Problem z olejem...pomocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z olejem...pomocy

Postprzez Piotr23Pn sobota, 8 grudnia 2007, 13:52

Witam!
A więc jak już wiadomo (wcześniejsze posty) dostałem autko firmowe jakiś miesiąc temu... no i nie było problemu dopóki nie chciałem dolać oleju... poprzedni "kierownik" zostawił mi w bagażniczku resztkę oleju Shell Helix Plus 10W/40 i mówi, że wlał całą buteleczke bo było mało... ale przy okazji oględzin silnika okazało się, że na karteczce w komorze jest napisane, że motor zalany GULF 10W/40...
I tu zaczyna się problem bo pod korkiem od oleju robi mi się taka gęsta kremowa substancja... i teraz jestem w kropce bo na bagnecie nic nie widać... a pod korkiem jest... i teraz nie wiem czy jest to wina zmieszania olejów różnych marek czy po prostu przedmuchów silnika...
Dzwoniłem do mojego szefa i stwierdził enigmatycznie, że sprawdzać poziom i jeździć do planowanej wymiany... co Wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam gorąco i dziękuję za porady...
Piotr23Pn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass sobota, 8 grudnia 2007, 14:58

Sprawdź koniecznie płyn chłodzący.
Jak ubywa, to może być wina walniętej uszczelki pod głowicą, a to dość poważna usterka.
Oba oleje to syntetyki ale mogą nie chcieć się mieszać więc ta substancja teoretycznie mogła się wytrącić.
Dla spokoju należałoby zapewne olej wymienić.
To raczej nie wina przedmuchów ale możesz sprawdzić odmę, bo skoro poprzednik musiał wlać całą butelkę oleju to skoczek może przy tym po prostu "brać" olej.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Piotr23Pn sobota, 8 grudnia 2007, 15:05

Płynu chłodzącego nie ubywa... bo i tak jest go mało :) Ale to napewno nie wina płynu chłodzącego...
Co do tej wymiany oleju to firma nie chce mi się zgodzić... mam poczekać jeszcze 3kkm... i nie wiem czy mogę jeszcze przekulać tyle bez strachu czy raczej pokłócić się i czym prędzej olej wymienić :)
A to, że skoczek bierze olej... to wiadomo nie od dziś i wcale nie bierze go tak mało :) No ale cóż... taki już urok firmowych samochodów z przebiegiem 130 kkm :)
Pozdrawiam
Piotr23Pn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio sobota, 8 grudnia 2007, 21:35

Teoretycznie oleje różnych marek ale tego samego typu można mieszać.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Piotr23Pn sobota, 8 grudnia 2007, 22:06

Teoretycznie można mieszać... ale praktycznie jak widać niekoniecznie :)
No i nadal nie wiem co robić z tym fantem... czy nadal jeździć i mieć to w d... czy kłócić się z szefem o wymianę oleju?
Dodam tylko, że korek nie jest bezpośrednio w pokrywie zaworów tylko na wężyku wyprowadzony obok filtra powietrza... no i na spodzie korka i na powierzchniach bocznych tworzy się tak jakby nalot... taka kremowa maź...
Piotr23Pn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Tomazs poniedziałek, 10 grudnia 2007, 07:50

Tworzenie się takiej mazi pod korkiem oleju, to nic niezwykłego.

Może to być oczywiście spowodowane uszkodzoną uszczelką pod głowicą i tym, że płyn chłodzący dostał się do oleju .
Bywa też tak, że silnik jest nie dogrzany, szczególnie zimą i zbiera się pod korkiem para wodna z powietrza. Może też być zapchana odma od silnika.

Pozdrawiam
Kangoo 1,5DCI 80KM Privillege, 2003r.
Tomazs
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez MK poniedziałek, 10 grudnia 2007, 07:55

:? Uszczelka pod głowicą :roll:
A oleje można mieszać i mało prawdopodobne (niemożliwe) aby coś się stało.
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Piotr23Pn wtorek, 1 stycznia 2008, 14:08

Uszczelka pod głowicą to nie jest na bank... bo płynu w chłodnicy nie ubywa... jest go dosłownie kilka milimetrów nad poziom minimalny i ten stan się w ogóle nie zmienia....
Przypuszczam natomiast, że Tomazs ma racje i jest to wina skraplania się pary pod korkiem... i oby właśnie to było przyczyną... w każdym bądź razie narazie jeżdżę i nic się nie dzieje :)
Pozdrawiam
Piotr23Pn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Bullitt wtorek, 1 stycznia 2008, 17:10

To nie wina mieszania oleju. Nie jeździsz przypadkiem na krótkich dystansach, na niedogrzanym silniku?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez a-kwiaty wtorek, 1 stycznia 2008, 23:25

nie to ze strasze, ale: kiedys w innym aucie plyn ubywal i "warstat" zdiagnozowal uszczelke. Wymienili - nie pomoglo. Rozebrali i okazalo sie, ze glowica pekla...
W autku mojej kobitki tez robi sie na "nakretce nr 710" :) taka biala maz i sobie jest... plynu nie ubywa, oleju tez nie specjalnie. Jak Ci bardzo przeszkadza to wytrzyj.
Do Masaccio: czy Pampa to nowy nabytek?
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Następna strona

Powrót do Pytam