Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Postprzez bonku sobota, 29 września 2012, 08:25

marek02 napisał(a):kolego jeżdżę na gazie już 4 lata kangurem, owszem teraz zamula bo zapomniałem kiedyś o filtrach, padła listwa wtryskowa i po regeneracji nie jest już to samo, ale przed awarią nie czułem żadnej różnicy, mam co prawda tylko 1.2 8v ale przed kangurem miałem lantrę 1.6 16v DOHC i tam też nie było można odczuć różnicy, skrzynia automat 140 koni więc można było szaleć a na gazie było DUUUUUŻO taniej :lol:

Oj a ja na Kangurze czułem straszny spadek mocy na gazie. Ale pewnie sporo też zależy od jakości samej instalacji auto gaz... Moja była widać badziewna, a w dodatku źle ustawiona, bo nie dość że auto było zmulone, to jeszcze paliło hektolitry tego gazu. Po regulacji było lepiej, tzn. spadło spalanie, ale mocy dalej mu brakowało.
bonku
użytkownik zbanowany

Postprzez cyberhuman niedziela, 7 października 2012, 18:06

Czołgiem raz jeszcze...

Jak rozumiem, to tu piszemy, gdy szukamy kangurów...
No więc właśnie szukam swojego...
Zdefiniowałem to tak:
dwoje drzwi odsuwanych, oszklony, osobowy, benzyna, możliwie najlepszy stan, bezkolizyjny, bez dużego wkładu finansowego, auto dla mikroprzedsiębiorcy.
Gdy wcisnąłem Enter, wyszło: udaj się do najbliższego dealera Renault...
Zapomniałem dodać warunek cenowy. Po kolejnym wciśnięciu ENTER wyszło: brak rozwiązań...

Bo, albo nie ma lewych drzwi, albo silnik mokry od oleju, albo uszczelka pod głowicą z jakiejś pomarańczowej mazi, albo bierze płyn chłodniczy i kopci na słodko, albo zamęczony, albo bity (czytaj: wypadł z samolotu), albo wszystko na raz...
Dlaczego benzyna? Bo w pracy robię od 1-2 km - najbliższy punkt, przez 6-7 km, do 11-15km. To są odległości między którymi się przemieszczam, a pomiędzy przemieszczeniami interwał czasowy ok. 2-3h. Więc diesel będzie latał na zimno...

Ale może jednak warto dCi, bo mało pali. Na zimno i tak mniej niż 1.2 benzyna, nie mówiąc o 1.4, 1.6, 1.8... LPG chyba nie chcę, bo nie chcę znów montować instalacji LPG, wozić koła itp... Choć z drugiej strony... Czasem taniej niż diesel...

Diesla mam i lubię, ale to inna bajka. Kangur ma być tani w eksploatacji, niezawodny (ma pracować a nie drążyć portfel stojąc w warsztatach). Nie mam też czasu siedzieć na forum i rozkminiać dlaczego coś nie działa i jak to naprawić - choć tego pewnie nie uniknę...

warunek finansowy 7-8 kPLN odpadł, bo w tej cenie to są trupy... Zaczynam szukać czegoś za 12-13 kPLN, boję się skończyć na 16-18 kPLN, co wcale nie daje gwarancji, że auto będzie lepsze...

Dziś oglądałem 1,5 dCi, niby ok, ale mokro na wejściu do intercoolera. Reszta w miarę OK, zadbane, ponoć 207 kkm przeleciało. Trochę ciągnie w prawo, ale może to zbieżność/ciśnienie. Sprzęgło bierze z dołu. Czy silnik ma kopa - nie wiem, nie mam porównania. Jest to egzemplarz krajowy, latał w spożywce pod jednym, ponoć, użytkownikiem. Są faktury części, ale to można sprokurować. Sprawdzę jutro po VINie. Potem ten pracownik kupił (prawo pierwokupu) i po kilku miesiącach oddał w komis, zamieniając na Scenica. Ponoć.
Martwi mnie ten wyciek oleju, z drugiej strony w moim Czołgu - Kia Sorento 4x4 2,5 CRDi, mam znów mokro na wejściu odmy do dolotu turbo. I auto tak śmiga od 60 kkm - jak je mam - a ma nakulane 215 kkm.

No i mam zagwozdkę. Myślałem przez chwilę nawet o Kangoo 4x4 - latam po drogach między małymi wsiami, a wiadomo, zimą o nie nikt nie dba... Ale takie auto będzie droższe w eksploatacji. Moje obecne 4x4 łyka 12 l ON, więc jak mam mieć podobne koszty 1,6 16v 4x4 Kangoo, to chyba to bez sensu...
2WD tańsze, prostsze, na śniegi mogę wziąć Sorento...

I co tu zrobić? Szukać dalej, czy zainteresować się bliżej temu z małym wyciekiem przy intercoolerze - jest to 2005, 207 kkm, za 12900, da się zejść do 12000, RP... No, ale nie ma homologacji do ciężarówki, a taki by mi najbardziej pasował - wiadomo, firma...

Co sądzicie...?
1,9 dTi RXE, 2000, 59 kW, jakiś taki Gwiezdny Pył; mod Bogdana - koła 15", fotele Scenic, schowki lotnicze, osłona od 4x4 itd itp...

/avatar pochodzi z pasji off... niestety, kangur jest 2WD.../

http://wymiatamy.com
cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio niedziela, 7 października 2012, 18:23

Jak chcesz homologację na ciężarówkę, to w grę wchodzi tylko 2 miejscowy dostawczak. Drzwi suwane z obu stron w takich były rzadkością. Fakt, na takie przebiegi to tylko benzyna.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez cyberhuman niedziela, 7 października 2012, 20:32

No, ale w ogłoszeniach pojawiają się informacje, że homo na ciężarówkę, a jest kanapa w drugim rzędzie...

