Problem z otwieraniem auta z przycisku na kluczyku

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z otwieraniem auta z przycisku na kluczyku

Postprzez L-irek wtorek, 29 lipca 2008, 22:54

O.K Sprawa jest banalnie prosta.Potrzeba tylko ostrego noża ,taśma izolacyjna ,lutownica ,cyna ,przedłużacz .........itd. Ale do rzeczy . W rzeczonym sterowniku kabelki są na tyle długie , że montując sterownik pod wyświetlaczem radia spokojnie sterowanie dochodzi pod włącznik sterowania blokadą drzwi na środkowej konsoli (3 kabelki ) Masę wpiąłem pod masę we wtyczce radia(czarny kabelek)-odizolować 5mm , owinąć drugi kabelek - lutnąć i zaizolować itd. Sterowanie kierunkami i zasilanie sterownika wpiąłem pod kostkę (opis linijka powyżej ) włącznika awaryjnych . I to praktycznie wszystko - co do kolorów kabelków wiązki skoczka to jest pewien problem , bo mimo , że dysponuję oryginalnym schematem , to i tak opis u mnie nie zgadza się z rzeczywistością (niestety nie pierwsza już taka sprawa w moim skoczku , ale tłumaczę to sobie tym , że mam po prostu końcówkę produkcji przed wprowadzeniem DCi).Można w tym wypadku posłużyć się nr Pinów w kostkach . Dodatkowo są dwie wersje ( wg schematu ) włącznika awaryjnych - zależy to czy jest moduł kontroli kabiny czy nie. Tak więc sprawa nie jest skomplikowana , ale trzeba podejść do niej indywidualnie , w zależności od tego jakiego mamy zwierzaka. Oczywiście można podłączyć to wszystko w inne miejsce i też będzie działało , ale wydawało mi się to najprostsze w rozwiązaniu . Opis do sterownika jest prosty i przejrzysty , ponadto firma służy wsparciem technicznym ( właśnie muszę jutro do nich zadzwonić , bo otwarcie sygnalizuje 3-ma mrugnięciami , a miało być dwoma - ale to w końcu pryszcz ) A no i zamiast syrenki kupiłem taki mały piszczek(5 zeta) i styknie . No to na tyle . Jakby co do możecie pytać .L-irek
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 wtorek, 29 lipca 2008, 23:12

L-irek, ty z tymi schematami jesteś obcykany, napisz czy domykanie muszę wpinać gdzieś w drzwiach czy można gdzieś w konsoli. Bo mam zamiar sobie coś takiego fundnąć.
A jeszcze jedna sprawa!
Do wszystkich właścicieli 1,9 dti, Jeżeli przyjdzie wam do głowy wyjmować rozrusznik, to zarezerwujcie sobie na to całe popołudnie. Normalna masakra kupę osprzętu silnika potrzeba wymontować. Mnie niestety to spotkało :evil:
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez L-irek wtorek, 29 lipca 2008, 23:19

Cofnij o dwa posty i będziesz wiedział , to znaczy za około tydzień będziesz wiedział . Co do miejsca , jeszcze nie sprawdzałem dokładnie , ale obawiam się , że niestety trzeba będzie rozebrać tapicerkę drzwi , ale luknę po schemacie . :?

No jeszcze jedno - w tej samej cenie jest sterownik z alarmem ( lepsze wyposażenie ) lecz nie ma sterowania kodem zmiennym - wg mnie nie warto się na to dać skusić .
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez L-irek środa, 30 lipca 2008, 11:48

Muszę się pochwalić , że francki wcisły do mojego modela wiązkę do otwieranego dachu . Niezłe , bo u mnie jest klima , a dachu ni ma(bo i poco) ,Ale kostka pod przełacznik jest pod konsolą środkową obok włącznika blokowania drzwi . Niezłe co???
Może się przyda to oprzewodowanie do czegoś ? Zobaczymy .
L-irek
:lol: :lol: :lol:
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 środa, 30 lipca 2008, 13:08

E nie wydaje mi się ;)
U mnie też jest ta kostka i to jest od trakcji czy rodzaju jazdy coś jak anty poślozg na zimę :mrgreen:
Sprawdz dobrze :!:
Jeśli mowa o tej kostce co jest obok przycisku blokowania drzwi
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez L-irek środa, 30 lipca 2008, 13:28

Jak zwał , tak zwał , ale i tak jest pusta w tym układzie w jakim istnieje . Przypuszczałem po ilości kabelków wg schematu, bo kolory jak zwykle są inne .Ale sprawdzę i tę opcję .
No dobra , teraz odpowiedź na twoje pytanie odnośnie sterowania domykaniem .
Zasiadłem nad schematem i niestety nie obejdzie się bez rozbiórki poszycia drzwi i dodatkowego zainwestowania kilku ( w tym wypadku od 35 do 60 zeta ) na dodatkowy sterownik .Związane jest to z tym , że Francki poskąpiły skoczkom funkcji komfort i w przypadku próby sterowania bezpośredniego ze sterownika mogły by się sfajczyć silniki ( i tak trzeba by kombinować dodatkowe przekaźniki ze względu na sposób sterownia i zasilania podnośników)Na razie gadałem ze wsparciem technicznym firmy ( tej od sterownika ) i mają mi dosłać schemat modułu i podłączenia (jak już ktoś to wymyślił to po co się męczyć :D :D :D ) Kiedyś kupiłem moduł do poprzedniego samochodu , więc myślę , że da się go podłączyć. Zresztą mam 2 sztuki , bo wcześniej dostałem od kumpla , ale się zapodział , a miesiąc temu niespodziewanie wylazł z jakiejś nory w garażu ( będzie więc chyba na zbyciu )
Sterownik podaje przez 25 sekund sygnał masy na domknięciu , ale jak zwykle jest to zrobione pod szwabskie toczydła . No cóż , jesteśmy zbyt blisko .
L-irek

Bogdan - udało Ci się cóś podpatrzeć odnośnie Movano
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 środa, 30 lipca 2008, 21:30

a miesiąc temu niespodziewanie wylazł z jakiejś nory w garażu ( będzie więc chyba na zbyciu )

Jak co to daj znać ale z manualem które kable gdzie ciachać:)
Co do movano to tam są zupełnie inne chłodnice i miejsca (w porównaniu z naszymi) do oporu.
Przyglądałem się i u siebie i jest tak, że musielibyśmy zdobyć taki intercooler jak jest w 1,9 dci i takie chłodnice od wody i klimy - one są według mnie węższe a ta od klimy dodatkowo krótsza od spodu. Przewody air dopasowało by się z tych tuningowych na allegro, ale jak sobie pomyślę że przewody od wody i od klimy też do wymiany to mi się mdło robi.
Naprawde skórka za wyprawkę chyba nie warta. To jak z tym dokładaniem klimy, taniej skoczka zmienić :!:
Czemu do Pragi nie jedziesz :?:
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez L-irek środa, 30 lipca 2008, 23:14

Nie ma sprawy , jak rozwiążę problem u siebie dam znać co i jak. Po rozmowie i otrzymaniu schematu okazało się , że żabojadki znowu cóś pokręciły w sterowaniu szyb i oprócz modułu domykania ze dwa przekaźniczki trzeba będzie dołożyć . Związane jest to z tym , że dla konkretnego sterownika (dotyczy tej samej firmy)na silnikach powinna być w stanie spoczynku masa . W naszym przypadku w stanie spoczynku jest niestety +12V( i stąd te przekaźniki) . W sumie daje to razem 79(sterownik) +49(moduł)+10(przekaźniki)+8(przesyłka) co jest drobną częścią jaką musielibyśmy wydać w ASO . Muszę sprawdzić mój moduł , może tam nie trzeba będzie przekaźników ???? Przy okazji modułu jest możliwość regulacji progu siły domknięcia (ważne jak ma się małe dzieci lub psa np.) :P
Co do intercoolerka właśnie na te info czekałem - czyli wielkości chłodnic . Odniosłem wrażenie , że na zdjęciach ,które były na forum chłodnica była (w DCi) jakby trochę niższa i węższa i stąd miejsce na dole na intercoolerka . Mimo to będę dalej drążył temat . Może coś z tego się wykluje :lol: :lol: :lol:
A temat szyb chyba przesunie się o tydzień dalej , bo mój synuś idzie na jakieś wesele i bierze skoczka , więc nie będę w następnym tygodniu nic grzebał , by przypadkiem nie zostawić go z gołymi blachami na drzwiach , gdyby coś nie pasiło.

Praga,Praga - fajne miasto , jest co pooglądać i sprawy wiekowe(zabytki)i współczesne(fajne są grające fontanny - warto obejrzeć ). Niestety mam taką robotę , że ciężko w tej chwili załatwić mi jakieś zastępstwo i w tym roku z urlopu nici . :(
Pozdrawiam i życzę udanego wypadu ( ale uważajcie , bo tam radar na radarze) :evil: :evil: :evil: .
L-irek
Ostatnio edytowano czwartek, 31 lipca 2008, 08:08 przez L-irek, łącznie edytowano 1 raz
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ZaBsI czwartek, 31 lipca 2008, 07:15

z tego co wiem to sa moduly ktore maja 3 czasy sygnalu domykania 5s,10s,25s jakos tak to szlo ale nie wszystkie maja te 3 opcje
ZaBsI
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez L-irek czwartek, 31 lipca 2008, 08:19

Bogdan - twoje słowa
Ło matuchno :!: :o
Mojego bolida pzywrócić do stanu fabrycznego :?:
NIGDY :!: :!: :!: :!:

A co dopiero wymieniać na DCi , żeby mieć intercoolerka????
Toż to masakra , co DTi to DTi , nawet nie zdajesz sobie sprawy ile DCi-ków przewija się przez warsztat w Goleszowie z powodu paliwa.A my spoko !
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam