[WYDZIELONY] domykanie szyb przednich

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: [WYDZIELONY] domykanie szyb przednich

Postprzez Lucass czwartek, 15 października 2015, 08:28

Podmiejski napisał(a):dwa że nie ma napięcia na układach po wyłączeniu stacyjki.
Jest na podtrzymaniu pamięci radia.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez boooniu środa, 21 października 2015, 14:57

alarm kupiłem sam za 100zł polskiej produkcji wraz z czujnikiem wstrząsowym i odcięciem zapłonu bo odpaleniu i przejechaniu kilkudziesięciu metrów. za montaż zapłacilem 75zl . Musze miec alarm w aucie bo mam firme sprzątająco-piorącą i często trzymam sprzęt w samochodzie pod blokiem. W sumie nie pieniądz bo więcej sie nieraz przepije a mieszkam na parterze i slysze jak alarm sie wlaczy a na aucie nieraz sprzetu za kilkanascie tysięcy.
boooniu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skawina wtorek, 8 marca 2016, 17:53

Paweł też ma domyk :P
Lewą szybę przy przełączniku impulsowym podłącza się tak samo jak i zwykły przycisk. Sterowanie prawą szybą zrobiłem na dwóch przekaźnikach - takie miałem pod ręką ;)
Ciekawy myk zastosowałem z tym kablem prądowym, na którym stale ma być zasilanie. Nie wkładałem nowych pinów i kabli do złącza drzwi-buda, tylko uciąłem kabel masowy i z niego zrobiłem zasilanie hehe :P W drzwiach już zrobiłem masę.
Brakuje mi czegoś.... Wiecie czego? - nie wiecie :|
Chcąc zostawić auto zamknięte, ale z uchylonymi szybami trzeba zamknąć centralny przyciskiem na konsoli z włączonym zapłonem i dopiero wysiąść wciskając cycek na podniesionej klamce. Kombinowałem zrobić styk pływakowy - ciężarek nurkujący w oleju. Z chwilą zamknięcia siłownika zamka, cięgno przesuwa się w dół, ciężarek na sznurku pokonuje opór oleju i u dołu zbiorniczka łączy sobą dwie blaszki. Wtedy po ponownym naciśnięciu pilota na zamknięcie, można by zasterować przekaźnik ;) Nawet już zrobiłem taki trik, ale.... 1 na 10 nie łączyło. Wiem, że są przekaźniki czasowe, ale myślałem nad czymś dziwnym :) Może z czasem wpadnę na jakiś pomysł.

Podmiejski, widzę u Ciebie błąd - bezpiecznik zaraz przy sterowniku, a nie na początku zasilania ;) Po za tym pytanko. Czy Twój przekaźnik przejdzie przez dziurę w tapicerce gdyby ją trzeba było zdjąć? U siebie trochę rozpiłowałem :mrgreen:
Załączniki
20160308_163430.jpg
20160308_163430.jpg (35.26 KiB) Przeglądane 1697 razy
20160308_161440.jpg
20160308_161440.jpg (30.2 KiB) Przeglądane 1697 razy
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Podmiejski środa, 9 marca 2016, 13:58

Przejdzie. Bo jest dużo mniejszy od twojego rozwiązania.
Co do zamykania auta z uchylonymi szybami.
Od wielkiego dzwona - wystarczy najpierw zamknąć szyby wstawiając pudełko zapałek czy co tam pod reką by została oczekiwana szpara.
Do tego dobrze mieć owiewki :-)
Poza tym - mam uchylne tylne okna.
Gratuluję !
Fajna sprawa no nie?
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez skawina środa, 9 marca 2016, 14:01

Ktoś gdzieś na innym forum polecał wsadzić rękę hehehehehhehe :lol:
Też mam uchylną, ale jakoś tego nie używam.
Fajne rozwiązanie :) Też mam Maxicar. Mógłby trochę szybciej rozłączać ;)
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skawina piątek, 11 marca 2016, 12:35

HA HA..... HA :D
Po dziesiątkach kombinacjach z rysowaniem schematów, zrobiłem patent żeby domyk działał po ponownym naciśnięciu na centralny ;) Na dole zdjęcia.
Potrzebna dioda, kondensator (u mnie 2200 uF/16V), malutki przekaźnik ze stykiem normalnie zwartym i mikrostyk przełączeniowy.
Miałem zapasowy zamek więc mogłem dumać. W kangoo są dwa rodzaje zamków (mój ten po lewej), ale montaż mikrostyku jest taki sam i bardzo łatwy :)
W trakcie naciśnięcia pilota ładuje się kondensator, który podtrzymuje prace cewki przekaźnika (impuls sterownika centralnego wystarczy). Dodatkowe cięgno w zamku opadając, naciska na mikrostyk co powoduje odłączenie zasilania cewki. Kondensator ma na celu "przytrzymać" cewkę przekaźnika, żeby sygnał centralnego nie przepływał do sygnału modułu domyku. Kiedy kondensator się wyładuje, mikrostyk jest już przełączony na zwarty styk przekaźnika i tym samym mamy możliwość ponownego naciśnięcia na pilota i domknięcie szyb, proste? Proste :)
Kondensator tak jest dobrany, że wystarczy któraś dziesiętna sekundy, żeby po ponownym naciśnięciu szyby poszły w górę.
Na schemacie jest narysowany popularny, pięciostykowy przekaźnik do świateł - tylko musi być styk normalnie zamknięty. Przekaźnik, który założyłem jest do montażu na płytkę drukowaną czyli mały i niski prąd cewki, a tym samym nie potrzeba dużego kondensatora do podtrzymania cewki.
Załączniki
schemat.jpg
schemat.jpg (24.15 KiB) Przeglądane 1620 razy
zamek.jpg
zamek.jpg (34.21 KiB) Przeglądane 1620 razy
zamki.jpg
zamki.jpg (37.08 KiB) Przeglądane 1620 razy
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Podmiejski sobota, 12 marca 2016, 01:32

Rozumiem że masz pilota systemu: guzik ON i guzik OFF?
Bo ja mam sekwencyjny.
Raz naciskam zamyka
Drugi raz otwiera :-)
Oryginał. Więc u mnie to by było: otwieram drzwi ale zamykam okna :-)
Poza tym stopień skomplikowania sprzyja awariom niestety
No i mnie chodzi głównie o to żebym nie zapomniał zamknąć okien - żeby z automatu się zamykały.
Resztę sytuacji obsłużę ręcznie :-) pudełkiem zapałek.
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez skawina sobota, 12 marca 2016, 09:45

Podmiejski napisał(a):Rozumiem że masz pilota systemu: guzik ON i guzik OFF?

Tak, centralka zamka dokładana, bo oryginał nie żył odkąd mam auto.
Mnie chodziło głównie o to, żebym mógł sobie zamknąć auto u siebie na posesji z uchylonymi oknami w lecie, a że mam warsztat to często właśnie tak robię.

Podmiejski napisał(a):Poza tym stopień skomplikowania sprzyja awariom niestety

Nie widzę tu nic, co mogłoby sprzyjać awariom. Po za tym duuużo samochodów ma właśnie mikrostyki w zamkach (jeszcze mniejsze niż mój). Gdyby nawet coś padło to naprawa potrwa góra pół godziny :)
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Pytam