Z benzyną, to jest tak, że pali praktycznie zawsze więcej niż diesel... A LPG, pisałem - nie mam nic przeciw, bo miałem w Omegi w gazie, jedną tak kupiłem, drugą modowałem - sekwencja - i było bardzo dobrze... Był toroidalny w zapasie, ale zapasa zawsze był tym piątym kołem u wozu (mimo, że w pokrowcu, to mało fajnie z nim było).
Hm...

Zastanawiam się, co lepsze/gorsze: robić uszczelkę pod głowicą/remont góry, czy regenerację turbiny/wtrysków... :(
1,9 dTi RXE, 2000, 59 kW, jakiś taki Gwiezdny Pył; mod Bogdana - koła 15", fotele Scenic, schowki lotnicze, osłona od 4x4 itd itp...

cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio niedziela, 7 października 2012, 21:01

Ale jeśli kangoo jest osobowy to na dzień dzisiejszy nie ma możliwości odliczyć VAT-u od paliwa. Co do LPG, do kangoo można kupić bardzo małą dojazdówkę, albo nawet wozić puszkę tego preparatu do naprawy (jak w trasy nie jeździsz), w nowych samochodach bardzo często nie ma wcale koła zapasowego.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez cyberhuman niedziela, 7 października 2012, 21:27

Z dojazdówką masz rację... Ciągle o tych protezach zapominam...
Ale, czy przy takich małych przebiegach, rzędu 500-800 km miesięcznie warto inwestować w LPG? Chyba raczej nie... Co innego kupić takie auto...

Zapomniałem o tym, jak nasze Państwo rozlicza ciężarówki - dzięki za przypomnienie - ponieważ chcę kanapę, odpada spinanie się na homo ciężarówki...

cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 8 października 2012, 08:39

Co do nadwozia - tu się nie wypowiem, bo sam najlepiej wiesz czego potrzebujesz.
Co do silnika - 1,5 dCi fajny, ale cholernie wrażliwy na złe traktowanie silniczek. Znaczy to, że trudno jest kupić używkę w dobrym stanie. A remont pompy/wtrysków po zakupie potrafi podwoić wartość samochodu :?
Benzyna bez gazu moim zdaniem się nie opłaca, bo jest po prostu droga w utrzymaniu. Przy tego typu przebiegach dziennych zeżre Ci kilkanaście litrów /100 km.
Gaz to jednak połowa ceny. Nawet mniej.
Więc albo gaz albo...
Może 1,9 D? Słabe toto (mocowo) ale nie do zaj... Jeżeli jeszcze trafisz na pompę sterowaną mechanicznie, a nie elektronicznie, to już masz starego poczciwego diesla, który pojedzie i na rzepaku ;)

Co do koła zapasowego - mam dojazdówkę od 6 lat. Ani razu jej nie użyłem, choć dziur łatałem sporo.

No i Boże broń przed 4x4!
Zaglądnij tu i poczytaj. 4x4 to jeden wielki problem.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez cyberhuman poniedziałek, 8 października 2012, 09:04

Lucass,
kangur ma być możliwie najtańszy w eksploatacji... jak zarobi na siebie, da mi zarobić, za jakiś czas poszukam może nowszego, lepszego, a może nie...
Myślałem o 4x4, bo mam taki pojazd, jednak nie na wisko, tylko normalny, napęd wałem na tył, przód dołączany wg potrzeb - kompem, ręcznie itp.
I nic się z tym nie dzieje. Przód dopędzany łańcuchem, moc dołączenia sterowana elektromagnetycznie - no nic się nie dzieje, a pojazd ma już 215 kkm - przebieg rzeczywisty, pojazd krajowy.

No, ale konstrukcja konstrukcji nie równa. Biorę jednak pod uwagę, że na "moim" forum (klubsorento.pl), sporo nowo zakupionych używanych aut również ma takie, czy inne problemy z napędami. Dlaczego? Bo 80% użytkowników nie wie, co to napęd 4x4, jak go obsługiwać/serwisować. Do tego 90% aut ma przebiegi cofane, i ten napęd nie psuje się po 150 kkm, tylko po 300 kkm - zużywają się tarczki itp itd. Oczywiście widzę, że poziom użytkowników tego forum jest wysoki - i to bardzo fajne jest - ale poprzedni użytkownicy kangoo 4x4 mogli je zepsuć po prostu...
A może nie... Poczytam więcej, będę wiedział.

Mam właśnie ofertę kangoo od forumowicza... Taka opcja mi pasuje, bo to auto z historią, dbane, pieszczone... Tak to rozumiem... Jest to 1.9 dTi... I to chyba będzie moje pierwsze kangoo, jeśli się z kolegą dogadamy :)

cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Marek_Bielsko poniedziałek, 8 października 2012, 20:09

cyberhuman napisał(a):
Mam właśnie ofertę kangoo od forumowicza... Taka opcja mi pasuje, bo to auto z historią, dbane, pieszczone... Tak to rozumiem... Jest to 1.9 dTi... I to chyba będzie moje pierwsze kangoo, jeśli się z kolegą dogadamy :)

Możliwe. ;)
Nie chwaliłem się na forum, ale kangur jednak nie doczekał się nowego domu, ze względów finansowych potencjalnego nabywcy. :)
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez cyberhuman poniedziałek, 8 października 2012, 21:20

Mam nadzieję zmienić ten stan :) I zostawić pojazd w rodzinie forumowej :)

cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam