Samowzbudzający się zamek w drzwiach tylnych lewych

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Samowzbudzający się zamek w drzwiach tylnych lewych

Postprzez czapelka wtorek, 15 lutego 2011, 10:11

Witam,
W moim autku pojawił się następujący problem: W pewnym momencie, niezależnie od tego czy jadę samochodem, czy jest wyłączony (nawet gdy wyciągnięty jest kluczyk i samochód jest zamknięty) włącza się i wyłącza zamek w tylnych lewych drzwiach, w sumie dość często i bywa, że całymi seriami. Co może być przyczyną? Można sobie poradzić domowymi metodami, czy raczej zawieźć kangura do elektryka?
I jeszcze jedno pytanie przy okazji: czy da się ten zamek jakoś wyłączyć? Bezpiecznikiem albo jak? Jeśli tak, to którym? Znalazłem jakiś 2-amperowy bezpiecznik (ikonka kluczyka), ale wyciągnięcie go nic nie dało - zamek dalej się wzbudzał samoistnie.
czapelka
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Samowzbudzający się zamek w drzwiach tylnych lewych

Postprzez Lucass wtorek, 15 lutego 2011, 11:26

Powodem jest kontaktron we wlewie paliwa. W korku jest magnes, a we wlewie czujka.
Idea jest taka, że po otwarciu baku (wyciągnięciu korka) blokowane są automatycznie lewe tylne drzwi, coby pasażer otwierając je od środka nie walnął w pistolet od dystrybutora.
Z racji umieszczenia w takim newralgicznym pod względem wilgoci/brudu/soli miejscu czasem coś nie styka. Trzeba się pobawić. Najlepiej zacząć od zdjęcia koła i wymycia wszystkiego dokładnie. Do wlewu dochodzą przewody. Trza sprawdzić i w razie potrzeby przeczyścić. W skrajnych wypadkach kontaktron trza wymienić.
Będzie się tam plątał taki biały kabelek/nie kabelek do niczego nie podłączony. Tak ma być.
korek.jpg
korek.jpg (35.28 KiB) Przeglądane 1387 razy
korek1.jpg
korek1.jpg (43.67 KiB) Przeglądane 1387 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez sarnaman czwartek, 24 lutego 2011, 09:08

witam

W zeszłym tygodniu sam przerabiałem ten problem gdyż jak coś się psuje w elektronice kangoo to najczęściej mrozną zimą .Przy wlewie paliwa znajduje się czujnik kontaktronowy /można go naprawić choć każdy elektryk samochodowy powie że nie/ale tą zabawę polecam na cieplejsze dni i oczywiście najlepiej najpierw wszystko dobrze wyczyscić .Najprostszą dorażną naprawą jest odłączenie tego czujnika .Otwierasz tylną klapę ,demontujesz półkę głośnika po lewej stronie ,potem na demontujesz małą plastikową osłonę bagażnika.Zobaczysz tam mały przekaznik który jest wsunięty za przynitowany do blachy metalowy uchwyt.Wypinasz z niego kostkę z wiązką kabli i wypinasz z tej wiązki biały kabelek /jest tylko jeden więc się nie pomylisz /Podpinasz wiązkę z powrotem do przekaznika a wypięty kabelek izolujesz /nie polecam odcinania/.Jak naprawisz kontaktron będziesz mógł go znowu podpiąć .Centralny działa choć bez funkcji blokowania drzwi podczas tankowania i trzeba uważać przy wysiadaniu .
W razie problemów pisz.
sarnaman
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez KURAK sobota, 26 marca 2011, 15:39

Miałem ten sam problem ale po przeczytaniu posta został usunięty, wystarczą dwa narzędzia torx 20 i płaski śrubokręt i trochę chęci.
Osobiście odłączyłem wtyczkę całkowicie i zaizolowałem, przez przypadek trafiłem jeszcze na inną wolną wtyczkę z dwoma różowymi kabelkami wie ktoś coś na ten temat ?
1.6 16V Gwiezdny Pył 007
KURAK
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 sobota, 26 marca 2011, 18:48

przez przypadek trafiłem jeszcze na inną wolną wtyczkę z dwoma różowymi kabelkami wie ktoś coś na ten temat

W tym miejscu może być jeszcze głośnik i oświetlenie bagażnika.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KURAK sobota, 26 marca 2011, 19:05

oświetlenie jest osobno, myślę że to do głośnika ale szukam potwierdzenia
1.6 16V Gwiezdny Pył 007
KURAK
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam