Jazda na opale 1.5 dci ???

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Jazda na opale 1.5 dci ???

Postprzez reno środa, 25 lutego 2009, 20:24

rustyred napisał(a):paliwa do kutrów rybackich

Jeśli z większego kutra rybackiego, a nie z małej łodzi to ja chętnie takie paliwo bym zatankował.
Wszystkie większe jednostki pływające mają zainstalowane wirówki paliwa
http://www.alfalaval.com/solution-finde ... s/MAB.aspx
Po przejściu przez takie urządzenie, paliwko wychodzi czyściutkie "jak łza", bez zanieczyszczeń stałych i wody.
Gdybym robił setki tysięcy km rocznie lub miał jakiś, nawet mały tabor samochodowy, to bym kupił
taką wirówkę paliwa nawet używana, za psie grosze, ze złomowanego statku.
Jeśli chodzi o olej opałowy to ma chyba trochę inna liczbę cetanową, ale sadzę że po odwirowaniu
nawet common rail by "nie klęknął". :D
"Nowy" Helios, dCi 105 KM 2008, kobitka - już u nowego pana
Jeep GC 5,7 HEMI, 330 KM, '05
MB ML 350, '07 - prezent od żonki :)
Fiat Panda 1,3 JTD, '06
Wypoczynek nad morzem: http://www.marine24.pl"
reno
Pierwszy Kangoo 2 w rodzinie ;)
Pierwszy Kangoo 2 w rodzinie ;)

Postprzez panbaryla środa, 25 lutego 2009, 22:31

panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mumin czwartek, 26 lutego 2009, 08:14

Dokładnie. Olej opałowy ma mniejszą liczbę cetanową i jest bardziej suchy. Takie numery przechodziły w dieslach starej generacji. Znam z autopsji. MB 124 2,5 D przebieg 490 kkm na opale. Ale do 60 litrów opału dolewałem 20 rzepaku z biedronki aby go troszkę zatłuścić. Mesio hulał jak burz choć zimą było trudniej zapalić z uwagi że opał ma większą temperaturę spalania. To właśnie może szkodzić układowi zasilania delikatnego dCi. Sam odradzam takie eksperymenty.
Gościu co lał do kangurka to pewno miał służbowego i ogólnie rzecz biorąc koło d... mu to latało bo nie jego. Kolejny wniosek: uważaj kupując firmowe auto których pomykali pracownicy. Niektórzy nawet za kilka złotych potrafią kombinować bo w końcu to nie ich sprzęt.
W końcu dCi palą na tyle mało, że nie widzę sensu kombinowania w swoim skoczku.
PoZdRo MuMiN Obrazek

SILESIA Bus4Rent - Wypożyczalnia busów 9-cio osobowych

Szkolenia i doradztwo w zakresie BHP
WYPOŻYCZALNIA BUSÓW 9-CIO OSOBOWYCH
mumin
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kacper42 niedziela, 1 marca 2009, 00:18

3 lata lałem oranżade do Partnera 1.9 d ale to nie dci , hdi czy inne takie.
Teraz do Heliosa 1.5 dci 2008 (nowa buda) którego mam od listopada leje tylko ON na lukoilu w mieście Łodzi i jeszcze jeździ choć to dopiero tylko 6500 km przebiegu ale jak słyszę i czytam o dci to spać nie mogę spokojnie ( a miałem kupić w benzynie )
Helios 1,5 dci 85 km 2008 błękit srebrzysty
www.fachlodz.pl

CB: "kacper"
kacper42
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mumin niedziela, 1 marca 2009, 20:58

kacper42 napisał(a):3 lata lałem oranżade do Partnera 1.9 d ale to nie dci , hdi czy inne takie.
Teraz do Heliosa 1.5 dci 2008 (nowa buda) którego mam od listopada leje tylko ON na lukoilu w !!!mieście Łodzi!!!

Pytałem już Kucantego i nie był w stanie odpowiedzieć. Więc zapytam i Kacpra. Dlaczego w Łodzi bardzo dużo osób zawsze dodaje przed nazwą miasto np. jestem z miasta Łodzi itp. Zawsze mnie to zastanawiało bo mam paru znajomych mówiących właśnie w ten sposób.
Osobiście nie mówię jestem z miasta Mysłowic ale to może kwestia tego, że Mysłowice to dziura :lol:
PoZdRo MuMiN Obrazek

SILESIA Bus4Rent - Wypożyczalnia busów 9-cio osobowych

Szkolenia i doradztwo w zakresie BHP
WYPOŻYCZALNIA BUSÓW 9-CIO OSOBOWYCH
mumin
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez lam3r niedziela, 1 marca 2009, 21:23

to pewnie taka parafraza kwestii z pewnego filmu:-)
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 środa, 4 marca 2009, 19:00

inna liczba cetanowa, inna wartość opałowa (kaloryczna)
osobiście nie wierzeę w te filtrowanki
kiedyś na łodziach używało sie mazutu (ciężkiej frakcji ropy) teraz nowe diesle na nieco młodszych jednostkach mają zwykła ropę,
stare diesle miały wstępna komorę spalania co im bardziej pomagało przy gorszym paliwie, ale tez silnik taki trudniej uruchomić zwłaszcza przy kiepskich świecach, ale zawsze można to było zrobić na tzw kopciucha :)
niższe ciśnienie na układzie paliwowym wieksze pasowania na wtrysku itd itd
Szkoda silnika oszcżedności żadne jeśłi to twoje auto :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sliz piątek, 6 marca 2009, 00:37

A ja wam powiem tak, do golfa 2 ziomek lal rzepak do frytek prosto z lidla i auto brykalo jak na normalnym ON. Ale to po pierwsze stary diesel ktory byl w stanie strawic wszystko co mu sie podalo, po drugie nawet jakby sie rozsypal to za 1500zl kupisz calego golfa wiec wielkiej szkody nie ma. Do mojego dCi nie leje nawet ON-Bio ktory jakby na to nie patrzec jest podukowany, sprzedawany i optymalizowany do spalania w dieslach, ale wystarczy wziac sobie ulotke, poszukac na wiki czy gdzie tam kto chce parametrow jednego i drugiego paliwa, i od razu widac ze takie wynalazki maja inne (gorsze) parametry spalania. I na dobitne podsumowanie: Myslisz ze wlejesz OP czy olej od frytek i na tym oszczedzisz? Idz do ASO, zapytaj o koszt wymiany wtryskiwaczy...
srebrzysty Alize 2004 80km
Obrazek
sliz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kacper42 piątek, 6 marca 2009, 21:38

co do zwrotu z miasta Łodzi to wsłuchaj się w " z Łodzi" i masz cos podobnego do złodziej ale to tylko pamietam z dzieciństwa jako taką grę słów.
Sam nie wiem czemu używamy zwrotu z miasta Łodzi i wiem , że robi to wiekszość łodziaków
www.fachlodz.pl

kacper42
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kacper42 piątek, 6 marca 2009, 21:49

Czy ktoś gdzieś na forum bawił się w subiektywny ranking stacji ,które posiadacze dci powinni omijać a które odwiedzać?
Ciekawi mnie też jakie przebiegi mozna osiągnąć 1,5 dci bez naprawy wtrysków,turbiny i innych często psujących się elementów tego wynalazku zakładając że ktos jeżdzi tym od nowości (i dba bo jego a nie firmowe).
Wszystko to po to bym wiedział , kiedy kończy sie przyjemność posiadania nowego dci a zaczyna sie strach typu naprawiać czy szukac kupca.

Helios 1,5 dci 85 KM ( 2008r ,7000 km)
Partner 1,9d ( 2002 , 210000 km)
www.fachlodz.pl

kacper42
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam