jęczące hamulce

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

jęczące hamulce

Postprzez lam3r wtorek, 11 października 2005, 08:40

Witam serdecznie,

dzisiaj ponownie wybieram się do serwisu tfu-Nawrot-tfu (na 11:30) we Wrocławiu i ponownie z tym samym problemem. Wygląda to tak:
wyobraźcie sobie, że zatrzymujecie się na pochyłej powierzchni, ale na tyle pochyłej, że bez hamulca auto zaczyna jechać. Nastepnie wciskacie hamulec i... zaczynacie powoli go puszczać, tak aby samochód zaczął się toczyć - ale nadal macie częściowo wciśnięty hamulec! Czy słyszycie jakieś dźwięki? Ja jak najbardziej, wrażenie jest takie jakby auto było rozciągane - najzwyczajniej w świcie j ę c z y :-) Dodam, że dość często dźwięk ten słyszę w ostatniej fazie hamowania ( nie jest to piszczenie!!!), w momencie gdy dochodzi do zatrzymania się auta (nie w trakcie wytracania prędkości, tylko w momencie zatrzymania).
Ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Nawrot - tydzień temu - wyczyścił mi tylne hamulce. Ja się nie znam ale to chyba nie to?:-)
Będę miał ze sobą laptopa, a tam ponoć jest net bezprzewodowy więc będę sprawdzał czy coś mi poradziliście.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MK wtorek, 11 października 2005, 09:28

Moim z mojego doświadczenia to zwykłe "zgrzytanie- chrobotanie-skrzypienie " klocków, szczególnie gdy np. nie są oryginalne może sie to zdarzać (nie oznacza to że klocki są złej jakości) + zabrudzone pyłem klockowym zaciski przednich hamulców. Nic niepokojącego :) :!:
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r wtorek, 11 października 2005, 14:22

Oki, już (wreszcie) wróciłem.

Jeśli chodzi o net, to jakoś nie bardzo miałem do niego dostep;-) Jeśli chodzi o auto, to tak jak piszesz chodzi o klocki hamulcowe. Auto ma przejechane jakies 14500 km a klocki wyglądają ponoć jak nowe:-)
Oprócz opisanego problemu poruszyłem jeszcze jeden. Mianowicie w trakcie prawoskrętu przy prędkości pow. 80 km/h słychać stłumione stukanie (moje określenie), człek z serwisu który wybrał się ze mną na jazdę ukreślił to jako "kłapanie" i stwierdził że to wina opon. Na tylnej feldze znalazł wgniecenie i stwierdził, że to kwestia krzywej tejrze. Wymieniliśmy na zapas i... niestety w drodze powrotnej do domu znowu to uslyszałem. Czyli nic się nie zmieniło.
Pojechałem do diagnosty (prywatnie) i ten znalazł luz na prawej półośce. Jak stwierdził, nie może zapewnić mnie że to, to tak hałasuje. Poza tym moge mieć problem z reklamowaniem, gdyż zapewne usłyszę, że to standardowe zużycie materialu - tylko czy 14500 km, to wystarczająco dużo aby mówić o zużyciu półosi w aucie dostawczym, które jeździ jako prywatne?
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ wtorek, 11 października 2005, 17:38

Jeżeli jest takie podejrzenie to absolutnie nie ma mowy o zużyciu i ew. gadaniu, że ten typ tak ma... trzeba to reklamować i koniec o ile jest na gwarancji. Proponuję najpierw samemu spr. np. przegub koła - na parkingu skręć do oporu w prawo :!: i powoli ruszaj z otwartymi oknami i słuchaj dźwięków jeżdżąc w kółko 8O
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r czwartek, 13 października 2005, 09:32

Nie ma podejrzenia, że jest luz bo on jest. Facet pooprosił mnie pod samochód i zademonstrował mi to. Ruszając przegubem góra-dół - przegub poruszał się około 2mm, ale ciężko ocenić mi dokładnie ile. Równocześnie słychać było metaliczne stukanie (ale nie jest to ten dźwięk, który ja słyszę podczas skręcania). Poza tym ten dźwięk, który słychać podczas jazdy, występuje przy dużych prędkościach. Gdy jadę wolno, nie występuje.
A co do reklamacji, to diagnosta ma uzasadnione obawy. U mnie drzwi od pasażera odstają około 2mm - wygląda to tak jakby były bardziej wygięte w łuk niż cała reszta budy auta. Od Nawrota usłyszałem, że jest to w granicach normy.
A może masz czas w przyszłym tygodniu na jazdę próbną:-)
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość czwartek, 13 października 2005, 09:37

Nie ma sprawy... powiedz tylko jak i gdzie to zrobimy techspota a jak chcesz to mam dobrego mechaniora, który oceni i powie co i jak zrobiæ.
Gość

Postprzez _ONE_ czwartek, 13 października 2005, 09:39

Jakiś alzheimer ciągle mnie wylogowuje...
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r poniedziałek, 17 października 2005, 14:04

Anonymous napisał(a):Nie ma sprawy... powiedz tylko jak i gdzie to zrobimy techspota a jak chcesz to mam dobrego mechaniora, który oceni i powie co i jak zrobić.

No to z nieba mi spadasz. W tym tygodniu pracuje do 18-tej i niestety poniedzia
    em (dzi
[/u]
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r poniedziałek, 17 października 2005, 14:12

Anonymous napisał(a):Nie ma sprawy... powiedz tylko jak i gdzie to zrobimy techspota a jak chcesz to mam dobrego mechaniora, który oceni i powie co i jak zrobić.

No to z nieba mi spadłeś:-)
W tym tygodniu pracuję do 18-tej, niestety odpada dzisiaj (poniedziałek) oraz czwartek. W razie, jeśli godziny Ci nie odpowiadaja, to daj mi znać kiedy Tobie pasuje - możliwe, że uda mi się wyrwać z pracy o innej porze.

Sorry, że dopiero teraz odpowiadam, ale miałem urwanie jajec, a i nie wiedziałem jakie dni mi wypadną.

Z góry dziekuję!

Aha, ten mechanior to skolko sobie liczy?
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ poniedziałek, 17 października 2005, 14:52

Poszło na priva...
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam