ponownie kntrolka świec

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: ponownie kntrolka świec

Postprzez mike piątek, 15 czerwca 2012, 07:06

smi3szny napisał(a):Generalnie to i ja też muszę go mieć do jego ostatnich dni... Włożyłem w niego dużo serca, poświęciłem jeszcze więcej czasu nie wspominając o PLN-ach. Jeszcze w tym roku chciałbym wymienić lub w sprawdzonym serwisie zregenerować turbine, bo od nowości nikt przy niej nic nie robił. Boję się, że jak to komuś zlecę, to wyjdzie jak w Twoim przypadku mike, że pół silnika będzie do wymiany :D

No niestety: jak chcesz zregenerować turbinę, to pasowałoby trochę pomordować okolice głowicy, gdzie dochodzi turbina i przynajmniej wyczyścić kanały chłodzące, a wiadomo jak już głowica w górę to nowa uszczelka. Jedno ciągnie drugie. Ja wsadziłem zregenerowane turbo do tego zajechanego silnika i po 2-3k już podobno są minimalne luzy osiowe na kręciołce :/ Jeśli nie masz wyraźnych sygnałów od turbo i bierze rozsądne ilości oleju to się tym nie przejmuj.

Ja miałem do czynienia z łańcuszkiem, wymieniono nową część, która wymusiła mocniejszą, normalniejszą pracę na innych podzespołach więc się momentalnie sypały, itp, itd...

Ale jedno jest pocieszające: nie ma mowy o kupieniu auta 9 letniego w takim stanie w takich pieniądzach :] i to jeszcze Kangoooo ! :twisted:
Jak do tej pory 9300 (cena zakupu) + jakieś 7500 doinwestowania. A mogłem wykończyć mieszkanie.... :D
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: ponownie kntrolka świec

Postprzez smi3szny piątek, 15 czerwca 2012, 09:37

Co masz na mysli piszac " jesli nie masz wyraznych sygnalow od turbo i nie bierze duzo oleju" Oleju nie pije duzo...zekl bym ze na 15 tys km moze dolalem 300 ml. Tylko jakie to maja byc sygnaly?
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam