Licznik Kangoo

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Licznik Kangoo

Postprzez embe niedziela, 20 sierpnia 2006, 18:22

Mam kangoo 1.4 z 98roku licznik taki jak w dokumentacji Jaeger 3 segmenty: od lewej temperatura, kilometry,poziom paliwa. Pewnego dnia wyswietlacz padl.
Tak juz jezdzilem jakis czas i w koncu postanowilem cos z tym zrobic bo nawet nie moglem oszacowac ile pali na 100km.
Zaryzykowalem i kupilem na allegro licznik do clio2 z 98 roku tez do benzyny z obrotomierzem (Sagem) i po podlaczeniu okazalo sie ze wszystkie lampki ladnie sie zapalaja poziom paliwa jest ok, temperatura tez w porzadku, licznik kilometrow pokazal wreszcie jakies cyferki. Nie mialem mozliwosci sie przejechac jeszcze zeby sprawdzic czy zlicza kilometry i czy pokazuje predkosc ale powinno byc ok.
Teraz problemy. Nie dziala obrotomierz i co najwazniejsze gdy probowalem zamknac auto to alarm nie chcial sie zablokowac i zaczynal wyc po 30 sekundach.
Widzialem tam pod konsola jakies 5-6 przewodow niepodlaczonych - dokladnie nie odpisalem kolorow bo juz ciemnawo sie robilo i chcialem to zlozyc aby wogole moc jezdzic.
Moje pytanie nastepujace : Czy wogole mozna podlaczyc ten obrotomierz do kangoo ktore wczesniej tego obrotomeirza nie mialo. Jesli sie da (albo gdyby mozna kolor) jest od czujnika obrotow to sobie znajde w pdf'ach gdzie trzeba ja podpiac i po klopocie, a kolor to przeciez mozna oscyloskopem wyczaic pewnie.
I 2 kwestia co z tym nieszczesnym alarmem. Czy wimiana jakiegokolwiek elementu elektronicznego w tym samochodzie to wizyta w serwisie zeby wprowadzili cos to kompa za pomoca swojego magicznego clip'a?

Jesli macie jakies sugestie z gory dzieki. :)
embe
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez AdiK niedziela, 20 sierpnia 2006, 18:38

Witam i zapraszam do przedstawienia sie a co do licznika to polecam szukaj
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez shap poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 09:23

Przyłączam się do porśby, czy bezstresowo dla Kangurka można podłączyć obrotomierz, czy raczej wymagana jest skomplikowana operacja na otwartej klatce piersiowej zwierzątka?
;-)
shap
1998/1.4RTA/osobowy
shap
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 11:16

Temat był już wałkowany. W pierwszych kangurach (pierwsza wersja deski) prawdopodobnie nie będzie sygnału... trzeba pociągnąć (przycisk szukaj). W nowszych jest szansa, ze będzie, ale nie ma pewności... trudno powiedzieć od czego to zależy... taka francuska fanaberia :?: :P
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam