wtorek, 27 czerwca 2006, 18:04

Niema to jak korba :mrgreen:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam