przez czubcia niedziela, 13 maja 2007, 21:37
Schemat dostałem, dzieki.
Przerobiłem juz chyba wszystko, wychodzi mi że to komputer nie podaje masy przez co nie załącza całego układu.
Czujke w chłodnicy mam, ale nie mam zielonego pojecia po co ona jest i gdzie jest wpięta. Co załacza, na schemacie jej nie ma. Po wypieciu owego czujnika i zwarciu obydwu pinów miedzianym kabelkiem nic się nie zmienia.
Po co do tego czujnika dochodzą 3 grube kable skoro czujnik ma 2 piny?
Patrząc na schemat "chłodzenie F8Q podstawowe" (ten mi najbardziej pasuje choć nie widzę na nim czujki w chłodnicy) wychodzi mi tak:
Zasilanie (+B) - OK
Bezpiecznik 777/NO 50A - OK
Dalej Przekaznik (234) jest OK - sprawdzałem go wielokrotnie.
Wentylator (262) i czujka temeratury w termostacie (234) którą wymieniłem OK
Podaję na krótko masę na zacisk 53 komputera - układ załącza się i wentylator zaczyna pracować. Za diabła nie mam pojęcia w czym problem. Wskażnik temeratury pracuje (choć po wymianie czujki 244 pokazuje o działkę mniej, kontrolka temeratury krytycznej załącza sie.
Wychodzi mi na to że coś z komputerem nie tak, nie załącza przekażnika (234) przez styk 53.
Ktoś miał może tego typu problem?
Biorę pod uwagę jeszcze sytuację w której kabalek na szynie zaciskowej komputera sie poluzował i nie ma styku z komputerem na zacisku 53. Sprawdzę to jeszcze jak bedę miał troszku wolnego czasu i możliwość rozebrania tego.
Jak na razie w każdym korku ogrzewanie na full, nawiewy za okno i temperaturka ani drgnie. Skuteczne, nawet bardzo, tylko w tym upale z ogrzewaniem nie idzie wytrzymać.
Może w niedziele na spotkanku ktoś coś wymysli.
Pozdrawiam
Czubcia
--------------
1,9D65; 2001
biały blaszak z gepardem na bokach