Odgłos szorowania po wymianie sprzęgła

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Odgłos szorowania po wymianie sprzęgła

Postprzez LeszekKangoo wtorek, 17 maja 2016, 20:52

Witam,
Wczoraj wymieniłem sprzęgło wraz z dociskiem oraz łożyskiem w moim Kangurze (1.4 benzyna) - ślizgało się. Po wymianie biegi ładnie wchodzą, nie ślizga się, prawie wszystko jest ok. Prawie, ponieważ z przedniej części auta, podczas jazdy dobiega do uszu niezbyt głośny odgłos tarcia, pulsacyjnego szorowania. Coś jakby ocierało się o siebie. Dźwięk występuje na każdym biegu w zakresie obrotów około 2-2,5 tys - później go nie słychać lub częstotliwości jest szybsza i po prostu nie jest tak słyszalny. Gdy nacisnę pedał sprzęgła odgłos ustaje. Dzwoniłem do swojego mechanika i poradził abym wymienił olej w skrzyni, co zrobiłem. Niestety nic nie pomogło. Proszę o rady bo coraz bardziej zaczynam żałować zakupu kangura.
Renault Kangoo Pampa 1.4 + LPG 1999 r.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Odgłos szorowania po wymianie sprzęgła

Postprzez Lucass środa, 18 maja 2016, 08:37

Wiem że wymienione, ale stawiałbym na łożysko.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez ZygaM środa, 18 maja 2016, 08:46

Nie żałuj kupna samochodu, może to raczej wina mechanika lub części jakie kupiłeś.
Jest - Scenic RX4 (2.0 16V '00) + LPG
Jest - Scenic II (2.0 16V '03) + LPG
Jest - TGB Bullet (50 '14)
Jest - Koleos I 4x4 (2.0DCi '08)
Jest - Koleos I 4x4 (2.0DCi '09)
ZygaM
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez LeszekKangoo środa, 18 maja 2016, 14:16

Kupiłem oryginalny zestaw Valeo, więc nie powinno być problemów.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez LeszekKangoo piątek, 20 maja 2016, 06:27

Czy może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Krzychu19dTi sobota, 21 maja 2016, 21:42

Może zle sprzęgło wycentrowal albo trzeba sprzęgło oddać bo wada fabryczna :)
Ja w swoim 1.9 dTi mam podobnie ale na luzie i wolnych obrotach bardzo je słychać a jak wcisnę sprzęgło to wtedy zanika szeleszczenie i chrobotanie :)
Krzychu19dTi
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel wtorek, 6 grudnia 2016, 19:56

Witam Mój 1.9 dTi ma podobnie ale na luzie i wolnych obrotach bardzo je słychać a jak wcisnę sprzęgło to wtedy zanika szeleszczenie i chrobotanie ,ale wiem w czym problem , poprostu linka nie wraca w swoje położenie... a problem polega natym ,że dzwignia która popycha łozysko oporowe sprzegła nie odbija do końca czyli w położenie w którym łozysko oporowe przestaje pracowac (zasłaba spręzyna i dzieje sie tak jakbysmy trzymali nowge cały czas na sprzegle , ale dopiero mocniejsze wcisniecie sprzegła wdaje w odpowiednia prace łożysko i nastaje cisza...
He he umnie już trwa takie coś ze dwa miesiące , rok temu robiłemsprzęgło własnie przez padniete łożysko oporowe, ale wcześnmiej problem niewystępował i poprostu łozysko sie rozsypało z normalnie eksploatacji.
Problem poruszam dlatego ,że mam pytanie czy może ktoś wkładał lub prubował zakładac dodatkową sprężyne aby odbijała to ramie , bo jak ręką odepchne to ramie (można palcem bo potrzeba naprawde mało siły) to problem znika... istnieje możliwosć założenia takiej spręzynki w to miejsce gdzie sie zakłada (wsuwa linke) , ale sie zastanawiam czy to ma sens i wogóle czy nie olac tematu , ale myśle ,że warto by pokombinowac bo można przedłózyc żywot własnie tego łozyska oporowego i to dosyć sporo. Wiadomo jak u kogoś nie wystepuje ten problem to niema sensu zakładać takich udogodnień.
Czy ktos wykonywał takie małe udogodnienia własnie w tym temacie? bo niewiem czy sie w to bawic czy olać temat 8-)

Skocznie pozdrawiam

Szwagier miał kiedys taki problem w renault 19 w 1.9D (prawie ten sam motor) i nic z tym nierobił , ale niewiem ile z takim małym problemem jezdził. :D
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ZygaF wtorek, 6 grudnia 2016, 22:00

Edpawel, oczywiście sprężynkę można założyć, by odciągnęła ramię. Ale nie jest wykluczone, że linka ciężko chodzi. Może pomóc przesmarowanie a w ostateczności wymiana linki.
Między ramieniem a łożyskiem musi być luz.
Renault Kangoo 1,2 16V 2002r. manual. klima.
VW Passat b4 kombi GT 2,0 8V +LPG 1996r.
ZygaF
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Lokalizacja: Granica woj. śląskiego i łódzkiego na trasie Częstochowa -Łask.

Postprzez edpawel środa, 7 grudnia 2016, 15:25

Sprawdzałem , wczoraj przed napisaniem posta, linka po zdjeciu z ramienia od sprzegła chodzi bez zacięć i leciutko. poprostu to ramie niewraca do odpowiedniej pozycji...
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Iglo środa, 7 grudnia 2016, 21:41

Oj te linki.. Bujałem się z nimi w Twingo, potem miałem hydraulikę w Lagunie, teraz w Kangurku problem wrócił... No ale do rzeczy. To że linka "na sucho" chodzi luźno o niczym nie świadczy. Wprawdzie jest krótka, ale podlega dużym obciążeniom i "napięta" potrafi nie chodzić jak należy. Przesmaruj, nie zaszkodzi. Strzykawka, igła, z dwóch stron, olej silnikowy jakikolwiek starczy. Wyeliminujesz ten temat.
http://pomoczosi.jimdo.com/
Moja mała,wielka wojowniczka!
Torbacz I ph II, 2007 1.6 16V Privilege.
Iglo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam