HOMOLOGACJA W 5 OSOBOWYM KANGOO

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: HOMOLOGACJA W 5 OSOBOWYM KANGOO

Postprzez czubcia niedziela, 27 kwietnia 2008, 18:14

Co znaczy "przegroda musi być zamontowana na stałe" ?
We wszystkich skoczkach ciężarowych krata jest na 4 czy 5 śrubach. Raczej to trwałe nie jest, ale tak jest w oryginale w skoczkach z homologacja na ciężarowe.

Aby w pełni wrzucić auto w koszty, w całości odliczać Vat od auta i od paliwa, skoczek musi być 2 osobowy, mieć wydzieloną część załadunkową i wbite w dowód VAT1.
Coś tam swego czasu mieszano że w pełni vat mozna odliczac tylko od ropy a od benzyny nie. Ale tu się nie bedę wypowiadał, nie interesowałem sie zbytnio i nie mam pojęcia na czym staneło. Lubię Diesle.

Ktoś kto to sprawdzi i przejdzie drogę rejestracji w.g. aktualnych przepisów powinien to opisać w dziale wiem. temat powraca cyklicznie co jakiś czas.
Ostatnio edytowano niedziela, 27 kwietnia 2008, 18:23 przez czubcia, łącznie edytowano 1 raz
czubcia
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio niedziela, 27 kwietnia 2008, 18:19

Na stałe to znaczy, że jak diagnosta będzie szarpał to mu w rękach nie zostanie ;)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt niedziela, 27 kwietnia 2008, 19:31

czubcia napisał(a):Co znaczy "przegroda musi być zamontowana na stałe" ?

Tak, żeby do jej demontażu wymagane były narzędzia.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez janusz99 niedziela, 27 kwietnia 2008, 20:39

W przypadku pasów i siedzeń powiedział że musi to być tak zrobione , aby nie można było zamontować tego ponownie (ma to być zaspawane).
Niewiem jak w waszych kangurach , ale w moim kratę można zamontować za pierwszym rzędem siedzeń - jest do tego przystosowany fabrycznie .
Diagnosta stwierdził , że nie wolno mi tak jeżdzić . Czy wiadomo coś wam na ten temat ?
janusz99
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez darox wtorek, 29 kwietnia 2008, 19:31

Wiz napisał(a):
darox napisał(a):Zakup auta z homologacją pozwala:odliczyć vat przy zakupie(60 proc przy aucie 5 osobowym,100 proc przy 2-osobowym "ciężarowym"),amortyzować auto-czyli zysk w podatku dochod.,no i odliczać vat od paliwa ale tylko w przypadku auta "ciężarowego".

Tutaj niestety sie mylisz. 60% VATU mozesz odliczyc od KAZDEGO samochodu kupionego na firme - homologacje nie jest do tego potrzebna. Ciezarowy moze byc tez 5 osobowy ale tym nizej.(....)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sorry Wiz,ale vat można odliczyć od auta zakupionego na PEŁNĄ fakturę vat od sprzedawcy będącego płatnikiem vat.Jest bardzo wiele używanych Kangoo z homologacją (a przecież o takim mowa w tym wątku) na które sprzedający wystawiają fakturę vat.Nic mi jednak nie wiadomo,żeby absolutnie KAZDY sprzedający wystawiał pełną fakturę vat na swój samochód.
Poza tym autorowi wątku chodzi o zakup Kangoo z homologacją i ja o tym pisałem.Nie wiem więc po co udowadniasz,że 5 osobówka może być ciężarówką itd.Ja to wiem,ale pisałem na temat,a ty?To forum o Kangoo,nie o Mercedesie Sprinterze...
darox
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Wiz wtorek, 29 kwietnia 2008, 20:10

Czy piszemy na temat czy nie to juz osobna historia, zreszta dzieje sie to bardzo czesto na TYM forum.
Prosze Cie o ucislenie zwrotu ktory uzywasz "pelna faktura VAT" bo ani ja ani moja dziewczyna (glowna ksiegowa) tego nie rozumiemy.
Czekaj bo ja czegos nie lapie. Jesli sprzedam Ci samochod z homologacja i jest on 5 osobowy (przez zupelny przypadek wlasnie takowy posiadam, dodam ze jestem PLATNIKIEM VATu) i w tej chwili nie spelnia juz wymogow VAT (czyli nie jest ciezarowka i NIE moge odliczyc VATu z paliwa), to chcesz mi wmowic ze TY po zakupie bedziesz mial prawa do odliczenia VATu naliczonego na fakturze w pelnym wymiarze a nie tylko w 60% :?: :?: :?: :?: Jesli tak to prosilbym Cie o podstawe prawna, bo moze sie okazac ze bardziej sie oplaca kupowac uzywki niz nowe.
Pamietaj ze to forum to glownie skarbnica wiedzy, wiec to co napiszemy (WSZYSCY) moze kiedys przydac sie innym
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez darox wtorek, 29 kwietnia 2008, 21:17

Wiz napisał(a):Czy piszemy na temat czy nie to juz osobna historia, zreszta dzieje sie to bardzo czesto na TYM forum.
Prosze Cie o ucislenie zwrotu ktory uzywasz "pelna faktura VAT" bo ani ja ani moja dziewczyna (glowna ksiegowa) tego nie rozumiemy.
Czekaj bo ja czegos nie lapie. Jesli sprzedam Ci samochod z homologacja i jest on 5 osobowy (przez zupelny przypadek wlasnie takowy posiadam, dodam ze jestem PLATNIKIEM VATu) i w tej chwili nie spelnia juz wymogow VAT (czyli nie jest ciezarowka i NIE moge odliczyc VATu z paliwa), to chcesz mi wmowic ze TY po zakupie bedziesz mial prawa do odliczenia VATu naliczonego na fakturze w pelnym wymiarze a nie tylko w 60% :?: :?: :?: :?: Jesli tak to prosilbym Cie o podstawe prawna, bo moze sie okazac ze bardziej sie oplaca kupowac uzywki niz nowe.
Pamietaj ze to forum to glownie skarbnica wiedzy, wiec to co napiszemy (WSZYSCY) moze kiedys przydac sie innym

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pełna faktura vat to taka,która daje możliwość do odliczenia podatku,w przeciwieństwie do np.faktury vat-marża.Zaś odpowiedż na kolejne pytanie masz przecież w cytacie powyżej w którym cytowałem moją pierwsza wypowiedż w tym wątku.Wyrażnie napisałem,że od 5-cio osobówki z homologacją można odliczyć 60 proc.podatku(jest tu też limit kwotowy,którego nie pamiętam,max ok. 6-8 tys zł),zaś pełną kwotę podatku odliczymy przy 2-osobowej ciężarówce.Przypominam,że cały czas mam na myśli Kangoo.
Dodatkowo w przypadku 5-cio osobowej wersji z homologacją z drugiej ręki po minimum pół roku używania można sprzedać takie auto i nie płacić vat.Taka możliwość jeszcze istnieje,choć ustawodawca już przymierza się do zmiany.Jeśli sprzedasz za tyle ile kupiłeś to korzyść jest oczywista.Wiz,ja nie muszę nic nikomu udowadniać,wystarczy,że wiem,co piszę.
darox
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skarb wtorek, 29 kwietnia 2008, 23:04

Wizz - daruj sobie - szkoda nafty :lol: :lol: :lol:

Dzięki darox - forum faktycznie jest o Kangoo a nie o Sprinterze, jak ktoś się od paru lat na nimm udziela to się zorientował ....
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Wiz środa, 30 kwietnia 2008, 00:04

Jedna drobna uwaga:
Od KAZDEGO samochodu kupionego na firme mozesz odliczyc 60% Vatu z faktury zakupowej nie wiecej niz 6000. Powyzszy samochodzik nie musi miec homologacji. Fakt sprzedaz na Vacie ZW jeszzce wchodzi w rachube.
Nic nie musisz udowadniac ale moze innym sie przyda wykladnia prawna.
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Poprzednia strona

Powrót do Pytam