Jak zasilic z akumulatora coś wewnątrz kabiny ???

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez skarb niedziela, 12 czerwca 2005, 17:41

Crash - a co to jest ANL.

Mam wprawdzie radyjnko ale jest to ręczny MAXON + antena magnesówka 150 cm. Działa to wszystko przyzwoicie - nawet dość fajnie bo jak się maksona powiesi zachaczając o półkę to się ma dźwięk prosto na wysokości ucha. Jedyny problem jest z gadaniem jak trzeba szybko radio odwiesić i jakiś manewr wykonać.

Kombinuje nad ALANEM 100 i UNIDENEM 520 XL.

UNIDEN chyba te filtry i jedno pokrętło więcej - funkcja GAIN - niby wiem co to ale nie mogę się pokapować jak to dokładnie działa.

Z drugij strony ALAN jest chyb prostszy i szybciejszy w obsłudze.

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez jas niedziela, 12 czerwca 2005, 18:04

Witam!

Skarb ... co to znaczy przyzwoicie ;-) ? Wiem, ze to zalezy od "warunkow przyrody" ale jakies szczegoly moglbys ...
... bo wiesz jak juz znajdziesz i zakupisz alana to moze ja bym reflektowal na Twojego maxona + antenka

pozdrawiam

jas
jas
II Vice Kangoomistrz 2008

Postprzez jas niedziela, 12 czerwca 2005, 18:13

Witam!

ANL - 'Automatic Noise Limiter' - filtr przeciw zmniejszajacy b. silne zaklocenia; np. od urzadzen zaplonowych wytwarzajcych wysokie napiecie
:twisted:

pozdrawiam

jas
jas

Postprzez sw niedziela, 12 czerwca 2005, 18:32

kabel zasilania CB powinien przechodzić możliwie daleko od wszelkiej elektroniki i elektryki w aucie. Inaczej zakłócenia mogą się przenośić. A przewody zapalniczki idą pod deską i są wpinane w skrzynkę. Więcej nie trzeba. W nowym aucie nie powinno sie nic dziać, ale po jakimś czasie mogą wystąpić zakłócenia.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Crash niedziela, 12 czerwca 2005, 19:45

skarb napisał(a):Crash - a co to jest ANL.

Kombinuje nad ALANEM 100 i UNIDENEM 520 XL.

UNIDEN chyba te filtry i jedno pokrętło więcej - funkcja GAIN - niby wiem co to ale nie mogę się pokapować jak to dokładnie działa.

Z drugij strony ALAN jest chyb prostszy i szybciejszy w obsłudze.

Pozdro

Kolega jas opisał już więc nie będę się powtarzał. Czasami załączam też drugi filterek NB ale przeważnie ANL załatwia całą sprawę.

Proponuję nie wchodzić wogóle w Alana 100 to typowy szumofon. Ten Unidenek to dużo lepsze radyjko. ZTCP ma chyba właśnie RF GAINa. RF GAIN - regulacja czułości odbiornika - można skręcić trochę radyjko i działa lepiej niż sam Squelch.
Pozdrawiam

-=Crash=-
1.4i RN 2001 6 drzwi ;) PMS Edition CB-Radio
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Crash niedziela, 12 czerwca 2005, 19:48

sw napisał(a):W nowym aucie nie powinno sie nic dziać, ale po jakimś czasie mogą wystąpić zakłócenia.

Dokładnie ale wystarczy przejechać obok jakiegoś motorowerku typu Komar 3 albo koło sieczkobrzęka :D czyli malucha i od razu robi się syf na radyjku przez kilka sekund. Tylko że te zakłócenia to przez antenę łapie
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skarb niedziela, 12 czerwca 2005, 21:18

JAS:

Przyzwoicie tzn . bezproblemowo słyszę co mówią "koledzy" na temat gdzie misie stoją. Jeżdżę od 2 tygodni i mnie jeszcze nie zawiodło.

Jak się zapytam kolegów "jak dróżka na ... " to słyszę czysto i wyraźnie odpowiedzi.

Problem z ręczniakiem się zaczyna jak chcesz dłużej pogadać to się to robi niebezpieczne bo musisz całe radyjko w ręce trzymać, antena i zasilanie się majta i trzeba ogólnie uważać. .

Poza tym nie widzę żadnych mankamentów ręczniaka, słychać czysto i wyraźnie, wydaje mi się że nawet ma lepszy głośnik i wyraźniej słychać niż np. z unidema 520.

Pozbywać się nie będę bo antena ma 2 tygodnie (ML 145) , a radyjko wprawdzie 10 lat ale leżało w szufladzie i ma przepracowane może z 40 godzin dopiero.

Spróbuj może na allegro - ostatnio taki sam jak mój maxon był za 50 pln do kupienia.

SW:

Dzięki za podpowiedź, ale na razie (chyba że mnie wena na ciągnięcie kabli złapie) zostanę przy zapalniczce, ewentualnie lampka (też słuszna koncepcja) - samochód ma 2 miesiące, wszystko jest OK.

CRASH:

Dzięki za info. Mój ojciec jeździ z unidenem 520 i bardzo sobię chwali. Raz pożyczyłem od niego to radyjko i chyba za nerwowo podszedłem do tematu bo po 1/2 godzinie przełączyłem się na mojego maxona. W maxonie jest tylko sql a w unidenie dwie gałki czykli sql i rf gain. Jakoś mi nie wychodziło kręcenie nimi na przemian. Nie mogłem zakapować jak to zestrajać. Skoro piszesz że ALan to "szumofon" to muszę się jeszcze raz tusiowym unidenem pobawić. Z kąd określenie "szumofon"? - (któryś raz się z tym określeniem w stosunku do tego radyjka spotykam) - rozumiem, że chodzi o szumy - ale chyba nie działa ono gorzej niż mój ręczny 10 letni maxon. A jak nie działa gorzej niż rzeczony maxon to chyba z tym "szumofonem" to letka przesada.

Pozdro wszystkim;
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Crash poniedziałek, 13 czerwca 2005, 20:54

skarb napisał(a):CRASH:

Dzięki za info. Mój ojciec jeździ z unidenem 520 i bardzo sobię chwali. Raz pożyczyłem od niego to radyjko i chyba za nerwowo podszedłem do tematu bo po 1/2 godzinie przełączyłem się na mojego maxona. W maxonie jest tylko sql a w unidenie dwie gałki czykli sql i rf gain. Jakoś mi nie wychodziło kręcenie nimi na przemian. Nie mogłem zakapować jak to zestrajać. Skoro piszesz że ALan to "szumofon" to muszę się jeszcze raz tusiowym unidenem pobawić. Z kąd określenie "szumofon"? - (któryś raz się z tym określeniem w stosunku do tego radyjka spotykam) - rozumiem, że chodzi o szumy - ale chyba nie działa ono gorzej niż mój ręczny 10 letni maxon. A jak nie działa gorzej niż rzeczony maxon to chyba z tym "szumofonem" to letka przesada.

Pozdro wszystkim;

Co do gałkologii to zawsze po jakimś czasie można się przyzwyczaić. Sam Squelcz to ci tylko wycina szumy i albo są albo ich nie ma natomiast RF Gain zmniejsza moc odbiornika radyjka przez co może wyciąć cały syf w eterze i skupić się na najsilniejszych stacjach. Co do Alana jak to kiedyś ktoś napisał ma więcej szumów niż modulacji :D JAko typowa ochrona antymiśkowa wystarczy ale po jakimś czasie może głowa boleć od szumów :D Co do głośnika. Nie korzystam z tego zabudowanego w radyjku. Mam dodatkowy głośnik od zestawu głośnomówiącego wyprowadzony pod kierownicąw takim specjalnym miejscu w desce rozdzielczej
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skarb wtorek, 14 czerwca 2005, 05:04

CRASH :

Czy to tego typu głośnik ?

http://a.gery.pl/show_item.php?item=53844561

I sprecyzuje jeśli możesz gdzie dokładniej masz zamontowane radyjko i ten głośniczek - bo ja myślałem podczepić do półki i dać nad głową.

Pozdro
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Crash wtorek, 14 czerwca 2005, 19:30

skarb napisał(a):CRASH :

Czy to tego typu głośnik ?

http://a.gery.pl/show_item.php?item=53844561

I sprecyzuje jeśli możesz gdzie dokładniej masz zamontowane radyjko i ten głośniczek - bo ja myślałem podczepić do półki i dać nad głową.

Pozdro

Bardziej podobne jest coś takiego
http://a.gery.pl/show_item.php?item=54212405
Pod kierownicą w dolnej części deski rozdzielczej mam takie siatkowane kółko. Trzeba odkręcić 4 śruby i wyciągnąć plastik. Tam poprzedni właściciel miał zamontowany zestaw głośnomówiący i właśnie tam był głośnik. Kabel puściłem pod uszczelką w słupku bo radyjko mam zamontowane na półce. Wcześniej głośnik też miałem wrzucony w lewej cześci półki ale mnie to denerwowało bo latał i hałas z głośnika przeszkadzał pasażerom a tak mam go teraz najbliżej.
Pozdrawiam

-=Crash=-
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam