Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Postprzez Pawelpigo wtorek, 3 listopada 2015, 14:28

Silnik 1.5 dci to delikatny motor. Wtryski są pewnie padnięte skoro sprzedawca tak twierdzi. 4 tysiące za ich wymianę bądź regeneracje to chyba jednak trochę za dużo, ale niech wypowie się ktoś kto to robił. Poza tym mówisz że bierze olej i kopci więc pewnie turbo. Może to nie wszystko? Dobrze że silnik odpala i auto jeździ. Pytanie jak z resztą czyli buda, rdza, zawieszenie, opony i cała reszta. Wymiana silnika na np 1.9 d raczej nie wchodzi w grę. Lepiej by było kupić sprawny 1.5 dci. No i zasadnicze pytanie: auto na handel czy sobie. Sprowadź jakiegoś mechanika, niech obejrzy to auto, odpali i wyda diagnozę czy jest do odratowania czy dawca. Aczkolwiek cena 700 zł jest okazyjna i może korzystniej by było kupić i sprzedać graty na części.
Kangoo 1.9D `00
Pawelpigo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Mascot wtorek, 3 listopada 2015, 15:51

Regeneracja wtryskiwaczy to ok.600 zł za sztukę = 2400 zł za komplet.

Jak stoi, warto by wymienić rozrząd, w końcu pasek = guma. Rozrząd to koszt ok. 400 zł.
Turbo ... trzeba by sprawdzić w czasie jazdy. Nie ma gdzieś wycieków oleju np. przy IC ?

Poszukaj silnika z wtryskiwaczami i ewentualnie turbosprężarką. Można trafić za 1500 - 200 zł + wymiana.
Znajomy wymieniał tak w Clio II. Z robotą wyszło mu 3000 zł.
Lub Kangoo po dachu / bocznym, i przekładka silnika.

Sprzęgło. Jak upalali go w mieście, może być ruina. Koszt sprzęgła w zależności czy linka czy wysprzęglik 600 - 1000 zł.

Jeśli chcesz to auto do ciorania we własnym zakresie, czemu nie. Jeśli z robotą zmieściłbyś się do ok. 5000 zł, to jeszcze warto. Po czasie możesz go puścić dalej, i zarobić.
Ewentualnie na części.
Belka tył z 600 - 800 zł, drzwi, maska po 250 - 300 zł, reflektory, 300 zł za komplet, felgi po 30 zł też puścisz. Za budę coś dostaniesz, aczkolwiek ceny na złomowiskach spadają, a od nowego roku będą na jeszcze niższym poziomie. Obecnie 440 - 50 gr za 1kg ;)
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Pawelpigo wtorek, 3 listopada 2015, 16:27

Popieram kolegę. Jak dziadzia stał na gazie jak ruszał to pewnie nie raz sprzęgło przypalił. A jazda na zbyt niskich obrotach też niezbyt dobrze działa na sprzegło. Np http://allegro.pl/silnik-1-5-dci-renaul ... 80766.html za około 1500 zł można dorwać motor z gwarancją rozruchową. Kwestia znalezienia pasującego egzemplarza. Przy tych cenach za same wtryski swap wydaje się rozsądniejszy.
Kangoo 1.9D `00
Pawelpigo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sword środa, 4 listopada 2015, 08:53

Jak masz kogoś znajomego, albo najlepiej możliwość grzebać to samemu, to bierz to auto.
Jak masz latać i się prosić po warsztatach, to lepiej sobie daruj ten interes.

Najlepiej to na początku zdiagnozować co mu dokładnie jest i albo naprawiać, albo silnik cały dorwać z jakiegoś rozbitka, ale jeszcze żeby się dało odpalić przed wyciągnięciem.

Chyba że za jakiś 1000 czy 2 dorwać wszystko spod maski + wydech + kable i przeszczepić go na benzyne, ale to właśnie we własnym zakresie, a nie po warsztatach.

Na części się nawet tego nie opłaca brać, bo jak mechanika w takim stanie jak piszesz, to nikomu tego nie wciśniesz, a blachy i wyposażenie ze środka, to są części praktycznie nie sprzedajne.
No i problem, jak się pozbyć papierów po rozbiórce, chociaż dla niektórych to podobno żaden problem....
Kangoo 1 ph1 2001r 1,2 8V D7F
sword
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Mascot środa, 4 listopada 2015, 17:25

Po kupnie silnika, warto zrobić test przelewowy wtryskiwaczy i sprawdzić stan panewek. Tą drugą rzecz, powinien mieć obcykany każdy warsztat specjalizujący się we francusach. W H&S Głąb w Dąbrowie Górniczej, sprawdzenie panewek i szlifu wału to koszt 500 zł ( nie, nie reklamuję tego zakładu, wiem to stąd, że sprawdzałem u nich kiedyś autko :) ).
Sprzęgło i tak możesz sprawdzić we własnym zakresie, na jeździe próbnej.

P.S
Szukaj z układem paliwowym ( wtryskiwacze ) Siemensa.
sword napisał(a):Na części się nawet tego nie opłaca brać, bo jak mechanika w takim stanie jak piszesz, to nikomu tego nie wciśniesz, a blachy i wyposażenie ze środka, to są części praktycznie nie sprzedajne.
No i problem, jak się pozbyć papierów po rozbiórce, chociaż dla niektórych to podobno żaden problem....

Auta po 2001/2 roku, na złomowisku to łakomy kąsek ;) Mechaniki i tak tam nikt nie sprawdza - jest to się bierze.
Belki zawieszenia też pięknie schodzą, blacha też idzie. Katalizator to już 600 zł, ćwiartki, reparaturki itd.
Jeśli auto ma świeże OC, to często robi się myk, że złom kupuje auto na umowę K-S, wyrejestrowuje i wypowiada umowę OC, odzyskując kasę.

Fakt, pozbyć się " papierów " to problem. Teraz już, mało która stacja, przyjmuje auto widmo. Musisz je dostarczyć w formie fizycznej.
To co byś nie sprzedał, i tak możesz oddać do kasacji i odebrać zaświadczenie. Tylko wiadomo, kasy dostaniesz mniej. Obecna cena w kasacji pojazdów to ok. 40 - 60 gr.
Po Nowym roku, ceny spadną bo wchodzą nowe przepisy. Ceny złomu też poleciały ostro w dół.
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez grzesio2546 poniedziałek, 9 listopada 2015, 01:07

Pawelpigo napisał(a):Silnik 1.5 dci to delikatny motor. Wtryski są pewnie padnięte skoro sprzedawca tak twierdzi. 4 tysiące za ich wymianę bądź regeneracje to chyba jednak trochę za dużo, ale niech wypowie się ktoś kto to robił. Poza tym mówisz że bierze olej i kopci więc pewnie turbo. Może to nie wszystko? Dobrze że silnik odpala i auto jeździ. Pytanie jak z resztą czyli buda, rdza, zawieszenie, opony i cała reszta. Wymiana silnika na np 1.9 d raczej nie wchodzi w grę. Lepiej by było kupić sprawny 1.5 dci. No i zasadnicze pytanie: auto na handel czy sobie. Sprowadź jakiegoś mechanika, niech obejrzy to auto, odpali i wyda diagnozę czy jest do odratowania czy dawca. Aczkolwiek cena 700 zł jest okazyjna i może korzystniej by było kupić i sprzedać graty na części.

Blacharka ok, wszystko sprawne tylko ten silnik, auto do siebie nie na handel
grzesio2546
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez grzesio2546 poniedziałek, 9 listopada 2015, 01:12

a co do brania oleju moglo pierscienie połapać? (nawta + nitro)? :D Przeznaczam wstępnie 3000 zł myślę że i tak będzie się opłacało. Kangur już kupione stoi w garażu Panowie :)
grzesio2546
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Mascot poniedziałek, 9 listopada 2015, 09:27

Olej obstawiałbym, że żre prędzej, przez zarżniętą turbosprężarkę.
Nie masz mokrego IC ( o ile masz, podaj ile koni w Kangoo :) ) ?
Zobacz od spodu, czy okolice turbo nie są wilgotne.

Mogą pójść uszczelniacze zaworów. Kopci po odpaleniu, czy nie ? Jeśli puszcza smroda na niebiesko, to spala gdzieś olej, aczkolwiek przez uszczelniacze, oleju iść dużo nie powinno.

Zostają jeszcze pierścienie ... :lol:
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Pawelpigo poniedziałek, 9 listopada 2015, 10:57

grzesio2546 napisał(a):a co do brania oleju moglo pierscienie połapać? (nawta + nitro)? :D Przeznaczam wstępnie 3000 zł myślę że i tak będzie się opłacało. Kangur już kupione stoi w garażu Panowie :)

Gratuluję zakupu :) Mechanik jakiś oglądał Twojego torbacza? Co teraz planujesz, reanimację czy jednak zmianę silnika?
Kangoo 1.9D `00
Pawelpigo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Podmiejski poniedziałek, 9 listopada 2015, 16:06

o jakich nowych przepisach od nowego roku wwpominacie?
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam