przez PanKot piątek, 14 stycznia 2005, 10:29
przyglądałem się dokładnie zdjęciom na niemieckiej stronie i mam kilka uwag co konstrukcji tegoż łóżka.
1. widać, że wyjęta jest tylna kanapa (nie zabierać jej w drogę czy wymontowywać na pikniku?),
2. siedzenia przednie są odsunięte max do przodu(tak pewnie trzeba aby uzyskać te 190cm),
3. widać jakieś podwieszenie na lince na wysokości słupka z pasami bezpieczeństwa (dobry pomysł)
Wszystko to jednak sprawia wrażenie, że nie jest to łatwe do zmontowania, szczególnie jeśli chodzi o demontaż tylnej kanapy. Na pewno nie trwa to 5 minut. Pomysł jest jednak bardzo dobry - na taką sypialnię.
Wystawianie tego całego urządzenia po to aby przerobić na stolik ze skrzynią do siedzenia nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wgodniej byłoby wozić kilka krzesełek wędkarskich i stolik turystyczny. Uniknie się wtedy przekładania bagażu.
PROPONUJĘ aby samemu wymyślić coś lepszego. Zaczerpnąć z tego rozwiązania dobre pomysły i zrobić coś praktyczniejszego. Zaoszczędzimy 90euro.
Uważam, że bardzo dobrym pomysłem będzie zrobienie podwójnej podłogi w bagażniku. Pozwoli to umieścić tam szyflady na bagaż i narzędzia (i na krzesełka wędkarskie). Jeżeliby zrobić to na odpowiednią wysokość to przedłużenie jej "skrzyni" dodatkowym blatem może storzyć "łóżko" ponad złożoną tylną kanapą. Ten dodatkowy blat można później wykorzystać jako stolik ale nie demontować już samej "skrzyni". Podwieszenie blatu, aby zrobić "łóżko", na śrubach od pasów bezpieczeństwa jest chyba dobrym pomysłem niemców. Możnaby jeszcze tak zrobić aby ten blat dało się zamocować z drugiej strony, tak aby wystawał na zewnątrz samochodu tworząc stolik. Trzeba wymyślić mocowanie i sposób podparcia łatwy w montażu.
No co? Zrobimy coś sami? Kto coś wniesie do pomysłu?
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.