Witam miłośników skaczących potworków

Zanim zaczniesz pisać w innych działach przedstaw się

Witam miłośników skaczących potworków

Postprzez mantis środa, 6 maja 2009, 23:58

To na początek się przedstawię
Imię w zasadzie nie istotne bo w sieci raczej zawsze jako Mantis lub Mantis77. Ale jakby co to na imię mi Sebastian. Jak nie trudno zgadnąć z drugiego nicka rocznik 77. Właśnie przed świętami nabyłem Kangurka. Tutaj uwaga że jest w automacie bo jestem niepełnosprawny i u mnie w najbliższej rodzinie też jest osoba jeszcze na wózku i musiał wózek elektryczny wjechać do auta. W tej roli spełnia się w 100%. Ja swój wózeczek wożę na siedzeniu pasażera jakby kogoś to ciekawiło (muszę mieć możliwość samodzielnego go wyjęcia). Oczywiście auto oprzyrządowane (gaz/hamulec firmy carospeed). Jak ktoś ciekawy wrzucę fotki.
O sobie mogę dodać tyle że pracuję u konkurencji w salonie Toyoty i wcześniej jeździłem Yarisem ale z uwagi na powyższe (wózek akumulatorowy w bagażniku) musiałem znaleźć coś większego i swojego (tamto było służbowe). No i na koniec o mnie to że jestem z Pyrlandii a konkretnie z Poznania i jak zobaczycie dość gadatliwy :-)

Teraz o aucie
Kolorek srebrny metalik z odcieniem błękitu coś jak jakieś księżycowe srebro czy coś nie znam dokładnej nazwy renault bo w końcu jestem nowy :-)
rocznik 2002 przebieg na razie jakieś 57 tys. km
silnik 1,4 benzyna i automat.
Niestety nie jestem pewien co do wersji i może mi ktoś pomoże ustalić na podstawie wyposażenia i czy się nie mylę (podejrzewam Renault Kangoo Expression)
Wyposażenie
- klimatyzacja
- radio
- przednie światła przeciwmgielne
- elektryczne lusterka
- elektryczne szyby
- szafki lotnicze z tyłu
- półeczka nad kierowcą
- lakierowane lusterka
- lakierowana wstawka zderzaka
- skrzynia biegów automatyczna z funkcją D3
- z obu stron suwane drzwi
- z tyłu drzwi na boki

Resztę to chyba wszystkie mają więc nie opisuję miło gdyby ktoś potwierdził/zaprzeczył że to ta wersja.
Jak autko umyję i wyczyszczę wrzucę fotki.

Muszę już podziękować za poradniki i opisy bo wiele już się dowiedziałem.
Chętnie poznam użytkowników z Poznania (choćby na razie przez sieć), a także użytkowników z innych miast którzy też mają kangoorka z takim samym silnikiem a już wogóle z automatem (bo to chyba jednak u nas rzadkość).

Jeszcze raz pozdrawiam i sorry za długi wstępniak (ostrzegałem że jestem gadatliwy :-) )
Renault Kangoo 2002 rocznik pojemność 1390 benzyna, skrzynia automat 55kW (75KM). Samochód dostosowany do osoby niepełnosprawnej (ręczna dźwignia gaz-hamulec naciskająca pedały).

Motto: beer or not to beer
Stronki mego autorstwa:
http://www.uczucia.ovh.org
http://www.nazdrowko.ovh.org
mantis
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Witam miłośników skaczących potworków

Postprzez Masaccio czwartek, 7 maja 2009, 00:06

Cześć :) Kolor to "gwiezdny pył" :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MK czwartek, 7 maja 2009, 06:49

Witamy!!!
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Marek_Bielsko czwartek, 7 maja 2009, 06:58

Dzień dobry, cześć i czołem! :D
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez branio czwartek, 7 maja 2009, 07:58

Witaj :)
Pisz, pisz Wiza i tak nie przegadasz :D
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass czwartek, 7 maja 2009, 08:23

Witaj! :D
Wiz gada. Pisze mniej :twisted:
Expression raczej nie. Mój to Expression a nie ma p-mgłowych i el. lusterek. Podejrzewam Privilege, bo to najbardziej wypasiona wersja. O ile w 2002 taka była...
A tak w ogóle jeśli kupiłeś używkę, to mógł mieć dodatkowe doposażenie. W moim (nie wiem czy w innych też) nazwa wersji wyposażenia widnieje od wewnętrznej strony na kieszonce pokrywy schowka pasażera. Ale w 2002-gim to chyba pokrywy nie było :?
Czy Twój to taki przeznaczony typowo do przewozu wózka, tzn z platformą i obniżonym bagażnikiem?
O fotki nie pytaj - wrzucaj :mrgreen:
Nareszcie jakiś gaduła! :D
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez slay czwartek, 7 maja 2009, 08:31

Witam
Pisz jak najwięcej tu jest tylko kilku piszących reszta czyta. :D
Oczywiście prosimy o fotki dla mnie tyłu i rampy. :P
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez reno czwartek, 7 maja 2009, 14:13

Witaj!!!! :)
"Nowy" Helios, dCi 105 KM 2008, kobitka - już u nowego pana
Jeep GC 5,7 HEMI, 330 KM, '05
MB ML 350, '07 - prezent od żonki :)
Fiat Panda 1,3 JTD, '06
Wypoczynek nad morzem: http://www.marine24.pl"
reno
Pierwszy Kangoo 2 w rodzinie ;)
Pierwszy Kangoo 2 w rodzinie ;)

Postprzez mantis piątek, 8 maja 2009, 00:05

Oj posypały się odpowiedzi. Dzięki za pomoc w ustaleniu wersji jak widać mam jakiś wynalazek nie spotykany :-) Być może to jakaś limitowana wersja bo ja kupiłem go od osoby w Polsce co jeździła ale pierwszym właścicielem był niepełnosprawny w Francji więc być może na tamtym rynku były jeszcze jakieś inne wersje. Albo tak jak ktoś powiedział klient sobie doposażył dodatkowo.
Wersje próbowałem ustalić na podstawie tej stronki http://renaultkangoo.w.interia.pl/wersje2.htm i niby w opcjach dodatkowych są przeciwmgielne i lusterka elektryczne (niby podgrzewane ale tego nie sprawdzałem czy moje mają grzanie).

Co do pytań o dostosowanie. Jeśli chodzi o ręczny gaz/ hamulec to mam tak jak wspominałem firmy carospeed o którym można sobie poczytać >>> TUTAJ <<< To rozwiązanie jest kosztowne ale że w salonie którym pracuję wymontowano z auta testowego a i tak było już wcześniej w innym testowym to mam je teraz w swoim prywatnym (trochę umiejętnego przekonywania szefa że to już jest nie przydatne bo i tak używki klientowi nie sprzedamy i mam je za free :-) ). Mimo to oprzyrządowanie jest do każdego auta i powiem że nadaje się też do aut z regulowaną kierownicą co nie każde rozwiązanie to uwzględnia (szkoda niestety że regulacji w kangoorku nie ma ale i tak się w nim zakochałem :D ) Nie wszystkie rozwiązania elektroniczne u mnie działają tak jak na tej stronce (np. zamiast włącznika świateł mam zrobiony przełącznik długie/krótkie co się bardziej przydaje skoro i tak trzeba na światłach jeździć).
To jeśli chodzi o kierowanie. Aha dodam że prowadzę jedną ręką bo prawą stale mam na gazie/ hamulcu ale to kwestia przyzwyczajenia. Trochę było zabawy by dostosować coś co było do Toyoty do kangurka ale polscy mechanicy potrafią wiele :D

Co do rampy. Nie mam jakoś specjalnie przebudowanego nadwozia. Znalazłem taką ofertę na allegro z obniżanym elektrycznie podwoziem z tyłu i oprzyrządowaniem dla kierowcy ale cena była wyśrubowana na 19 tys. a oferta spod Krakowa i na zdjęciach nie wyglądało to auto ok. Do tego wersja "golec" bez klimy itp. a dostosowane było za granicą. Nie podjąłem tematu bo w razie awarii ciężko naprawić i w ogóle a cena była wyśrubowana. rocznik był starszy od tego co mam teraz i przebieg chyba jak pamiętam 150 tys.
Mojego kupiłem za 16,5 ale należy pamiętać że to automat. W ogóle ofert na allegro mało. Tzn. jak się spojrzy niby kilkaset ale jak zaznaczy automat to ledwie kilka.
A wolę powiem szczerze automat niż dokładać 3 tys. za automatyczne sprzęgło z serwem w którym jeszcze bym musiał wachlować biegami i które jest awaryjne.

Ale wracając do tematu rampy nie mam ale mam oryginalne podjazdy które .... niestety nie zdają egzaminu bo są za krótkie i haczą od spodu o akumulator wózka. Ale trochę zmysłu technicznego i dziś byłem w sklepie z blachami aluminiowymi i profilami i zrobi mi gość składany taki jak chcę za jakieś 2 stówki co jest taniochą bo takie jak mam oryginalne (te nie pasujące) kosztują koło 1400. Zobaczymy jaki będzie efekt bo dziś dałem projekt a we wtorek mam dzwonić czy będzie ok.

Aktualnie zastanawiam się jeszcze nad jednym funkcjonalnym gadżetem który się może przydać choć ktoś powie że to ekstrawagancja a mianowicie nad kamerką cofania. Już mówię dlaczego. Jak gdzieś zaparkuję będę musiał mieć 2 metry na podjazd i jakiś metr na wykręcenie wózkiem. z lusterka ciężko to ocenić a wysiadanie to dla mnie niezła zabawa (wyciąganie i składanie wózka). Z drugiej strony czujniki parkowania chyba łapią dopiero od 2 metrów i pewnie nie są za dokładne jeśli chodzi o pomiar odległości (choć skuteczne gdy trzeba bardzo ciasno zaparkować, wiem z doświadczenia bo miałem w służbowym). Co o tym myślicie? Na razie puki co mam inny problem z autem ale to napiszę w wątku "pytam" bo to będzie offtopick a i tak już pojechałem trochę więcej niż przywitanie więc nie chcę śmiecić. mam też problem z samym forum ale chyba widziałem wątek zgłaszania problemów więc zerknę i skrobnę.

Znów się rozpisałem ehhh

P.S. Przypomniałem sobie że mam fotki autka przed domem do ubezpieczenie które miałem więc zapodaję (tył i rampę w przyszłości). Aha w tle inny Kangurek bo mój sąsiad też ma ale diesla.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Renault Kangoo 2002 rocznik pojemność 1390 benzyna, skrzynia automat 55kW (75KM). Samochód dostosowany do osoby niepełnosprawnej (ręczna dźwignia gaz-hamulec naciskająca pedały).

Motto: beer or not to beer
Stronki mego autorstwa:
http://www.uczucia.ovh.org
http://www.nazdrowko.ovh.org
mantis
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez jon104 piątek, 8 maja 2009, 06:49

Witaj :!:

Fajnie jak Kangoo-rek pokazuje swe możliwości w tak różnorodny sposób :idea:
Niech Ci służy i nie dostaje już tej zadyszki :x