tulejki wahacza, uszczelka "klawiatura"(?)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

tulejki wahacza, uszczelka "klawiatura"(?)

Postprzez Tomcik12 sobota, 14 lipca 2012, 14:31

Witajcie :) bylem na przegladzie i mam dwie usterki w kangurku 1,2 z 2004 roku (taka ladniejsza wersja ;-)

1)tulejki przednich wahaczy - do wymiany
2) olej mi ucieka, najprawdopodobniej spod uszczelki zwanej "klawiatura"

no i tu pytania:
co do pkt 1 - tulejki przednich wahaczy - jaki jest koszt zakupu samych czesci? wiem, moge wejsc na allegro. ale to Wy wiecie lepiej, ktore czesci sa wytrzymalsze i solidniejsze, a zarazem jak najtansze, dlatego pytam. no i czy da rade je wymienic posiadajac podstawowa wiedze, i "kanał". bo za robocizne moj mechanik zyczy sobie 120zl/strona.

co do pkt 2 - tu juz jest wiekszy problem. olej sie leje, najprawdopodobniej spod "klawiatury". o czyms takim w zyciu nie slyszalem ;p mi mechanik powiedzial ze wszystkie uszczelki przy glowicy sie przy tym wymienia, i cos tam programuje, no i ogolem wychodzi ponad tysiak.. taniej mi bedzie bierzaco uzupelniac braki oleju niz pakowac sie w te robote ;P dlatego pytam sie was - czy jest mozliwosc wymiany samej "klawiatury"? jesli tak, to jaki koszt samej czesci + koszt robocizny (przypuszczalny;)

pozdrawiam!
Tomcik12
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: tulejki wahacza, uszczelka "klawiatura"(?)

Postprzez branio sobota, 14 lipca 2012, 14:58

Witaj
Kup cały wahacz za 77 Wymienisz sam, klucz 18,16, 13
Uszczelkę(22) też sam wymienisz.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez edpawel sobota, 14 lipca 2012, 15:01

Witam ,
odp 1: Ja zmieniałem u siebie wahacze z miesiac temu ,też miałem rozwalone tulejki wahacza ,jeżeli masz rozwalone tulejki wahacza napewno masz też rozwalony sforzen wahacza i gumki od stabilizatora tez moga byc do wymiany... ja kupiłem cały kompletne wahacze i wymieniłem je sam , kupiłem ponoc najlepszy jaki był , chyba to samo co to , mój jest remfolder czy jakoś tak http://www.autoczesci.autosowa.pl/czesc ... przod.html , tylko ja dałem 230zł w sklepie... dokupiłem tez gumki stabiilizatora , za gumki z 30-40 zł juz niepamietam... kupiłem też nowe śruby zabezpieczające sforzen wahacza ( 10zł jedna z VW a w serwisie renault 30zł sztuka) , wymiana niebyła trudna , ale potrzebny jest kanał , aby odkręcic stabilizator... naprawa jest opisana tutaj ale na innym aucie... http://forum.samnaprawiam.com/podwozie- ... -vt142.htm ,
a i jeszzce ci powiem ,ze sprawdzanie zbieżnosci jest niepotrzebne po wymianie wahacza , ja sprawdzałem ale było ok ( znajomy za free sprawdził) , niewiem dlaczego gościo napisał to w poradniku ,że musowo sp[rawdzic zbieżność... , pamietaj też ,że jak będziesz miał zdjety wahacz to nie ciagnij za przegób bo ci wypadnie z dyferencjału i ucieknie ci olej ze skrzyni ( kolega tak miał też w kangoo , przegub sie trzyma tylko na tej gumie co jest naciagnieta na łożysko przegubu i łatwo ją zsunąć , ale sie usmiałem z kolegi )
odp 2: jezeli to jest tylko uszczelka klawiatury , to sam mozesz sobie wymienić , jest to uszczelka pokrywy głowicy ( zaworów ) , musisz zdjąć te plastiki nad silnikiem (filtr powietrza ) i zobaczysz dekielek nad silnikiem , zdejmiesz ten dekiel i wymienisz uszczelke , tylko oczyśc wpierw dobrze i starannie załórz uszczelke... , ja wymieniałem uszczelke klawiatury w traktorze , ale prawie to samo ^^ , napisz też jaki model auta masz i silnik w opisie... :D
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Szumak sobota, 14 lipca 2012, 16:08

Tomcik12 napisał(a):co do pkt 2 - tu juz jest wiekszy problem. olej sie leje, najprawdopodobniej spod "klawiatury". o czyms takim w zyciu nie slyszalem ;p mi mechanik powiedzial ze wszystkie uszczelki przy glowicy sie przy tym wymienia, i cos tam programuje, no i ogolem wychodzi ponad tysiak..

Chyba go pogięło.
Wyciek w tym miejscu jest możliwy, szczególnie można się go spodziewać po regulacji zaworów i gdyby nie fakt, że leje się po kolektorze wydechowym, to bym się tym nie przejmował.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez istanbul sobota, 14 lipca 2012, 16:37

Podzielam opinie o kupnie całego wahacza.

U mnie w dci tulejki + sworzeń to jakieś 85 zł za stronę , a kompletny wahacz mi mój mechanior załatwił za 130 zł.

Tulejki w wahaczu moim zdaniem można wymieniać ok 3-4 razy , później robi się już luz w gniazdach wahacza i lepiej wymienić całość ...

Co do zbieżności - zrobić koniecznie po wymianie wahaczy , ale wcześniej przyjrzeć się też końcówkom drążków , może też kwalifikują się do wymiany a po co później płacić znowu za ustawianie zbieżności.
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam