Wiz napisał(a):Czy piszemy na temat czy nie to juz osobna historia, zreszta dzieje sie to bardzo czesto na TYM forum.
Prosze Cie o ucislenie zwrotu ktory uzywasz "pelna faktura VAT" bo ani ja ani moja dziewczyna (glowna ksiegowa) tego nie rozumiemy.
Czekaj bo ja czegos nie lapie. Jesli sprzedam Ci samochod z homologacja i jest on 5 osobowy (przez zupelny przypadek wlasnie takowy posiadam, dodam ze jestem PLATNIKIEM VATu) i w tej chwili nie spelnia juz wymogow VAT (czyli nie jest ciezarowka i NIE moge odliczyc VATu z paliwa), to chcesz mi wmowic ze TY po zakupie bedziesz mial prawa do odliczenia VATu naliczonego na fakturze w pelnym wymiarze a nie tylko w 60%
Jesli tak to prosilbym Cie o podstawe prawna, bo moze sie okazac ze bardziej sie oplaca kupowac uzywki niz nowe.
Pamietaj ze to forum to glownie skarbnica wiedzy, wiec to co napiszemy (WSZYSCY) moze kiedys przydac sie innym
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pełna faktura vat to taka,która daje możliwość do odliczenia podatku,w przeciwieństwie do np.faktury vat-marża.Zaś odpowiedż na kolejne pytanie masz przecież w cytacie powyżej w którym cytowałem moją pierwsza wypowiedż w tym wątku.Wyrażnie napisałem,że od 5-cio osobówki z homologacją można odliczyć 60 proc.podatku(jest tu też limit kwotowy,którego nie pamiętam,max ok. 6-8 tys zł),zaś pełną kwotę podatku odliczymy przy 2-osobowej ciężarówce.Przypominam,że cały czas mam na myśli Kangoo.
Dodatkowo w przypadku 5-cio osobowej wersji z homologacją z drugiej ręki po minimum pół roku używania można sprzedać takie auto i nie płacić vat.Taka możliwość jeszcze istnieje,choć ustawodawca już przymierza się do zmiany.Jeśli sprzedasz za tyle ile kupiłeś to korzyść jest oczywista.Wiz,ja nie muszę nic nikomu udowadniać,wystarczy,że wiem,co piszę.