światła dzienne

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

światła dzienne

Postprzez arci sobota, 5 maja 2007, 15:15

witam moze znajdzie sie w sród nas ktoś kto przerobił instalacje i podłączył światla ,zeby się zapalały po kluczyku? chodzi które kable spiąć ,gdzie założyc przekaznik ?
kango PRIVILEGE 2012 gwiezdny pył
arci
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czubcia sobota, 5 maja 2007, 15:27

Szukając rozwiązania proszę uwzględnić fakt iż automat powinien domyślić się kiedy jesteśmy na postoju (nie mylić z staniem na światłach) i od razu zmienić na postojowe. :D

Sprawa nie jest taka prosta :(
Pozdrawiam
Czubcia
--------------
1,9D65; 2001
biały blaszak z gepardem na bokach

Obrazek
czubcia
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Saragossa sobota, 5 maja 2007, 16:23

proponuję moduł reagujący na zwiększenie napięcia po uruchomieniu silnika. Włącza światła dopiero po odpaleniu silnika i wzroście napięcia w układzie(włącza światła dopiero gdy pracuje alternator).
Saragossa
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Bullitt niedziela, 6 maja 2007, 21:17

Na stronie Helli masz schemat. Pamietaj tylko o podłączeniu tylnych pozycyjnych.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez karabin środa, 9 maja 2007, 13:34

w sprzedaży jest jeszcze automat który zapala światła po pewnym czasie od przekręcenia stacyjki kosztuje ok 30zł
karabin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez grzesiekp środa, 9 maja 2007, 22:35

Pełno jest modułów na allegro, ceny są różne niezbyt wygórowane. Z tego co przeglądałem to zasada ich działania jest prosta - zapina się to do kontrolki ładowania i do wyłącznika świateł ( za i przed ). Jak po włączeniu silnika pojawi się ładowanie akumulatora to przekaźnik zamyka obwód omijając wyłącznik.
Całość czasem ma jeszcze dodatkowy przełącznik żeby odłączyć układ.

Nie do końca mi się te moduły z allegro podobają - najczęściej nie pozwalają na włączenie silnika bez zapalenia świateł. Chciałem wykombinować podobny układ jaki zrobiłem do Trabanta - przekaźniki do włączania świateł długich i drogowych ( przez styki wyłącznika nie musi płynąć duży prąd i dłużej wytrzymają ). Oryginalny wyłącznik świateł w pozycji "postojowe" działa normalnie - włącza światła postojowe. Przełącznik w pozycji "włączone światła drogowe" zapala światła po włączeniu zapłonu ( najlepiej z opóźnieniem ) i wyłącza po wyłączeniu zapłonu. Nie wiem jak wytrzymały jest wyłącznik świateł w Kangoo, w trabim strasznie się grzał, dodanie przekaźników było więc tam bardzo sensowne.
Mam wstępnie rozeznany schemat instalacji Kangoo i powinno się to dać prosto zrobić. Niestety prawdopodobnie nie zdążę wprowadzić pomysłu w życie - niedługo rodzi mi się syn i z czasem będzie krucho ;).
Zielony 1.4 K7J '01 Authentique
Żółty Trabi 1.1LPG
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez karabin czwartek, 10 maja 2007, 05:07

Mój tato kupił dwa przekażniki od lublina (mają uchwyt do mocowania) pociągnął kilka kabelków i przez alternator i działa.Wszystko jest tak prosto zrobione Ze jestem w szoku.Moge zrobić zdjęcia ale nie umiem ich umieścić na forum.
karabin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez _ONE_ czwartek, 10 maja 2007, 07:15

Karabin, umiesz umieścić zdjęcia na stronie :!: Poczytaj Know-How
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt sobota, 12 maja 2007, 10:06

Plus po stacyjce np z wyjscia na szyberdach (juz z bezpiecznikiem jest) odcina zasilanie przy pracy rozrusznika, przez dwie diody na cewki przekażników. Jeden przekaznik włącza mijania, drugi pozycyjne.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez arci niedziela, 13 maja 2007, 20:35

Bullitt napisał(a):Plus po stacyjce np z wyjscia na szyberdach (juz z bezpiecznikiem jest) odcina zasilanie przy pracy rozrusznika, przez dwie diody na cewki przekażników. Jeden przekaznik włącza mijania, drugi pozycyjne.

widzę że temat się rozwija :D Dzieki za zainteresowanie i pomoc i szybkie odpowiedzi napewno skorzystam <szerokości> dla naszych skoczków
kango PRIVILEGE 2012 gwiezdny pył
arci
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam