Problem z odpalaniem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z odpalaniem

Postprzez czarek0402 piątek, 23 września 2016, 21:18

Leszek, spokojnie, ja dla przykładu, mam 13 letniego, też po n-tym właścicielu, jeździ, ok. ;)

Twój ma 17 lat już, jak nie ogarniasz samemu jeszcze, leć do mechanika, podłącz pod komputer, może to od gazu albo benzyny, wyjdzie gdzie leży problem. Aby jeździć trochę bezstresowo, trzeba trochę wsadzić na dzień dobry.

Sprawdzałeś linki-plecionki masowe? Nie są zaśniedziałe, nie rozsypują się? Popsikaj kontakt sprayem wtyczki, wielowtyki, czujniki, przekaźniki, bezpieczniki. :)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez slay sobota, 24 września 2016, 07:38

Zamiast walić po rozrusznik, poruszaj wtyczką jedynego cienkiego przewodu który do niego dochodzi. Potem wyczyść czujnik położenia wału.
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez Podmiejski sobota, 24 września 2016, 09:36

nie wiem ile dałeś za tego Kangura - ale pomyśl co mógłbyś mieć za te pieniądze...i czy byłby absolutnie bezproblemowy.
Chyba nie liczyłeś na to że kupisz 17 latka , siądziesz i śmigasz?... :-)
To a propos narzekania "na Kangura".
Każde auto wymaga s t a ł e j opieki fachowców - nie ma co sie oszukiwać że są auta co tylko "lać i jeździć" - nawet nówki.
Cierpliwości i tyle..
Albo dać popatrzeć komuś kto sie na Kangurach zna - może masz kolege z forum w okolicy?
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez LeszekKangoo sobota, 24 września 2016, 16:12

Dziękuję wszystkim za kolejne rady. Pół dzisiejszego dnia spędziłem przy kangoo. Sprawdziłem przewody masowe, połączenia kablowe z rozrusznikiem. Ponadto dostałem się do stacyjki i ją wymontowałem. Wpadłem na pomysł aby wymienić kostkę stacyjki - koszt niewielki a może akurat się uda, chociaż wydaje mi się, że wszystko działa poprawnie. Skończyły mi się już pomysły. Podłączę jeszcze auto pod kompa (mam nadzieję, że w moim aucie jest taka opcja - w okolicy bezpieczników jest gniazdo łącza z którego są odprowadzone kabelki, więc mam nadzieję ,że to OBD II). Pozdrawiam
Renault Kangoo Pampa 1.4 + LPG 1999 r.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass sobota, 24 września 2016, 22:09

Jeżeli to jakaś usterka prostej elektryki (przegnity, złamany kabel itp.), to komp prawdy Ci nie powie, a może wprowadzić zamęt. Prędzej miernik. Podawałeś na krótko 12V na cienki kabel, a raczej na jego styk przy rozruszniku? Jeżeli nie, to spróbuj. Jeżeli przynajmniej nie cyknie, to uwalony jest bendix.
Jeżeli zagada, to sprawdź miernikiem czy po przekręceniu stacyjki w pozycję rozruch na cienkim kablu jest 12V.
Wymiana różnych podzespołów metodą "atera" może być czasochłonna i kosztowna.
Zacząłbym od ustalenia przyczyny niedziałania rozrusznika, a niepaleniem zająłbym się w dalszej kolejności.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez skawina niedziela, 25 września 2016, 05:34

Lucass napisał(a):Jeżeli przynajmniej nie cyknie, to uwalony jest bendix.

Rozumiem, że miałeś na myśli automat/elektromagnes, bo bendiks jak walnie to rozrusznik i tak się obraca i go słychać ;)

Leszek, szkoda, że zabrałeś się od razu za wymianę kostki. Mogłeś zrobić mostek we wtyczce, które lecą do kostki stacyjki (znaleźć plusa i potem mostkować). Masy tam nie ma czyli zwarcia byś nie zrobił.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass niedziela, 25 września 2016, 09:07

skawina napisał(a):Rozumiem, że miałeś na myśli automat/elektromagnes, bo bendiks jak walnie to rozrusznik i tak się obraca i go słychać ;)
Jasne, trochę na skróty poszedłem ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Problem rozwiązany

Postprzez LeszekKangoo wtorek, 11 października 2016, 12:08

Auto naprawione - okazało się, że powodem był struchlały kabel (plecionka) rozrusznika. Pozdrawiam
Renault Kangoo Pampa 1.4 + LPG 1999 r.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam