Pełno jest modułów na allegro, ceny są różne niezbyt wygórowane. Z tego co przeglądałem to zasada ich działania jest prosta - zapina się to do kontrolki ładowania i do wyłącznika świateł ( za i przed ). Jak po włączeniu silnika pojawi się ładowanie akumulatora to przekaźnik zamyka obwód omijając wyłącznik.
Całość czasem ma jeszcze dodatkowy przełącznik żeby odłączyć układ.
Nie do końca mi się te moduły z allegro podobają - najczęściej nie pozwalają na włączenie silnika bez zapalenia świateł. Chciałem wykombinować podobny układ jaki zrobiłem do Trabanta - przekaźniki do włączania świateł długich i drogowych ( przez styki wyłącznika nie musi płynąć duży prąd i dłużej wytrzymają ). Oryginalny wyłącznik świateł w pozycji "postojowe" działa normalnie - włącza światła postojowe. Przełącznik w pozycji "włączone światła drogowe" zapala światła po włączeniu zapłonu ( najlepiej z opóźnieniem ) i wyłącza po wyłączeniu zapłonu. Nie wiem jak wytrzymały jest wyłącznik świateł w Kangoo, w trabim strasznie się grzał, dodanie przekaźników było więc tam bardzo sensowne.
Mam wstępnie rozeznany schemat instalacji Kangoo i powinno się to dać prosto zrobić. Niestety prawdopodobnie nie zdążę wprowadzić pomysłu w życie - niedługo rodzi mi się syn i z czasem będzie krucho

.