tandeciarze i cwanacy:-)

Off-topic: tematy związane z techniką

tandeciarze i cwanacy:-)

Postprzez lam3r wtorek, 29 sierpnia 2006, 07:33

Hi,

rok temu miałem stłuczkę i malowanie boku od strony kierowcy. W tym, roku miałem stłuczkę i malowanie boku od stony pasażera - oba zdarzenia z OC tej drugiej strony:-)
Od czasu pierwszej stłuczki coś mi tam pobrzękiwało w rejonie klamki drzwi kierowcy. Po drugim zdarzeniu, poprosiłem lakiernika aby - przy okazji - rozebrał też tamte drzwi i podokręcał co trzeba. Okazało się, że nie ma co dokręcać, a brzęczy bo "Panie nie ma plastiku". Myślę sobie... a spadaj, sam se zrobię:-) Rozebrał brzęczące drzwi.... wygląda, że wszystko jest jak trzeba. Brzęczące okazały się, druciki od prowadnicy klamki i czegoś tam jeszcze - wcisnąłem ścierkę i szczęście niemożebne! Jest ciszej! Ech... niestety tylko jeden dzień:-) (chyba ściera się zsunęła)
Myślę sobię... myślę... i wymyśliłem, że rozbiorę te drugie drzwi - w których podobno jest ten "plastik". Rozebrałem i faktycznie jest!!! W materiałach z torby nazywa się to "zabezpieczenie antywłamaniowe".
No i teraz nie wiem, co zrobić... koleś robił auto rok temu i powie, że On nic nie wie:-( Dodam, że niechetnie będę do Niego dzwonił, bo bym musiał od razu opierdzielić za inne rzeczy, które spartolił!
A wiecie co jest najgorsze? Uparłem się, że po ćmoku, o 23:00 rozbiorę tapicerkę drzwi i wyjmę, tę nieszczęsną osłonę antywłamaniową. Tak ją wyjmowałem, że złamałęm plastikową złączkę od drucika idącego do klamki:-(((((((((((( I teraz kicha, klamka jest tylko atrapą! Jak znam życie trzeba będzie wymienic caaaała klamkę:-)
Normalnie, aż napisałem o urlop na piątek... będę "naprawiał":-D

Właśnie rozmawiałem z Nawrotem. Klamka około 50zł a osłona okolo 20zł. Na osłonę trzeba czekać dwa tygodnie:-D
Ostatnio edytowano wtorek, 29 sierpnia 2006, 07:49 przez lam3r, łącznie edytowano 1 raz
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez armata wtorek, 29 sierpnia 2006, 07:44

Jedyne co, to egzekwować prawidłowe wykonanie naprawy. Jak brzęczało, to trzeba było od razu z rklamacją do niego. Gwarancja wykonanej naprawy lub rękojmia, to zdaje się 12 miesięcy, a nie samemu po nocy grzebać i łamać złączki.
Z warsztatami, to niestety tak zawsze- coś zrobią, a w zamian coś popsują, a nagminnie już niepodokręcają, pogubią śróbki i inne elementy - niechlujstwo, lenistwo lub złodziejstwo.
1.5 dci HELIOS, zielony, z tyłu drzwi 2005
1,5 dci Helios, beżowy, z tyłu drzwi 2010
armata
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez lam3r wtorek, 29 sierpnia 2006, 08:06

armata napisał(a):Jedyne co, to egzekwować

Ja tego kolesia nie trawię. Podrapał mi blache pod osłoną lusterka i stwierdził, że nie będzie tego malował... bo i tak nie widać:-) Wywalczyłem malowanie, ale po dwóch dniach znalazłem pod fotelem gumkę która powinna być "w" lusterku. Auto malował dwa tygodnie:-) Po prostu boje się zostawiac mu auto... bo na bank coś spierdzieli. Na zasadzie jedno zrobie inne pospuje:-) Nie mam nerw na człeka, a auto jeździ na firmę i nie mogę co chwila zostawiać w serwisie:-D Wystarczy, że jeden dzień w miesiącu stoi u Nawrota:DDDDD
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot wtorek, 29 sierpnia 2006, 10:23

Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o zabezpieczenie drucika aby nie wysuwał sie otworu.
Jeśli tak to jest jest to bardzo popularne zabezpieczenie we wszystkich markach samochodów. Czasami bywają odpowiednio wyprofilowane blaszki, ktore też dobrze zabezpieczają.
Musisz poszukać gdzieś na szrotach albo w sklepach częściami do innych marek samochodów - może będą mieli.
Nie pamietam ale chyba w Polonezie i 126p też takie coś jest a napewno w każdej "renófce".
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r wtorek, 29 sierpnia 2006, 13:23

PanKot napisał(a):Jeśli dobrze zrozumiałem

Jeśli chodzi o element, którego mi brakuje to jest on wymieniony w 5_mechanizmy.pdf na s.10 jako "osłona antywłamanniowa zamka". Natomiast, to co ja połamałem to element łączący metelowe "cięgło" łączące klamkę z zamkiem (od strony klamki).
Po szrotach...? Mogę nie mieć czasu, ale zobaczy się - dzięki.
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot wtorek, 29 sierpnia 2006, 14:29

Rysunek jest mało dokładny.
Dawno tam już nie zaglądałem i nie pamietam jak tam wygląda ten mechanizm więc puki co wiecej nie mogę poradzić.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r wtorek, 29 sierpnia 2006, 16:19

PanKot napisał(a):Rysunek jest mało dokładny.
Dawno tam już nie zaglądałem i nie pamietam jak tam wygląda ten mechanizm więc puki co wiecej nie mogę poradzić.

A już się bałem, że tylko ja mam z problemy z tymi rysunkami;-D
Dwie godziny temu byłem w serwisie... koleś, który przeglądał rysunki z programu wyszukujacego cześci, też wymiekł i tego łącznika nie mógł zlokalizować "sam Pan zdecyduj który to":-D

Aha, klamka kosztuje jednak 150!:-( Na razie będę kombinował z mocowaniem"cięgła" "na drucik":-)
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass wtorek, 29 sierpnia 2006, 17:08

lam3r napisał(a):złamałęm plastikową złączkę

Co prawda kompletnie nie wiem jak ta złączka wygląda ale się domyślam że łączy cięgło idące od klamki z zamkiem. Myślę, ze można spróbować to skleić. Jest taki stary dobry klej epoksydowy, nazywa się EPIDIAN (dwuskładnikowy). Właściwie sklei wszystko tylko trzeba odpowiednio go rozrobić i dobrać proporcje żywicy i utwardzacza. Kosztuje chyba kilkanaście żłotych, więc na wydanie 150 za kompletną klamkę możesz zaczekać. A gdybyś miał dostęp do cyfraka i zrobił fotki tego badziewia to mogę doradzić w temacie technologii sklejania :wink: :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez _ONE_ wtorek, 29 sierpnia 2006, 17:53

Obrazek
Łicz _łan_ :?:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r wtorek, 29 sierpnia 2006, 18:33

Lucass napisał(a):Co prawda kompletnie nie wiem jak ta złączka wygląda ale się domyślam że łączy cięgło idące od klamki z zamkiem. Myślę, ze można spróbować to skleić. Jest taki stary dobry klej epoksydowy, nazywa się EPIDIAN (dwuskładnikowy).

też mam dobre doświadczenia z klejami dwuskładnikowymi. Ale mam watpliwości, pęknięcie jest w takim miejscu, że nie można "posmarować" klejem z każdej strony, a element jest narażony na duże naprężenia. Ewentualne ponowne peknięcie to konieczność zdejmowania tapicerki - tego wolę uniknąć. Na razie spóbuję ze szrotami, a w piątek podejmę ostateczną decyzję.
Właściwie sklei wszystko tylko trzeba odpowiednio go rozrobić i dobrać proporcje żywicy i utwardzacza. Kosztuje chyba kilkanaście żłotych, więc na wydanie 150 za kompletną klamkę możesz zaczekać.

Kupowanie nowej klamki to jakaś ostateczna ostateczność:-)
A gdybyś miał dostęp do cyfraka i zrobił fotki tego badziewia to mogę doradzić w temacie technologii sklejania :wink: :lol:

No nie będę kłamał... liczyłem na to iż nadworna złota rączką odezwie się w temacie:-) Niestety aparatu u mnie nie ma, a karty do kamery jeszcze nie kupiłem:-(
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Inne