Problem z otwieraniem drzwi oraz tylną klapą

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z otwieraniem drzwi oraz tylną klapą

Postprzez LeszekKangoo poniedziałek, 15 lutego 2016, 23:40

Witam. Dzisiaj udało mi się rozwikłać zagadkę nie działającego centralnego zamka- wymieniłem wszystkie siłowniki na nowe i centralny działa. Niestety aby nie było tak różowo nie zamyka do końca drzwi kierowcy. Myślę, że to kwestia nasmarowania mechanizmów( w sumie poprzedni siłownik też nie domykał). Smarowałem penetrantem ale na razie nic to nie dało). Kolejna rzecz to tylna klapa. W żaden sposób nie mogę jej zamknąć( nie zaskakuje zamek). Smarowałem, rozkręcałem i nic. Po wciśnięciu rygla śrubokrętem zamek zatrzaskuje jednak gdy zamykam klapę nic. Nie wiem czy kupować nowy zamek czy kombinować ze starym?
Renault Kangoo Pampa 1.4 + LPG 1999 r.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 16 lutego 2016, 09:01

Spróbuj wyregulować ucho, które jest pod progiem bagażnika. Musisz zdjąć ten plastikowy próg. Ucho jest przykręcone torxem. Może jest za bardzo schowane do wnętrza.
Trzeba je tak ustawić, żeby z jedne strony klapa się zatrzaskiwała, ale z drugiej nie klapała po zatrzaśnięciu zamka.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez LeszekKangoo wtorek, 16 lutego 2016, 09:09

Dzięki. Tak właśnie zrobię. Czasu niestety mam niewiele ale jutro przy dniu wolnym może trochę pogrzebię przy kangurze.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez LeszekKangoo czwartek, 18 lutego 2016, 19:09

Bingo. Udało mi się uporać z klapą. Tak jak sugerował Lucass wyregulowałem ucho (był problem z odkręceniem śruby-wyrobiona śruba) i wszystko gra. Centralny drzwi kierowcy również działa po solidnym przesmarowaniu. Temat uważam za zamknięty. Wszystkim dziękuję za rady. Pozdrawiam.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam