Migające światła... STOP

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez czerja sobota, 10 września 2005, 21:18

jeżeli ktoś nie widzi świateł stopu to znaczy że nie powinien jeżdzić autem i przestańcie mieszać w jednym z najważniejszych świateł w samochodzie!choinka już niedługo! :D tam niech wam mruga ile chcecie i jak chcecie :D a niech was kangurek kopnie :D :!:
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez zuwik sobota, 10 września 2005, 22:02

Czasem na trasie daleko widzisz, że ktoś hamuje, ale myślisz sobie - jest daleko, nim dojadę to się rozpędzi. Potem znajdujesz się 10 cm za zderzakiem kolesia i nie wiesz jak do tego doszło. Najczęściej ma to miejsce w nocy. Nie przywiązujesz do tego znaku odpowiedniej dla niego wagi.
"Mrugające światło zwiększa koncentrację na danym obiekcie i dokładniejszą analizę jego ruchów przez nasz mózg" - dlategoż wszystkie światła awaryjne to światła mrugające. Wyobrażasz sobie karetkę, której koguty świecą światłem ciągłym? A dwa mrugnięcia to jeszcze nie choinka :? Według mnie to jest rewolucyjny pomysł i o ile się nie mylę jego realizacja jest banalna, tyle że muszę to skonsultować z kolegą, który się na tym zna :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw niedziela, 11 września 2005, 07:38

Jezeli ktos przed Tobą raz zahamuje z migajacymi swiatlami, to nawet nie zauwazysz roznicy. Mignięcia są tak szybkie, że Ty ich normalnie nie zauwazasz (chyba, ze sie wpatrujesz w swiatla stop), tylko jakos Twoj wzrok sie kieruje w tą stronę.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik niedziela, 11 września 2005, 14:14

Koszt małej płytki z procesorem "jakimś tam za mądra nazwa nie pamiętam" programowanym w basicu to jakieś 15 PLN, rozmiar ok. 8x8cm. Jednak jest to ściśle nielegalne i dowody za to polecą. Choć najpierw ktoś musiałby to stwierdzić.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez AdiK niedziela, 11 września 2005, 18:26

zuwik napisał(a):K Jednak jest to ściśle nielegalne i dowody za to polecą. Choć najpierw ktoś musiałby to stwierdzić.

A zapalanie się awaryjnych w czasie hamowania to niby legalne :!:
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez czerja niedziela, 11 września 2005, 19:07

Adik poszedł w dobrą stronę,jeżdżąc po naszych drogach powoli zaczyna pojawiać się zwyczaj że przy nagłym hamowaniu kierowcy włączają awaryjne i to jest dobre tylko że ciężko wyobrazić aby w naprawdę nagłych warunkach pamiętać o włączeniu i tu jest pole do popisu dla elektryki aby pod większym obciążeniem te światła same się włączały!napewno lepiej widoczne!
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez AdiK niedziela, 11 września 2005, 19:19

Chyba Kangoo ze wspomaganiem hamowania sam włącza awaryjne przy nagłym hamowaniu.
Pozdrawiam Adrian

Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez zuwik niedziela, 11 września 2005, 21:44

Jak i większość obecnie wypuszczanych na rynek aut. Światła awaryjne są po to, żeby mrugać i tu nie ma żadnych nieporozumień. Natomiast światło stopu wg kodeksu musi być światłem ciąłym. Jest to na tyle rygorystycznie przestrzegane, że odbierano dowody tym, którzy mieli takie ledy w postaci paska (standard na 3 światło stop) i modulik, który powodował zapalanie się ledów kolejno, od środka. Jak o mnie to to jest genialne (pisałem wcześniej), ale "im" nie wytłumaczysz... :|
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez AdiK niedziela, 11 września 2005, 22:09

zuwik napisał(a):. Światła awaryjne są po to, żeby mrugać i tu nie ma żadnych nieporozumień. :|

Mrugać ale w czasie awari jak sama nazwa mówi.
Pozdrawiam Adrian

Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez zuwik niedziela, 11 września 2005, 22:11

Niemniej to przeszło, bo nie jest niezgodne z ustawą o oświetleniu. Natomiast to ze stopami jest i (niestety & jak zwykle) my tego nie zmienimy :( A nie zauważyłem wcześniejszego posta AdiK. Awaryjne podczas hamowania uznano za legalne 1. to co piszę wyżej, 2. bo ostrzegają przed niebezpieczeństwem na drodze (auta dostawców podczas wyładowania na drodze mają włączone awaryjne mimo że się nie zepsuły i jest to jak najbardziej wskazane)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam